Carpaccio z miodowego melona
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Kroimy melona

Melona myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w plastry o grubości około 4-5 mm. Grejpfruit obieramy i filetujemy; z pozostałości wyciskamy sok. Z soku z grejpfruita robimy słodką marynatę do melona.

Sok z melona gotujemy z cukrem

Sok gotujemy z cukrem do momentu wrzenia, aż płyn trochę odparuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po ostygnięciu dodajemy listki mięty drobno pokrojone, następnie wódkę i sok z cytryny. Marynatę można zmiksować.

Zalewamy melona słodką marynatą

W płaskim naczyniu umieszczamy pokrojonego melona, zalewając go słodką marynatą. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Na talerzu układamy na płasko zamarynowanego melona, filety z grejpfruita oraz kilka plastrów świeżych truskawek (do dekoracji) oraz listków świeżej mięty.

Jak podawać

odajemy z sosem truskawkowo-miętowym.

Podajemy z sosem truskawkowo-miętowym.

Wskazówka

Aby przygotować sos truskawkowo-miętowy, wszystkie podane składniki razem miksujemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • elizka elizka
    1533 dni temu
    carpaccio z melona w boskiej marynacie z soku grapefruita z miętą i polanego z musem truskawkowym,REWELACJA

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1542 dni temu
    Idealny pomysł na lekką przekąskę,melon miodowy jest pyszny i niedrogi w Lidlu.

    odpowiedz

  • Olka Olka
    1548 dni temu
    Takie desery uwielbiam super połączenie dzięki za pomysł Panie Pawełku jest Pan Słodziutki !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram