
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- Patelnię grillową
Przygotuj wcześniej:
- Przygotuj patyczki do szaszłyków, maczając je w wodzie, aby uniknąć przypalenia się podczas grillowania.
- Ugotuj biały ryż w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok.
Przepis:
Krok 1. Przygotowujemy składniki
Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
Krok 2. Doprawiamy kurczaka
Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.
Krok 3. Składamy szaszłyki
Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.
Krok 4. Dodajemy oliwę
Skrapiamy szaszłyki oliwą.
Krok 5. Grillujemy szaszłyki
Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.
Krok 6. Przygotowujemy sos musztardowy
Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.
Krok 7. Kończymy danie
Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Klasyczne grillowe mięso w niecodziennej odsłonie. Aromatyczne szaszłyki i wyborne dodatki tworzą oryginalną kompozycję.

Komentarze (0)