Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY PIERŚ KACZKI
Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa.
Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.
Pierś odwracamy. Smażymy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2: PIECZEMY PIERŚ KACZKI
Kaczkę pieczemy ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło, a następnie kroimy je na kawałki.
Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Mix sałat łączymy w misce z rzodkiewką pokrojoną w plastry. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Na wierzchu układamy filety z pomarańczy i kawałki kaczki.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY SAŁATKĘ
W zamykanym słoiczku łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu i energicznie potrząsamy, aż dokładnie się połączą.
Sałatkę skrapiamy sosem tuż przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.
Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
Wypróbuj przepis podróżnika, Tomasza Korgola, na sałatkę azjatycką z makaronem i kaczką!
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!
Sałatka z kaczką – jak przygotować mięso, by było idealne?
Sałatka z kaczką to niewątpliwie jeden z lepszych posiłków, jakie można przygotować na romantyczny obiad. Dlaczego? Pięknie się prezentuje, jest lekka, niezwykle efektowna, ale przede wszystkim po prostu przepyszna. Dobrze zrobiona kaczka to klucz do sukcesu i serca każdego, kto kocha smak tego wyjątkowego mięsa. Sałatka z kaczką i pomarańczami nie będzie jednak niczym wyjątkowym, jeśli mięso zostanie przeciągnięte bądź, o zgrozo, niedopieczone. Jak zrobić kaczkę, by mięso pozostało soczyste, jednocześnie rozpadając się w ustach? To prawdziwa sztuka. Jednak jesteśmy pewni, że doskonale poradzisz sobie z tym zadaniem.
Sałatka z kaczką i pomarańczą to danie idealne, o ile kaczka rzeczywiście w nim króluje. Aby upewnić się, że będzie doskonale usmażona, zacznij od…zakupów w dobrym miejscu. W Lidlu znajdziesz świeżą, soczystą kaczkę, która sprawdzi się idealnie do różnych dań – w tym oczywiście do naszej sałatki. Z tego mięsa możesz jednak zrobić także doskonały, tłusty rosół, a także nogi z kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku. Jeśli uwielbiasz kaczkę i przygotowujesz danie na rodzinny obiad, możesz również zdecydować się na kaczkę w sosie jabłkowo-musztardowym. Palce lizać! Pierś jednak koniecznie wykorzystaj właśnie na pyszną sałatkę. W sam raz na kolację we dwoje.
Kiedy kupisz już świeżą kaczkę i podzielisz na części (bądź kupisz pakowaną pierś), umyj ją dokładnie i oczyść. Następnie delikatnie natnij skórę w kratkę – uważaj jednak, by nie naruszyć mięsa. Taki sposób nacinania skóry ułatwi wytapianie się tłuszczu. Dzięki temu pierś pozostanie soczysta.
Pierś zawsze smaż skórą do dołu, nigdy odwrotnie. Rób to również na suchej i…zimnej patelni. Ta rozgrzeje się po chwili, pozwalając na stopniowe wytapianie się tłuszczu. Dopraw kaczę od strony mięsa, jednak tylko pieprzem.
Gdy tłuszcz się wytopi, możesz zwiększyć ogień i smażyć pierś do momentu, aż skóra będzie zarumieniona. To powinno zająć około siedmiu minut. Odwróć pierś i smaż od strony mięsa przez około cztery minuty. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Gdy skończysz smażyć pierś, przełóż kaczkę do piekarnika. Ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około pięć minut. Po tym czasie wyciągnij pierś i odłóż. Mięso musi odpocząć.
Nie krój kaczki, gdyż w ten sposób pozbędziesz się wszystkich krążących w niej soków, a zatem i smaku, i soczystości. Po kilku minutach możesz zabrać się za krojenie piersi. Teraz możesz też zająć się pozostałą częścią dania. Sałatka z pomarańczą i kaczką jest już niemal gotowa.
Sałatka z piersią kaczki i pomarańczą – połącz składniki i zajadaj!
Sałatka z piersią z kaczki jest już prawie gotowa. Jednak na czymś przecież musisz podać swoją doskonale usmażoną pierś, prawda? Wybierz mix sałat, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu. To bardzo wygodne rozwiązanie – niezależnie od tego, czy robisz pierś z kaczki z pomarańczami, czy jakąkolwiek inną sałatkę.
Jeśli jednak chcesz, możesz ułożyć pierś kaczki w pomarańczach na sałacie rzymskiej, lollo rosso czy radicchio. Najlepiej jednak sprawdzi się tu mieszanka, by żaden smak nie był dominujący. Możesz też dołożyć do sałatki liście szpinaku i rukoli oraz roszponki. Wybrane sałaty połącz z pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewką, a całość posyp posiekanymi pistacjami. Oczywiście możesz wybrać też inne słodkie orzechy, na przykład orzechy nerkowca czy migdały.
Na samej górze ułóż gwiazdę wieczoru, czyli pierś z kaczki w pomarańczach. Pamiętaj, że pomarańcze nie są wyłącznie ozdobą, ale i elementem jadalnym. Dlatego obierz ją dokładnie ze skórki i białych elementów, które mogą dodać daniu niepotrzebnej goryczki.
Teraz czas na dressing! Bez tego sałatka z piersią kaczki nie byłaby taka sama. W pomarańczowym winegrecie powinien znaleźć się oczywiście sok z pomarańczy, miód, musztarda dijon, oliwa z oliwek oraz odrobina soku z cytryny, sól i pieprz. Niewielka zmiana względem tradycyjnego winegret, a jednak robi ogromną różnicę. Zwłaszcza w towarzystwie piersi z kaczki.
Dressing nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy, że wszystkie składniki zamkniesz w słoiczku i będziesz nim potrząsać do momentu uzyskania delikatnej, kremowej całości. Sałatkę skrop dressingiem tuż przed podaniem.
A kiedy warto przygotować to doskonałe danie? Wychodzimy z założenia, że właściwie zawsze jest dobry czas na pierś z kaczki. Jednak jeśli jadasz ją tylko podczas wyjątkowych okazji, przygotuj sałatkę na romantyczną kolację z drugą połową, bądź na wytworny obiad dla rodziny. Wtedy sałatka z orzechami pistacjowymi, piersią z kaczki i pomarańczami może stanowić przystawkę do obiadu.
Co podasz po tak genialnej przystawce? Tartę z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami? A może pieczonego sandacza z cebulą i kaparami? Cokolwiek wybierzesz, u nas z pewnością znajdziesz pomocny przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1313 dni temu
Czy sałatka nadaje się do podanie również z zimną kaczką?
odpowiedz
1313 dni temu
Tak, jak najbardziej :)
1712 dni temu
Gdzieś wcięło listę składników.
odpowiedz
1712 dni temu
Rzeczywiście wcięło, ale już umieściliśmy wszystkie składniki tam, gdzie powinny się znaleźć :) Zatem-można gotować! Bardzo dziękujemy za czujność i komentarz.