Kapusta

Zobacz także:Zobacz także:

Kapusta to warzywo z rodziny kapustowatych. Najpopularniejsza odmiana to kapusta głowiasta, do której należy m.in. kapusta biała oraz kapusta czerwona. Jadalną część stanowią główki złożone z jędrnych, ściśle przylegających do siebie liści.

Jakie ma właściwości?

Można spotkać się z informacjami, iż dziko rosnąca w basenie Morza Śródziemnego znana była już prawie 5000 lat temu. Uprawiano ją już w I w. p.n.e. w starożytnym Rzymie, gdzie ceniona była za swoje lecznicze właściwości – Rzymianie używali jej do leczenia chorób płuc, wątroby, stawów i zmian skórnych. Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe. W medycynie ludowej szczególnie ceni się okłady z liści na bolące stawy.

Najwięcej cennych składników gromadzi się w ciemnych, zewnętrznych liściach kapusty. Kapusta, zwłaszcza jej biała odmiana, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Niestety, podczas gotowania znaczna część witaminy C jest tracona, dlatego szczególnie poleca się jeść kapustę w stanie surowym.

Dzięki dużej zawartości związków przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wykazujących działanie przeciwnowotworowe chroni organizm przed wieloma chorobami.

Jak wybierać?

Kupując kapustę, należy sprawdzić, czy jest czysta, zdrowa, nieuszkodzona oraz czy jej liście są ściśle zwinięte. Zewnętrzne liście ciemne, obeschnięte lub uszkodzone należy usunąć.

Jak ją przygotować?

Kapustę można spożywać na surowo, gotowaną, duszoną lub kiszoną. Doskonale nadaje się jako składnik zup, sałatek, surówek oraz zapiekanek. Kapusta jest niskokaloryczna i lekkostrawna, choć często podawana jest z tłustymi i ciężkostrawnymi dodatkami. Te jednak możemy złagodzić, dodając do kapusty przyprawy ułatwiające trawienie, np. koperek lub kminek.

Aby pozbyć się przykrego zapachu, kapustę należy gotować bez przykrycia.

 

Wartości odżywcze w 100 g warzywa:

• Wartość energetyczna – 25 kcal

• Białko – 1,28 g

• Węglowodany – 5,80 g

• Tłuszcz – 0,1 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!