Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SYROP NA KREM
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
KROK 2: MIKSUJEMY I ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SYROPEM
Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy gorący syrop, aby zaparzyć żółtka. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ KAWOWY
Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.
KROK 4: PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY
Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym.
Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy kakao.
Proponujemy również wypróbowanie wersji z malinami:
KREM MALINOWY
KROK 1: UBIJAMY SYROP CUKROWY Z ŻÓŁTKAMI
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
Żółtka ubijamy z syropem cukrowym.
KROK 2: DODAJEMY SEREK MASCARPONE, ŚMIETANĘ I MALINY
Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami (pestki pozostawiamy do przygotowania ponczu).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ MALINOWY
Do pestek malin dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru. Gotujemy przez 10 minut. Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY
W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym.
Krem malinowy jest bardzo delikatny, dlatego lepiej zrobić deser w szklanych naczyniach. Dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!
Tiramisu – skąd pochodzi ten pyszny deser?
Przepis na tiramisu można z łatwością znaleźć w Internecie – i to w różnych wersjach, bo każdy chce do tego deseru dodać coś od siebie. Jak jednak wygląda przepis na oryginalne tiramisu? Skąd w ogóle pochodzi i kto je wymyślił?
Jak to zwykle bywa w kuchni, wokół niektórych dań i produktów narosło mnóstwo mitów. Nie inaczej jest z tiramisu. Co ciekawe, ten deser wcale nie należy do dawnych kulinarnych popisów. Przygotowano go po raz pierwszy w 1970 roku w Treviso, inspirując się innym deserem – lo sbatudin, które przygotowywano głównie dla dzieci. Żółtka utarte z cukrem okazały się jednak fantastyczną bazą dla tiramisu. Nad wyjątkowym deserem z zabaglione, bitą śmietaną i suchymi ciastkami pracowało wielu, jednak pierwszy okazał się Loly Linguanotto. Przygotował tiramisu w restauracji Alle beccherie. Z czasem jego sława rozeszła się nie tylko na całe Włochy, ale i świat.
Jak wyglądało oryginalne tiramisu? Przepis zachował się właściwie do dzisiaj, choć pewne różnice są widoczne. Głównymi składnikami deseru są mascarpone, jaja, espresso, kakao w proszku, cukier i biszkopty savoiardi, czyli biszkopty typu ladyfingers. Brakuje Ci tu czegoś? Tak, przepis tiramisu według Linguanotto nie zawierał ani likieru, ani czekolady. Nie są to konieczne składniki i bez nich deser wyjdzie genialny. Najważniejszy w tiramisu jest krem. Ma on być lekki, a jednocześnie gęsty, by biszkopty nie wchłonęły go całkowicie, a jedynie przeszły jego smakiem. No dobrze, czas zająć się tiramisu. Jak zrobić ten pyszny kremowy deser?
Prosty przepis na tiramisu od Pawła Małeckiego
Prosty przepis na tiramisu jest taki nie tylko z nazwy. Rzeczywiście przygotowanie tego deseru jest bardzo łatwe. Zawiera zaledwie kilka elementów, które mogą nie wyjść, jednak jeśli dobrze zapoznasz się z przepisem Pawła, szybko dowiesz się, jak się robi tiramisu bez większych problemów. Co więcej – u nas znajdziesz dwie wersje tego deseru. Jedną tradycyjną, a drugą z malinami, dla osób, które kochają owocowe słodkości. Przygotuj obie wersje, jeśli akurat spodziewasz się gości lub naprawdę cierpisz na deficyt cukru!
Jak zrobić tiramisu z mascarpone? Przede wszystkim zaopatrz się w odpowiednie składniki. Tu nie może niczego zabraknąć, a wyjścia do sklepu na ostatnią chwilę skończą się sporymi opóźnieniami. Pamiętaj, że sam deser musi odpoczywać w lodówce przez co najmniej trzy godziny. Dlatego będąc w Lidlu, koniecznie przygotuj sobie listę zakupów. Tiramisu z mascarpone w wersji tradycyjnej, trochę większej, wymaga sporych ilości tego serka. Paweł zaleca, by było to aż 750 gramów i podpisujemy się pod tym. Tak zrobione tiramisu jest kremowe, aksamitne i po prostu genialne!
Wersja z malinami zawiera mniej mascarpone, ale w przepisie znajdziesz również śmietanę kremówkę. Jeśli więc robisz tiramisu z mascarpone i śmietaną, upewnij się, że masz oba składniki, które są konieczne do przygotowania tego deseru.
Kolejny półprodukt, którego nie może zabraknąć, to oczywiście biszkopty na tiramisu. Wybierz te podłużne, nawet jeśli postanowisz zrobić wersję z malinami, którą przygotowuje się nie w naczyniu żaroodpornym, a w pucharku. Robiąc ciasto na tiramisu potrzebujesz 400 gramów biszkoptów. Do tego wszystkiego niezbędne będą oczywiście jajka, kakao, 250 mililitrów espresso i cukier. Jeśli zaś chcesz, możesz przygotować również poncz kawowy z amaretto. Ta wersja nie będzie jednak nadawała się dla najmłodszych.
Jak zrobić idealny krem do tiramisu? Prosty przepis znajdziesz poniżej!
Krem do tiramisu, w którym się rozsmakujesz!
Krem do tiramisu to najważniejszy element tego przysmaku. Bez kremu nie ma tiramisu. Deser musi być kremowy i lekki, a krem jednocześnie na tyle gęsty, żeby biszkopty nie wchłonęły go w całości. Mają nim nasiąknąć, ale się nie rozpaść. Uff, trochę tego jest, prawda? Jednak idealne tiramisu, a w tym przypadku placek tiramisu, wcale nie jest tak trudne do osiągnięcia. Jeśli zrobisz krem zgodnie z zaleceniami Pawła, wszystko wyjdzie doskonale!
