
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do ziemniaków
- ręcznik papierowy
- sito
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Soczewicę przepłucz i gotuj ok. 20-30 minut we wrzącej wodzie.
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.
Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ
Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach.
Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.
Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI
Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.
Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach. Soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI
Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.
Usmażone soczewiaki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba po japońsku
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
941 dni temu
250 g soczewicy suchej czy już ugotowanej?
Odpowiedz
939 dni temu
Tak jak wspominamy w części przepisu "Przygotuj wcześniej" soczewicę należy ugotować, także potrzeba 250 g soczewicy suchej. Jeśli chcesz wykorzystać ugotowaną soczewicę ze słoika lub z puszki, potrzebne będzie ok. 500 g :)
1271 dni temu
a czy czerwona soczewica sie nada?
Odpowiedz
1271 dni temu
Tak, możesz wykorzystać czerwoną soczewicę.
1272 dni temu
Wspaniałe!!!!! Nie jadlam nic lepszego z wegetarianskich rzeczy! Jeden minus, farszu wyszlo przynajmniej o 50 procent za duzo. Polecam ugotieac wiecej ziemniaków i zrobic z podwojnej porcji ciasta.
Odpowiedz
1482 dni temu
Czy te soczewiaki wyszłyby też pieczone na końcu w piekarniku, a nie smażone? Bo za dużo tu smażenia jak dla mnie, ale sam pomysł i skład iki ciekawe!
Odpowiedz
1481 dni temu
Jak najbardziej soczewiaki możesz też upiec w piekarniku :)