Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik z wybraną funkcją termoobiegu rozgrzany do 180°C
Przygotuj wcześniej:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Z brokułu wycinamy różyczki, które następnie kroimy w mniejsze kawałki.
KROK 2: GOTUJEMY I SMAŻYMY SKŁADNIKI
Kawałki brokułu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy cebulę i całość smażymy, aż cebula delikatnie się zarumieni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ
Do dużej miski dodajemy dwa jajka i śmietankę i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI ZAPIEKANKI
Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ugotowany makaron, kawałki brokułu, podsmażony boczek z cebulką, pomidorki i mozzarellę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Składniki na zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy tartym serem grana padano. Zapiekankę najpierw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 10 minut. Następnie zmieniamy ustawienia na funkcję grillową, a temperaturę na 200°C pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
- Palia w cytrynach
- Kanapka szybka rybka
- Batoniki z masła orzechowego
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
- Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Spaghetti cake
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Ciasto z profiterolkami
- Zapiekany kalafior
- Miniomlety pomidorowe
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Pizza rzymska
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (113)
14 dni temu
O jaka mozzarellę chodzi
odpowiedz
14 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy świeżą mozzarellę w kulce.
1321 dni temu
Jeśli raz spróbujesz, nigdy nie zapomnisz tego smaku, pyszne!
odpowiedz
1395 dni temu
Trafione w punkt. Zalać sosem po zapieczeniu i wstawić do piekarnika na ok .5min -maksymalnie.
odpowiedz
1813 dni temu
ugotowany makaron odcedzamy i zalewamy śmietaną i tu jest problem po zapieczeniu ten makaron zalany śmietana sie rozgotuję i mamy miękką kluchę proponuję zalać sosem śmietanowym po zapieczeniu chyba że ktoś lubi rozgotowany makaron to jest OK
odpowiedz
1675 dni temu
ja zawsze robie makaraon zalany śmietaną z jajkiem,nie robi sie klucha i zapiekanki są pyszne
1649 dni temu
Wystarczy ugotować makaron aldente i wtedy wrzucić do naczynia, wtedy nie jest ,,miękką kluchą,,
1830 dni temu
Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Pyszny smak, duża porcja. Danie to często pojawia się na moim stole.
odpowiedz
1830 dni temu
Super! Bardzo nam miło! Liczymy, że znajdziesz tu więcej swoich ulubionych dań!
1919 dni temu
Czy zapiekankę piec pod przykryciem?
odpowiedz
1919 dni temu
Nie, zapiekankę pieczemy odkrytą :)
2086 dni temu
Przy wszystkich przepisach Kuchni Lidla brakuje mi podania iloci kalorii.
odpowiedz
2138 dni temu
Czy ktoś wie ile to danie ma kalorii??
odpowiedz
2951 dni temu
Zapiekanka rewelacyjna. Bardzo często gości u nas w domu. Boczek zastępuje kiełbasa( taka jaką mam akurat w lodówce) i dodaję 2 ząbki czosnku :-) świetny przepis. Polecam wszystkim.
odpowiedz
2950 dni temu
Dobry pomysł z czosnkiem :)
3138 dni temu
zapiekanka bardzo smaczna ale ja bym zrezygnowała z mozzareli i sera ponieważ boczek i śmietana tworzą z niej i tak dosyć kaloryczne danie
odpowiedz
3171 dni temu
Palce lizać :)
odpowiedz
3292 dni temu
CO MOZNA DODAĆ ZAMIAST POMIDORKÓW ?
odpowiedz
3292 dni temu
Sprawdzi się tutaj czerwona papryka!