Krem potrzebuje przede wszystkim jajek, jednak zacznij od czegoś innego. Najpierw zrób syrop cukrowy. To prosty syrop, który sprawdza się przy wypiekach i…drinkach. Wystarczy, że 240 gramów cukru wymieszasz z połową szklanki wody w garnku, a następnie ugotujesz całość, by powstał syrop. To bardzo ważne, gdyż żółtka, które za chwilę będziesz ubijać, muszą się zaparzyć. Ubij wszystkie 9 żółtek w mikserze i zacznij stopniowo dolewać syrop. Masa musi być puszysta już na tym etapie. Gdy dodasz mascarpone – oczywiście stopniowo – zobaczysz, jak dzieje się magia! I to wszystko, krem jest już gotowy. Teraz czas na część kawową.
Jaki likier do tiramisu sprawdzi się najlepiej?
Jaki likier do tiramisu użyć? Według oryginalnego przepisu nie musisz używać likieru. Właściwie jest to dodatek, który wzmacnia smak kawy, jednak naprawdę nie jest konieczny. Likier amaretto do tiramisu używany jest najczęściej, jednak ponoć to wino Marsala – wzmacniane, słodkie, niemal likierowe – polecane jest najbardziej do tego deseru. Najlepsze tiramisu jest jednak takie, jakie lubisz akurat Ty. Albo z likierem, albo bez niego. Zawsze przecież możesz podać alkohol obok, w małym kieliszku, by smakować go razem z deserem, jednocześnie nie zabierając przyjemności tym, którzy z alkoholizowanego tiramisu skorzystać nie mogą.
Ciastka do tiramisu – nie zapomnij o tym ważnym składniku!
Tiramisu klasyczne, jak i to mniej klasyczne, zawsze zawiera biszkopty. Tiramisu z biszkoptami jest dużo ciekawsze w smaku, ale również zyskuje na konsystencji. Ciasteczka nasiąkają kremem i są miękkie, ale jednak nadal się nie rozpadają. Dzięki temu można nabierać je swobodnie na łyżeczkę, rozkoszując się każdym fragmentem deseru. Domowe tiramisu powinno zawierać biszkopty, choć ich kształt zależy już od Ciebie. Paweł użył podłużnych, gdyż deser tiramisu jest z nimi po prostu lepszy. Istnieje bowiem mniejsze ryzyko, że ciasteczka się rozpadną. Ciastka do tiramisu powinny być lekkie, kruche, chrupiące, by od razu nie nasiąknęły kremem. Z takimi właśnie tiramisu bez pieczenia jest najlepsze.
Wskazówki Kuchni Lidla na idealne tiramisu
Sprawdzony przepis na tiramisu z mascarpone znajdziesz na naszej stronie. Jednak my mamy jeszcze coś do dodania! Przede wszystkim – nasącz biszkopty kawą bądź przygotowanym ponczem kawowym. Dzięki temu smak deseru będzie bardziej intensywny, a same biszkopty miękkie, choć się nie rozpadające. Co jeszcze? Aby tiramisu było naprawdę pełne smaku, nie zapomnij o jednym składniku. Jest nim kakao! Obsyp nim obficie tiramisu. Kakao jest gorzkie, intensywne, a to właśnie doskonale komponuje się zarówno z delikatnym kremem na bazie mascarpone, jak i kawą. Nie wierzysz? Spróbuj kawy z kakao, a zakochasz się w sekundę.
Co zamiast amaretto do tiramisu?
Amaretto do tiramisu nie jest konieczne, jak już pisaliśmy. Wskazaliśmy również, co zamiast amaretto do tiramisu będzie dobrym wyborem. Jeśli jednak nie masz ani wina Marsala, ani amaretto, możesz sięgnąć po inne alkohole. Jaki alkohol do tiramisu zamiast amaretto? Niektórzy sięgają po whisky, gdyż dobrze komponuje się z kawą. Inni sięgają po wódkę lub ciemny rum. A jeśli tiramisu z amaretto Ci nie smakuje, choć lubisz ten migdałowy posmak, zawsze możesz wybrać ekstrakt z migdałów.
Dlaczego tiramisu jest rzadkie? To zwykle problem z kremem
Dlaczego tiramisu jest rzadkie? To jedno z najczęstszych pytań dotyczących tego deseru. Jeśli włoski przysmak Ci się nie udał, a krem się rozpływał, prawdopodobnie coś tu poszło nie tak. Aby krem był idealny, należy pamiętać o połączeniu żółtek z syropem cukrowym, a następnie stopniowym dodawaniu mascarpone. W procesie tężenia kremu istotny jest też czas spędzony w lodówce. Lepiej zostawić tiramisu na całą noc. Niektórzy, wiedząc już – nauczeni doświadczeniem – że krem nie wychodzi, dodają do niego odrobinę żelatyny. Wypróbuj jednak sposób Pawła i zobacz, czy rzeczywiście krem wyjdzie za rzadki. Czujemy w kościach, że jednak wszystko będzie z nim ok.
Wiesz już, co podasz do sobotniej kawy? Przepis na tiramisu czeka na stronie, aż postanowisz po niego sięgnąć.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Sernik z malinami na serku mascarpone
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Spaghetti bolognese
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
- Krem z gotowanym indykiem
- Pad thai z tofu i imbirem
- Panini z grillowanymi warzywami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Domowe lody szparagowe
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Ciasto z profiterolkami
- Wegański falafel burger z portobello
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba z piekarnika
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Domowy egg drop sandwich
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (127)
265 dni temu
Włosi zawsze używają mascarpone i śmietanki a nie same mascarpone nie dość że drogie to ma gorszy smak niż z śmietanką.
odpowiedz
598 dni temu
Najlepszy przepis, tylko z niego korzystam. Zawsze wychodzi pyszne .
odpowiedz
1012 dni temu
Dlaczego masa wyszła wodnista? Masakra zmarnowane składniki i tyle żółtek od moich kurek…. Co zrobić ?
odpowiedz
306 dni temu
Mi masa też za każdym razem wychodziła wodnista i nie mogłam znaleźć przyczyny, zmarnowałam dużo składników. Pewnego razu obejżałam sobie Filmik jak robi tiramisu Polka, która wróciła na stałe do Polski. Powodem wodnistej masy okazał się serek maskarpone który nie miał 82% tłuszczu. Kupiłam prawdziwe włoskie maskarpone z zawartością tłuszczu 82% i do dziś wychodzi mi tiramisu idealne jak Panu Małeckiemu. Pozdrawiam Magdalena
1264 dni temu
Czy ja mogę zapytać jaki jest model tego robota kuchennego CO NA filmiku
odpowiedz
1400 dni temu
Nie rozumiem tych zawiedzionych komentarzy. Ten przepis jest o wiele lepszy od tych, gdzie kremu nie zaparzamy syropem. Gęstnieje praktycznie na poczekaniu. Tylko trzeba zrobić syrop a nie tylko rozpuścić cukier. To musi być gęste, a nie woda. Może mylić ta minuta 1,5. Trzeba samemu ocenić gęstość. Żółtka najpierw trzeba ubić porządnie, a potem stopniowo dodając gorący syrop trzeba ubijać jak na biszkopt, a mascarpone nie prosto z lodówki jak kamień, tylko w temperaturze pokojowej wstęnie rozdrobniony, w miarę delikatnie. Ponczu owszem można zrobić więcej, ale do tiramisu nie nasącza się całego przekroju, środek musi być chrupki. Jak się dobrze uda ubić i biszkopty nie przemoczone to bywa, że 0,5h w lodówce zgęstnieje. 4 godziny to aż nadto.
odpowiedz
1650 dni temu
Aby nie był wodnisty krem moim zdaniem trzeba nie dawac pół szklanki wody. Cukier ubić z zoltkami i wtedy wychodzi puszysta masa. Można w kąpieli wodnej ubic ta mase aby jajka zaparzyć ( na gazie w metalowym garnku wlac wody by spód 2 mniejszego garnka sie tylko zamoczył na ok 2-3 cm podczas ubijania mikserem jajrk z cukrem ). W ostateczności jeśli nie ma się miksera można poratować się 3 lyzeczkami rozpuszcoznej zelatyny w 3 luzeczkach wody - nie wiecej
odpowiedz
1723 dni temu
ile gramów biszkoptów potrzeba? opakowania są różne...
odpowiedz
1723 dni temu
Potrzebujesz 400 g podłużnych biszkoptów.
1826 dni temu
Cóż... 'Deser' wylądował w lodówce, mam nadzieję, ze jutro nie skończy w śmieciach. Chyba komuś się troszeczkę pomieszały ilości, bo: 750g mascarpone to zdecydowanie za dużo... W misce została mi jeszcze 1/3 'kremu' (która i tak moim zdaniem wyszła zbyt wodnista mimo tego, że robiłam wg. przepisu) więc pytam: Co ja mam tym kremem zrobić? Wyrzucić? 'Paczka biszkoptów' no wszystko fajnie, tylko akurat ta KUPIONA W LIDLU okazała się ZA MAŁA. A użyłam naczynia dokładnie 20x30cm (wedle 'przepisu') nie zapomnijmy o 'kawowym ponczu' którego jest po prostu ZA MAŁO, żeby nasączyć wszystkie biszkopty (nawet nie nasączyć do super miękkości, tylko tak trochę, żeby nie były suche. Szkoda wielka panie Małecki, bo liczyłam na to, że ten deser podam jutro gościom... Coś czuję, że obejdziemy się bez słodkości. Obym się myliła
odpowiedz
2104 dni temu
To w końcu gorący ten syrop czy wystudzony ??! Raz piszecie tak, raz odwrotnie. Jak zrobiłam z wystudzonym, to tiramisu wyszło płynne ... zdecydujcie się. Powinniście zapytać Pana Pawła Małeckiego. KuchniaLidla 52 dni temu Dario, syrop musi być wystudzony. KuchniaLidla 810 dni temu Nie, żółtka musimy zaparzyć, więc dolewamy gorący syrop!
odpowiedz
2103 dni temu
Syrop musi być gorący :) Zaraz umieścimy tę informację w przepisie, by nie było żadnych wątpliwości :)
2109 dni temu
Przepraszam, że tyle razy ale wydawało mi się, że nie chce się zapisać a tu ups...aż 5 razy
odpowiedz
2109 dni temu
Najlepsze i najłatwiejsze. Krem: 5 żółtek utrzeć z 5 łyżkami z czubkiem cukru a następnie dodać 2 serki po 250g czyli 500g mascarpone, można jeszcze ubić śmietanę 30%( do 400 ml) i delikatnie wmieszać w ten krem, lub pianę z białek po żółtkach ( ja daję śmietanę) wtedy kremu mamy więcej. Syrop do moczenia: Dowolna kawa rozpuszczalna, ja biorę espresso, bo mocna (z puszki) na 500 ml zimnej wody (przegotowanej albo prosto z butelki mineralnej itp.) 4 łyżeczki, tak aby w smaku była bardzo mocna i gorzka oraz z 0,5 szklanki amaretto, aby było czuć, że to kawa z alkoholem, w tym maczam biszkopty ( 2 op. z Lidla ), każdy po kolei dość obficie i układam w naczyniu ( 25 cm na 23 cm ) takim do zapiekanek, tak aby wypełnić dno, na biszkopty kładę część kremu i posypuję kakao przez sitko, na to jeszcze raz, warstwę maczanych biszkoptów, krem, kakao - gotowe i do lodówki na 0,5 do 1 godz. czasami kremu wychodzi więcej bo np. żółtka są duże albo śmietana jakoś lepiej się ubije, to jeszcze robię takie małe porcję do zjedzenie na szybko zanim ta większa porcja jest dobra. Zawsze wychodzi i jest pyszne. Produkty biorę prosto z lodówki i robię. Wychodzi z tego dość pokaźnych 6 porcji ( kostek). Dzielę się tym przepisem, bo sama długo poszukiwałam aż wymyśliłam właśnie tak jak napisałam.
odpowiedz
2108 dni temu
Dziękujemy za podzielnie się swoją wersją! :)
2161 dni temu
Witam, 1462 dni temu kuchnia lidla odpisała Że syrop ma być wystudzony, 753 dni temu Że ma być gorący.. jak to w końcu ma być ???
odpowiedz
2153 dni temu
Syrop cukrowy musi byc goracy by zaparzył jajka, a poncz do namaczania ma byc zimny.
2298 dni temu
Super przepis, tiramisu robię kolejny raz i zawsze wychodzi, bardzo prosty w wykonaniu. Osoby, którym zrobiła się zupa za krótko ubijały żółtka z syropem. Polecam!
odpowiedz
2418 dni temu
rewelacja nieziemski wszystkim smakowało, pierwszy raz robiłam i nie zauważyłam na dole zawiedzionych komentarzy, wiec kiedy wsadziłam do lodówki dopiero zaczęłam czytać, bałam się że wyjdzie zupa, ale się udał, krem faktycznie był rzadki ale poleżał 2 dni w lodówce i na sobotę był idealny. Trzeba tylko mieć dobrą łopatkę do wyciągania pokrojonych kawałków
odpowiedz
2489 dni temu
To jest najlepszy przepis! Tiramisu wychodzi obłędne! Nic mi się nie rozlewa, świetnie się kroi, a smak....omomommmommmmmm. Trzeba się tylko trzymać przepisu. Ja robię z 2 serków i nie słodzę kawy.
odpowiedz
2492 dni temu
a można do kremu można dodać troche żelatyny, albo agaru, pozdr
odpowiedz
2491 dni temu
Możesz dodać żelatynę lub agar :)
2526 dni temu
Czytam i się dziwię. Przepis jak się czyta wydaje się prosty, ale dla laika może być trudny - oto efekty- deser nie wyszedł. Jeżeli ktoś ma problem że się nie zasiadło kilka rad: -składniki nie powinny być prosto z lodówki (jajka jak i ser najlepiej wyjąć 2-3 h wcześniej z lodówki żeby nie były lodowate). -nie zmniejszające ilości cukru w syropach, ja zazwyczaj sypie troszkę więcej, zależy od gęstości jaka wychodzi -same żółtka z syropem wyrobić mocno, syrop dodawać gorący prosto z palnika, tylko bardzo powoli, serek dodawać wcześniej rozdrobniony i samej masy nie katować juz mocno mikserem- tylko delikatnie aż zrobi się w miarę jednolite -najważniejsze, nie przemoczyc biszkoptów, na sekundę do kawy i wyciągamy, jak wchłoną za dużo, to nic dziwnego że deser pływa -lodówka na większe obroty i moim zdaniem powinno to leżeć całą noc a nie dwie - trzy godziny. Robiłem wg podanych proporcji i wyszło super. Najważniejsza jest dobra jakościowo kawa, bez dostępu do dobrego ekspresu na pewno nie będzie takiego efektu. Jeżeli kawa jest rzeczywiście mocna i na wierzch dacie dobre kakao deserowe- nie ma opcji zeby deser był za słodki. Porażki w kuchni mocno demotywuja, ale bez nich nie będziemy lepsi :) Powodzenia!
odpowiedz
2572 dni temu
I niestety muszę potwietdzić masakra! Wszystko zgodnie z przepisem a konststencja zupy. Robiłam z tego przepisu 2 razy i nie polecam ! Robiłam z innych i zachciało mi się zmian to mam zupkę
odpowiedz
2713 dni temu
maskara, od dziś nie zaczynam się za nic brać bez wcześniejszego przeczytania komentarzy. powinni zwracać pieniądze wszystkim, którzy naiwnie wierząc w markę w ciemno zabrali się za ten deser- lejąca się breja to ma być krem? może tylko Paweł Małecki jest w stanie z tego sporządzić ciasto
odpowiedz
2749 dni temu
Głupi przepis dwa razy go robiłem i nic
odpowiedz
2747 dni temu
A z czym konkretnie jest problem? Chętnie pomożemy! :)
2771 dni temu
Czy można zmniejszyć ilość cukru? W jakiej formie przygotować deser?
odpowiedz
2771 dni temu
Można zmniejszyć ilość cukru :) a rozmiar formy, tak jak podano w przepisie: 30 x 20 cm
2914 dni temu
czy ten syrop cukrowy to ma byc ostudzony?
odpowiedz
2914 dni temu
Nie, żółtka musimy zaparzyć, więc dolewamy gorący syrop!
