Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy szparagi

Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Krok 2: Przygotowujemy posypkę serowo-ziołową

Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Trybulę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy. Orzechy pinii grubo siekamy. Mieszamy z trybulą, szynką i połową parmezanu.

Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, przykrywamy szynką pokrojoną w drobne paseczki i posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-18 minut.

Krok 3: Przygotowujemy jajka w koszulce

W szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Jajka pojedynczo wbijamy do łyżki wazowej, a następnie jedno po drugim zsuwamy do wody. Gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy, osączamy i podajemy z zapiekanymi szparagami. Danie posypujemy parmezanem z trybulą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Quiche ze szparagami

Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Quiche ze szparagami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałatka z fasolki szparagowej i fety

Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Sałatka z fasolki szparagowej i fety

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tarta ze szparagami i cebulą

Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Tarta ze szparagami i cebulą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Krem ze szparagów

Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Krem ze szparagów

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • hektoPaskal hektoPaskal
    1875 dni temu
    Nie. Ale jeśli lubisz eksperymenty, to tak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    Mam pytanie. Czy zamiast parmezanu może być mozarella?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3323 dni temu
    Parmezan lepiej się sprawdzi, gdyż ma bardziej charakterystyczny smak. Możesz użyć każdego innego twardego sera :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!