3452 dni temu
uwielbiamy z moja rodzinka;)
odpowiedz
3486 dni temu
Poprawka: 15-20 minut.
odpowiedz
3486 dni temu
Pyszna zapiekanka, ale faktycznie 5-10 minut to dla większości piekarników dużo za krótko.
odpowiedz
3489 dni temu
Drogi Gościu, do miękkości :)
odpowiedz
3490 dni temu
ile czasu gotujemy brokuły? :P
odpowiedz
2865 dni temu
Dla mnie najlepsze al dente ;)
3580 dni temu
Anno, pozdrawiamy męża ;) I zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów z naszej strony :)
odpowiedz
3580 dni temu
Bardzo smaczna zapiekanka, mąż wreszcie wsunął brokuły :)
odpowiedz
3582 dni temu
Pyszna zapiekanka , zrobiłam ja pierwszy raz troszkę było bałaganu w kuchni ale warto. Polecam następnym razem zamiast śmietany 12 zrobię z jogurtem naturalnym.
odpowiedz
3583 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Zachwalana przez rodzinę i znajomych, każdy prosi o przepis.
odpowiedz
3585 dni temu
Mniam :)
odpowiedz
3633 dni temu
Zapiekanka bardzo mi smakowała Czas pieczenia u mnie 40 min Pysznaaa , polecam.
odpowiedz
3640 dni temu
zapomniałam dodać mozzarellę i też wyszło pysznie <3 następnym razem mam nadzieję, że o niej nie zapomnę i sobie porównam. Przepis idzie do moich ulubionych :))
odpowiedz
3653 dni temu
Od kiedy pierwszy raz zrobiłam zapiekankę często gości na naszym stole bo wszyscy ją uwielbiamy.Robię wszystko jak w przepisie tylko boczku dodaję trochę więcej bo mam mięsożernych facetów w domu ;) Czas pieczenia jest idealny,na początku też myślałam że to może za krótko bo śmietana się nie ścina ,ale to dobrze bo tworzy taki sosik i dzięki temu zapiekanka nie jest sucha.Jak piekłam ją dłużej śmietana się ścięła i przez to była dużo gorsza w smaku.
odpowiedz
3673 dni temu
Dziś danie gościło na moim stole. Bardzo nam smakowało. Polecam przepis
odpowiedz
3680 dni temu
Ja dzisiaj ją robię,zobaczymy.Odezwę się jutro!!!
odpowiedz
3688 dni temu
Uwielbiam ją! Jest przepyszna. Osobiście nie przepadam za boczkiem i z tego powodu zastąpiłam go kurczakiem. Myślę jednak, że pierwotna wersja też jest dobra bo brokuły, pomidorki i śmietana to fantastyczne połączenie.
odpowiedz
3725 dni temu
Drogi Gościu wyniki w różnicach czasu pieczenia potraw mogą czasami wynikać z różnicy w piekarnikach lub formach w których są pieczone. Dobrze jest jednak obserwować danie podczas przygotowania i sugerować się jego wyglądem, a nie czasem podanym w przepisie. Mamy jednak nadzieję, że uzyskany przez Ciebie efekt mimo wszystko Ci smakował! :)
odpowiedz
3726 dni temu
Czas pieczenia musiałem podnieść do 40 minut bo śmietana z jajkiem cały czas była płynna. To już któryś przepis z kolei który wykorzystuję który ma zaniżony czas wykonania
odpowiedz
3727 dni temu
Grogi gościu, jeśli masz ochotę na wersję bezmięsną, śmiało możesz pominąć boczek. Bez niego zapiekanka będzie równie pyszna :)
odpowiedz
3727 dni temu
czy można zastąpić czymś boczek? tak by nie było w zapiekance mięsa ale by jednocześnie nie była mdła?
odpowiedz
3780 dni temu
Drogi Gościu, dodajemy około 100 g boczku.
odpowiedz
3780 dni temu
Ile dodać boczku w g?
odpowiedz
3782 dni temu
Zapiekanka pycha, jedna z moich (naszych ) ulubionych.
odpowiedz
3822 dni temu
zapiekanka przepyszna;)polecam wszystkim znajomym a moje dzieci nigdy nie chciały jesc brokuła a w tej zapiekance uwielbiają;)
odpowiedz
3842 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka, trzeba jednak dodać boczek, jak w przepisie albo jakąś słoną wędlinę, bo wersja z kurczakiem wyszła mdła i bez smaku. Za to z boczkiem - rewela :)
odpowiedz
3876 dni temu
Ja dodałam jeszcze czosnek do podsmażonej cebulki :) - pychotka i zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego
odpowiedz
3880 dni temu
Lubie wyraziste smaki, boje się że to danie będzie mdłe. Co mogę dodać żeby tak nie było ?