2809 dni temu
Nie, syrop ma być gorący, wlewamy bardzo powoli, żeby żółtka się nie scieły
2975 dni temu
Fantastyczny przepis. Chyba najlepsze tiramisu, jakie zrobiłam do tej pory i wreszcie nie muszę drżeć przed surowymi jajkami. Sekretem udanego deseru jest odpowiednio długie ubijanie żółtek z syropem cukrowym, aż do zgęstnienia masy. U mnie stężało bardzo szybko.
odpowiedz
2974 dni temu
MUA, cieszymy się, że deser się udał! :) Może skusisz się na truskawkową odsłonę tiramisu? https://kuchnialidla.pl/truskawkowo-malinowe-tiramisu
3050 dni temu
Zrobiłam i niestety ten przepis to porażka. Na szczęście nie wylałam masy bo juz mi sie wydawało że jest zbyt rzadka.
odpowiedz
3077 dni temu
REWELACJA !!! Po przeczytaniu niektórych komentarzy zastanawialiśmy się czy robić ten deser. Ponieważ składniki były kupione zapadła decyzja że - robimy. Nie jesteśmy bardzo doświadczeni w przygotowywaniu potraw, dlatego wszystko robiliśmy zgodnie z instrukcją - i wyszło rewelacyjnie. Po włożeniu do chłodziarki masa stężała w ciągu 30 minut. Bardzo lubimy tiramisu, jemy je często zarówno z cukierni ze sklepów jak i w restauracjach, i powiemy Wam że to z powyższego przepisu jest jednym z najlepszych jakie jedliśmy. Pozdrawiamy serdecznie.
odpowiedz
3076 dni temu
Dziękujemy bardzo za miłe słowa i polecamy nasze przepisy na inne smaczne desery!
3113 dni temu
Czy syrop dodaje się ciepły czy musi być zimny do ubicia?
odpowiedz
3111 dni temu
Syrop dodajemy gorący, by zaparzyć żółtka.
3160 dni temu
Robiłam na tegoroczne święta Wielkanocne, wyszło super. Trzeba dobrze ubić żółtka z syropem. Pozdrawiam
odpowiedz
3173 dni temu
Czy posypujemy je słodkim kakao typu nesquik dla dzieci czy prawdziwym gorzkim kakao? Z chęcią zrobię deser w najbliższym czasie. Wygląda pięknie!
odpowiedz
3172 dni temu
Wiki, używamy gorzkiego kakao :)
3162 dni temu
lepiej gorzkie kakao:)
3202 dni temu
Ciasto jest przepyszne, wyszlo za drugim razem ale jest niesamowite w smaku...owszem za pierwszym rozlalo sie ale za drugim jeest idealnie sztywniutkie, wszystko zalezy od ubicia bialek z syroper cukrowym...polecam wszystkim...najlepsze tiramisu
odpowiedz
3205 dni temu
przepis super, ale niestety 3-4 godziny w lodówce to zdecydowanie za mało, żeby masa była na tyle sztywna aby kroić ciasto nożem i się nie rozlewało na boki. Osobom, które zamierzają robić ten deser z tego przepisu sugeruję zostawić ciasto w lodówce przynajmniej na całą noc, a jeśli się komuś spieszy to rozdzielić na porcje do pucharków. Ja zastąpiłam amaretto bailaysem i aromatem migdałowym i wyszło super :)
odpowiedz
3202 dni temu
Sandro, oczywiście czas pozostawienia ciasta w lodówce zależy od temperatury wewnątrz lodówki :) Czasem 4 godziny mogę nie wystarczyć :)
3223 dni temu
Tiramisu gotowe ale krem wyszedl mi troche za rzadki jak mozna go delikatnie usztywnic na drugi raz? sam w sobie krem jest pyszny tylko niestety rzadki:(
odpowiedz
3223 dni temu
Krem delikatnie tężeje po schłodzeniu w lodówce, jednak z założenia nie ma sztywnej konsystencji. Ważne jest bardzo dokładne ubicie żółtek z syropem cukrowym. W razie potrzeby możesz użyć mniej wody do syropu cukrowego lub dodać jedno żółtko mniej (bądź trochę więcej mascarpone).
3247 dni temu
Świetny przepis, robiłam u siebie w restauracji na sylwestrowe menu, nieziemski!!! Naprawde polecam!!
odpowiedz
3244 dni temu
Cieszymy się, że tiramisu wyszło takie dobre i zachęcamy do testowania kolejnych przepisów z Kuchni Lidla :)
3251 dni temu
Nie czytałam wcześniej komentarzy i również żałuję. Przepis jest słaby. masa rzadka, nie dało sie tego jeść!!!!!
odpowiedz
3327 dni temu
Nie czytałam wcześniej komentarzy i również żałuję. Niestety mój ulubiony deser mi nie wyszedł :( Zaznaczam, że robiłam pierwszy raz. Może z mojej winy, ale widząc opinie innych zaczynam myśleć, że przepis nie jest trafny. Masa wyszła mi za rzadka, ponczu za dużo. Wywaliłam do śmieci :/
odpowiedz
3380 dni temu
Totalna porażka. Coś, co mogę nazwać jedynie przesłodzoną zupą tiramisową po nocy w lodówce wylądowało w sedesie, a ja jestem w plecy 27 zł. Wyrzucam sobie tylko, że nie przeczytałam wcześniej komentarzy... Usuńcie ten przepis, bo strzelacie sobie w kolano!
odpowiedz
3444 dni temu
Potwierdzam to co napisali poprzednicy. Zrobiłem tiramisu dwa razy wg. przepisu i dwa razy masa wyszła lejąca się. Raz zrobiłem dodając cukier od razu do żółtek i wyszło super.
odpowiedz
3444 dni temu
Drodzy Użytkownicy, po ubiciu żółtek na bardzo puszystą masę, należy ostrożnie dodawać mascarpone. Zbyt intensywne i długie mieszanie masy, spowoduje, że stanie się ona za rzadka. Należy w trakcie mieszania kontrolować jej konsystencję.