odpowiedz
3888 dni temu
jutro moja kolej....będą goście będzie zapiekanka....
odpowiedz
3893 dni temu
Drogi KOCHAMLIDLA, czy ta czekolada aby na pewno wylądowała w zapiekance makaronowej? ;) Z pewnością w innym przepisie na deser byłaby świetnym dodatkiem, ale do zapiekanki z warzywami chyba nie do końca pasuje :)
odpowiedz
3893 dni temu
Ja dodałam czekolady :) Pychotka !
odpowiedz
3910 dni temu
Zapiekanka przepyszna łatwa w zrobieniu. Gorąco polecam:-)))))
odpowiedz
3940 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz zastąpić pomidorki koktajlowe zwykłymi pomidorami, pokrojonymi w kostkę.
odpowiedz
3940 dni temu
czy można zamiast pomidorów koktajlowych użyć zwykłych?
odpowiedz
3945 dni temu
Zapiekanka według tego przepisu była pyszna, ale następnym razem inaczej skomponuję :) Miłego wieczorku!
odpowiedz
3961 dni temu
Zapiekankę pieczemy odkrytą.
odpowiedz
3962 dni temu
Mam pytanie: Czy naczynie ma być przykryte pokrywką czy otwarte?
odpowiedz
3965 dni temu
Zapiekanka jest pyszna,ja dodałam warzywa mrożone.
odpowiedz
3970 dni temu
Ado, jeśli nie masz w piekarniku funkcji grill, możesz włączyć piekarnik na standardową funkcję grzania góra-dół.
odpowiedz
3972 dni temu
Zapiekanka przepyszna !
odpowiedz
3974 dni temu
a co zrobić jeśli nie ma się funkcji grill? :(
odpowiedz
3975 dni temu
Olu zapiekanka pieczona cały czas w funkcji termoobiegu może być zbyt wysuszona. Radzimy jednak podczas pieczenia zmienić ją na funkcję "grill", która przypiecze ładnie jej wierzch, bez wysuszania.
odpowiedz
3976 dni temu
można ją piec cały czas jedynie na termoobiegu?
odpowiedz
3979 dni temu
Cieszymy się, że Wam smakuje! :) Próbowaliście już innych zapiekanek z naszej strony? Polecamy na przykład zapiekankę z kaszy gryczanej https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii lub z mięsa mielonego i bakłażana: https://kuchnialidla.pl/Zapiekanka-z-miesa-mielonego-i-baklazana-z-serem-mozzarella :)
odpowiedz
3979 dni temu
Genialna!!!
odpowiedz
3989 dni temu
Wspaniała,łatwa w zrobieniu i przepyszna. Włączam do naszych dań obiadowych. Mam książkę od niedawna i jestem zachwycona przepisami.
odpowiedz
3991 dni temu
Bardzo fajny i łatwy przepis, danie super i ten sos pychotka!! Polecam
odpowiedz
4001 dni temu
Jest pyszna, ja do mojej dodaje jeszcze mieso mielone ok 25 dkg, bardzo ja lubimy
odpowiedz
4003 dni temu
Zapiekanka ta jest moją ulubioną. Jest przepyszna. Gorąco polecam!;)
odpowiedz
4015 dni temu
Zrobiłam tą zapiekankę już drugi raz, ponieważ jestem ostatnio w fazie robienia rozmaitych zapiekanek, tylko do tej jednej powróciłam ponownie. Niestety pozostałe nie bardzo się sprawdziły. Duży plus naprawdę polecam
odpowiedz
4015 dni temu
Niestety, jogurt nie sprawdzi się tu jako zamiennik. Tłusta śmietana lepiej znosi wpływ wysokiej temperatury, ma rzadszą konsystencję i dzięki zawartości tłuszczu jest doskonałym przewodnikiem smaku.