odpowiedz
2985 dni temu
robiłam dokładnie tak jak na filmie i niestety tez masa rzadka a jajka ubiłam dobrze bo były mega puszyste jak na biszkopt ale niestety nie wyszło :( dodałam ubitą śmietane ale to nie pomogło
3445 dni temu
Przygotowywałam tiramisu wiele razy z różnych przepisów i nigdy nie miałam takiej porażki. Deseru nie można ukroić, krem jest prawie bardzo rzadki, prawie płynny. Dla mnie to tylko zmarnowane składniki, dodam że koszt takiej przyjemności to ok. 25 zł. Robiłam wszystko krok po kroku, idealnie ubite żółtka, konsystencja syropu - wystudzony, po dodaniu serka mascarpone masa rzadka, jak nie do tiramisu. Jest mi żal, że podajecie przepisy, które nie sprawdzają się w praktyce...
odpowiedz
3447 dni temu
proste w przygotowaniu i smaczne :)
odpowiedz
3461 dni temu
Makowiec, bez mascarpone to już nie będzie prawdziwe tiramisu ;)
odpowiedz
3463 dni temu
Czy włoski deser można jakoś odchudzić, zamieniając mascarpone innym serkiem czy twarożkiem?
odpowiedz
3545 dni temu
Wyszło :) Jeszcze jedna uwaga, trzeba zrobić dwa razy więcej ponczu kawowego, ponieważ ta ilość z przepisu starcza tylko na jedną warstwę biszkoptów i cukru dałam 150 g, w zupełności wystarczy i tak jest słodkie
odpowiedz
3546 dni temu
Ja ucierałam żółtka z cukrem bez zaparzania. Ubijałam tak długo że myślałam ze spalę mikser, ale nie wyszły wcale puszyste. Masa wyszła dość rzadka, więc stwierdziłam ze podratuję krem żelatyną bo od razu było widać że to się nie zsiądzie. Deser, stoi w lodówce. Jutro rano się zobaczy...
odpowiedz
3567 dni temu
Niestety muszę zgodzić się z poprzedniczką, pomino starań krem sie nie zsiadł. Nie wiem na co trzeba uważać: czy ważny jest stopień wybicia żółtek, gęstość syropu, czas mieszania masy z serkiem ...
odpowiedz
3573 dni temu
Gościu, wszystkie składniki, które dodał nasz cukiernik opisaliśmy w przepisie. Postępując krok po kroku dokładnie jak Paweł i chłodząc tiramisu 3-4 tiramisu na pewno Ci wyjdzie :)
odpowiedz
3575 dni temu
Zrobilam wedlug przepisu i co klapa bo autor przepisu musial cos dodac na zagestnienie masy bo wychodzi rzadka a nie taka jak na filmie . Moim zdaniem nie nalezy dodawac wody tylko zoltka ubic z cukrem .
odpowiedz
3588 dni temu
Mam w planach wykonanie tego tiramisu w formie tortu. Zastanawiam się czy jest to możliwe? Co zrobić aby wyjąć ciasto z rantu tortowego? Czy można je zamrozić jak inne torty p. Pawła? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
3622 dni temu
Drogi Gości8u - jak w przepisie - zostawiamy do ostygnięcia :)
odpowiedz
3625 dni temu
Czy ten syrop z cukru ma ostygnąć??
odpowiedz
3627 dni temu
Ja jajka ubijam na parze,dopiero przestudzone dodaję do serka .ulepszam serek ubitą śmietaną i dodaję parę łyżek jogurtu greckiego.Moje tiramisu jest przepyszne.
odpowiedz
3641 dni temu
Czy ubite żółtka z syropem mieszaliście mikserem z mascarpone? Jeśli tak, to może być przyczyna tego, że jest lejące. Zawsze mieszałam to łyżką i było dobrze, ale dziś spróbowałam miksować serek z żółtkami i właśnie wyszło lejące. Po 8 minutach miksowania żółtek z syropem miałam cudną masę, po czym zaczęłam dodawać mascarpone i stało się rzadkie. Nigdy tak nie robiłam, a tym razem spróbowałam, myślałam, że będzie wygodniej. Zrobiło się lejące i z małymi grudkami mascarpone. W moim przypadku przepis super, tylko nie powinnam była tego miksować.
odpowiedz
3652 dni temu
U mnie jakoś za mało było tych biszkoptów...
odpowiedz
3657 dni temu
Tiramisu bardzo dobre. Żółtka trzeba długo ubijać żeby były puszyste. Dałam 150 g cukru na 750 g cukru.W smaku idealne. Krem się zsiadł po nocy w lodówce. Polecam.
odpowiedz
3770 dni temu
Zamiast amaretto dodałam Baileys o smaku orzechów laskowych. Wyszło pyszne :)
odpowiedz
3771 dni temu
"Zrobiliśmy" - akcentujemy na "bi", nie "li".
odpowiedz
3772 dni temu
Emilio, po zamrożeniu deser nie będzie miał niestety konsystencji lodów (będzie bardziej twardy i zbity), dlatego raczej nie polecamy tego sposobu.
odpowiedz
3773 dni temu
Czy można zamrozić to tiramisu, żeby wyszły lody?
odpowiedz
3930 dni temu
Smak nieziemski :-) Wyszło na prawdę super. Acha zapomniałam dodać, że zdecydowałae zmniejszyłam ilość cukru - do syropu dałam 150g, do ponczu też trochę mniej.
odpowiedz
3933 dni temu
Zrobiłam wczoraj wieczorem - najpierw po dodaniu syropu zoltko było prawie lejace,, ale po długim ubijaniu krem zaistniał, zrobil sie prawie bialy. Dziś rano z duszą na ramieniu (po poniższych komentarzach) zajrzalam do lodówki i..... wygląda pięknie! !!:-D. Krem święty jak na filmiku. Wieczorem zobaczymy jak smakuje :-)
odpowiedz
3935 dni temu
Zrobiłem tak jak w przepisie i niestety musiałem wylać do kibla.. Zdecydowanie lepiej jest ucierac żółtka bezpośrednio z cukrem i na koniec dodacć ubite jajka. Z ilościa cukru tez bym nie przesadzał. Pół szklanki w zupełności wystarczy. Pozdrawiam
odpowiedz
3974 dni temu
A Ja robiłam i wyszło przepyszne !!!! Znikneła blaszka w 1 dzień !! Syrop musi mieć konsystencje syropu bardzo gesty wtedy nie powinno być problemu wiadomo, ze na filmie nie pokazuja czasu rzeczywistego wszystko dzieje się szybko. Mi Wyszło bez zelatyny tak jak w przepisie polecam.
odpowiedz
3987 dni temu
jeżeli komuś wychodzi za rzadkie to można wziąć 3-4 białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli i wtedy dodać delikatnie do przygotowanej masy dokładnie mieszając i powinno być lepiej. Powodzenia
odpowiedz
3989 dni temu
Ja mam podobny problem. Nie wiem czemu masa jest tak rzadka mimo tego, że robiłam wszystko dokładnie tak jak pokazane było na filmie. Robiłam dwa razy i niestety oba nie udane :(
odpowiedz
3996 dni temu
Przepis jest po prostu beznadziejny!!! Bardzo długo ubijałem żółtka i były gęste nawet bardzo a w efekcie krem był bardzo luźny, nawet zaciągnięcie żelatyną nie dało pożądanego efektu. Przepis absolutnie do bani! Nie róbcie bo szkoda marnować składniki, w Internecie jest mnóstwo lepszych przepisów na Tiramisu!!!
odpowiedz
3998 dni temu
polecam zaciągnąć krem lekko żelatyną i będzie ok
odpowiedz
4008 dni temu
Robilam wszystko zgodnie z przepisem, wyszla calkowita pacia :)
odpowiedz
4011 dni temu
Mam pytanie w związku z ilością jajek. Czy przy ilości 750g serka mogę użyć 6 jajek zamiast 9, czy to zaważy na konsystencji kremu ?
odpowiedz
4017 dni temu
Gość 222, tak w przepisie użyte są surowe jajka. Przypominamy o sparzeniu ich, przed przygotowaniem tiramisu!
odpowiedz
4017 dni temu
SUROWE JAJKA !!
odpowiedz
4024 dni temu
Celino, dziękujemy za podzielenie się opinią. Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne przepisy z Cukierni Pawła!
odpowiedz
4024 dni temu
Zrobiłam dziś to tiramisu i wyszło pyszne! Ktoś tam wcześniej narzekał, że masa wyszła zbyt rzadka, być może zbyt krótko ubijał żółtka, albo dodał za dużo wody do syropu? Mnie wszystko wyszło jak trzeba. Podpowiem tylko, że żółtka muszą się naprawdę długo ubijać, w zasadzie przez cały czas robienia deseru
odpowiedz
4066 dni temu
moje wyszlo pyszne wiadome ze ono nie bedzie jakies bardzo sztywne troszke moze sie lac chociaz moje sie nie leje nie jest bardzo stabilne ale pyszne
odpowiedz
4072 dni temu
Kurcz za późno przeczytałam komentarz o mniejszej ilości cukru i jest dl mnie zdecydowanie za słodkie;( ogólnie świetny przepis tylko z tymi miarami coś nie tak bo po pierwszej warstwie brakło mi ponczu. Ale najbardziej podoba mi się to że masa jest bardzo puszysta :D
odpowiedz
4120 dni temu
bardzo prosty przepis w smaku świetny, ale polecam dodać trochę mniej cukru
odpowiedz
4144 dni temu
Tiramisu rewelacyjne, z tym ze ja nie "zaparzałam" zółtek tylko utarłam je z cukrem i dodałam mascarpone!
odpowiedz
4146 dni temu
Pycha najlepsze tiramisu jakie jadłem
odpowiedz
4148 dni temu
Pyszne tiramisu! Mój mąż był zachwycony! Wcinał, aż mu się uszy trzęsły! Kocham WSZYSTKIE przepisy Pawła!
odpowiedz
4148 dni temu
Czy przetarcie malin oznacza, że do kremu dodaje się tylko sok?
odpowiedz
4149 dni temu
Niestety, nie wyszło..... .
odpowiedz
4149 dni temu
powiem tak ciapaja straaszna wyszła ;) ale w smaku rewelacja, patent już jest po zrobieniu drugi raz napisze jutro jak wyszło ;)
odpowiedz
4149 dni temu
Mnie też wszystko wyszło pięknie. Ciasto po nocy w lodówce kroi się bez problemów, wszystko się ładnie trzyma. Może trochę za słodkie jest, następnym razem dodam mniej cukru. Ciasto robiłam zwykłym blenderem, bez użycia profesjonalnych mikserów. Polecam! Wyszło pyszne.
odpowiedz
4158 dni temu
hmm, pierwszy raz robiłam tiramisu według tego przepisu. Nie wiem jak poszczególne osoby robią-ze im wychodzi paciaja, ale mi wyszło jak z obrazka, po-2-3 godzinach w lodówce, mogłam kroić i nic mi się nie rozlewało itd. Chyba że ktoś razem wszystko miesza i oczekuje super rezultatu-no to się zawiedzie :) Polecam ciacho,szybko się robi i smakuje boskooo:) Podpowiedź-ja do espresso dodaję 50 ml Scheridan'sa - jest pysznie :)
odpowiedz
2098 dni temu
Ja nie miałam Amaretto tylko RUM i wyszło świetne.
4161 dni temu
Leje się jak głupie. Następnym razem nie będę dodował cukru do wody tylko od razu zmieszam zoltka z cukrem i mascarpone...
odpowiedz
4163 dni temu
W smaku ciasto jest rewelacyjne, ALE ... konsystencja fatalna. Po 15 h w lodówce poszczególne kawałki całkowicie się nie trzymały. Z wierzchu było ściągnięte, a w środku płynne. I problem tyczy się tu kremu, gdyż biszkopty były stabilne. Czytałem komentarze i widzę jedną prawidłowość kto nie ma takiego miksera jak p. Paweł to ciasto mu nie wychodzi i to chyba trochę nie fair. Co dziwne konsystencja po wybiciu żółtek z syropem była gęsta, ale rozrzedziła się po dodaniu serka. Trzymałem się i przepisu, i składników ale ciasto nie wyszło!!
odpowiedz
4166 dni temu
Delikatne bardzo smaczne a całą sztuką w tym przepisie są bardzo mocno wybite żółtka mam taki sam mikser i on to robi rewelacyjne dlatego Panu Pawłowi tak się ładnie trzyma to tiramisu
odpowiedz
4166 dni temu
A mi wyszło ,fajny pomysł z tym ubijaniem żułtek z syropem żułtka same w sobie są dosc sztywne nie wiem jak wam może się rozlewać ?
odpowiedz
4166 dni temu
Ludzie! Robiłam ścisle wg przepisu i kicha, masa się nie zsiadła :( Przypuszczam ze podana ilośc wody jest za duża, byłoby OK z żelatyną. Uwielbiam tiramisu ale chciałam pójść na łatwiznę unikając ubijania jajek na parze - to mam! Kawową breję, bleeeeeeee
odpowiedz
4167 dni temu
Zrobiłam tiramisu wg.przepisu pana Pawła,ciasto jest pyszne i niedrogie,
odpowiedz
4168 dni temu
Tiramisu rewelacja będę robiła je częściej Polecam !!!
odpowiedz
4169 dni temu
W moim przypadku również sukces, poza tym że po paru godzinach w lodówce mogłoby się bardziej "trzymać". Polecem :)
odpowiedz
4169 dni temu
niedobre
odpowiedz
4170 dni temu
TIRAMISU WŁOŻONE 5 GODZ.TEMU DO LODÓWKI I DALEJ LEJĄCE.BEZNADZIEJNA!!!!!!!!
odpowiedz
4170 dni temu
Tiramisu wkładam do lodówki napisze jak wyszło wygląda przepysznie !
odpowiedz
4170 dni temu
jak tiramisu to tylko i wyłącznie na serku mascarpone nie na jakiś kombinacjach z ricottą i jogurtem ! też może być smaczne ale to zawsze będzie deser ala tiramisu .Ta propozycja jest naprawdę SUPER Polecam Ania.
odpowiedz
4172 dni temu
Witam, zalaczam likn do prawdziwego wloskiego tiramisu. tiramisu jest dosc kalorycznym deserem, a Wasza propozycje to straszna bomba: zbyt duzo jajek i cukru. obecnie preferuje sie lekkie wersje tiramisu , z ricotta i jogurtem. pozdrawiam, sofieta http://www.granarolo.it/Ricette/Tiramisu-classico
odpowiedz
4172 dni temu
Bazyli! jeśli masz kafeterkę to super! do dolnego naczynia wlej wody tak do poziomu tego zaworu bezpieczeństwa. Zamontuj to sitko i wsyp do niego kawy, aby całe wypełnić, delikatnie ubijając jedynie. Zakręć całość i na ogień do czasu charakterystycznego "bulgotania". Taka kawa Ci się nada.
odpowiedz
4172 dni temu
Możesz na blaszcze :) krem jest bardziej delikatny i rozlazły, przed wystawieniem na stół deser musi być bardzo dobrze schlodzony!
odpowiedz
4172 dni temu
A ten malinowy na blaszce sie rozwali? koniecznie trzeba go robic w pucharkach? Ktos robił?
odpowiedz
4172 dni temu
Ile to ma być ta "niewielka ilość wody" w pierwszym zdaniu w przepisie na Krem? Ktoś może mi pomóc? :(
odpowiedz
4174 dni temu
Pyszne tiramisu,może na weekend przygotuję wg.tego przepisu,deser wygląda świetnie.
odpowiedz
4174 dni temu
Nie pijam kawy i nie znam się, jak zrobić takie coś ala espresso? Mam w domu kafetierkę ale nidzie nie moge znaleźć normalnie podanych danych ile kawy wsypac na ile wody :/
odpowiedz
4174 dni temu
Super ten przepis ja robiłam tiramisu z bitą śmietaną i było bardzo kaloryczne dlatego nie za często sobie pozwalałam to przynajmniej wyglada na mniejszą bombę ! A też jest bardzo puszyste SUPER
odpowiedz
4175 dni temu
Jajka się nie ścinają gdyż je hartujesz dodając odrobinę gorącego syropu i mieszasz, po tym możesz dodać resztę Jajka możesz na 2sekundy zanużyć we wrzątku i będą już bezpieczne
odpowiedz
4175 dni temu
Dlaczego żółtka się nie ścinają i nie robi się jajecznica po dodaniu gorącego syropu?
odpowiedz
4175 dni temu
W jaki sposób "zdezynfekować" jajka, by ustrzec się salmonelli?
odpowiedz
4175 dni temu
super ciasto dziekuje za przepis
odpowiedz
4175 dni temu
Zrobiłam wersję z malinami! Rewelacja! :))
odpowiedz
zobacz wszystkie