odpowiedz
4016 dni temu
Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
odpowiedz
4017 dni temu
Angelo, bardzo dziękujemy za miłą opinię. Mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne nasze przepisy!
odpowiedz
4017 dni temu
Robiłam wczoraj , bardzo smakowała mnie i mężowi , przepyszna :)
odpowiedz
4025 dni temu
Kingo, oczywiście jeśli wolisz, by Twa zapiekanka była bardziej mięsna - możesz dodać kiełbasę. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4025 dni temu
a może byc kielbasa zamiast boczku?
odpowiedz
4053 dni temu
Pyszna :) ja dodała pieczarki przesmażone na masełku .
odpowiedz
4056 dni temu
własnie zrobiłam, bardzo dobra
odpowiedz
4144 dni temu
Ta zapiekanka smakuje chyba każdemu no i każdy nawet kiepski kucharz da radę ją zrobić! Polecam.
odpowiedz
4145 dni temu
Gość, cała zapiekanka to porcja rodzinna. W zależności od głodu i wielkości brzuszków wystarczy dla 3-5 osób :)
odpowiedz
4146 dni temu
Na ile osób starcza to danie? Dzięki za szybką odpowiedź ;)
odpowiedz
4154 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką jadłam :) szybka i prosta do przygotowania, super przepis :)
odpowiedz
4166 dni temu
Zapiekanka była przepyszna. Troszkę obawaiałam się, że będzie "za ciężka" - makaron, boczek, śmietana 30%, ale okazała się znakomita. Zawartość naczynia żaroodpornego zniknęła migiem. Na pewno wejdzie na stałe do mojego menu.
odpowiedz
4180 dni temu
Zwykle takie zapiekanki sa dla mnie mdle i bez smaku.. ta byla naprawde wyjatkowa.. smakuje tak swietnie jak swietnie wyglada:) polecam
odpowiedz
4198 dni temu
rewelacja!!! pyszna , szybka w przygotowaniu polecam!
odpowiedz
4199 dni temu
ja zrobiłam z tuńczykiem ;)
odpowiedz
4235 dni temu
Rewelacja! Polecam z szynką szwarcwaldzką :)
odpowiedz
4241 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką jadłem w życiu!!!
odpowiedz
4244 dni temu
Zapiekanka super!!! Łatwa, szybka i pyszna.Rewelacja!!! Zagości na stałe w moim menu.
odpowiedz
4245 dni temu
Rewelacyjna!!!!
odpowiedz
4247 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką jadłam! Pycha :)
odpowiedz
4248 dni temu
Przepyszna jest ta zapiekanka!
odpowiedz
4250 dni temu
Byłam bardzo zaskoczona tym daniem, nigdy nie sądziłam, że tak fajnie połączą się te smaki. Danie na stałe w moim menu :)
odpowiedz
4258 dni temu
To było pierwsze danie przepisów Lidla, które wyszło jak na zdjęciu i smakowało przepysznie! Robię ją regularnie :)
odpowiedz
4259 dni temu
Pyszna!!!!! Prosta i szybka. Śmiało róbcie :)
odpowiedz
4262 dni temu
Pyszna zapiekanka! Napewno jeszcze nie raz zrobie :)
odpowiedz
4264 dni temu
dobry pomysł, dziś zrobiłam ponownie można modyfikować wg własnych upodobań
odpowiedz
4266 dni temu
Puchotka - jadlam i dzis robię znów :)
odpowiedz
4272 dni temu
zrobiłam i smakowałą bardzo na pewno powtórzę. dzięki za przepis :)
odpowiedz
4274 dni temu
Po prostu Doskonała
odpowiedz
4278 dni temu
Zapiekanka CUDOWNA! Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu! Dzięki PASCAL!!!! :*
odpowiedz
4288 dni temu
Zapiekanka szybka,pyszna i prosta.
odpowiedz
4288 dni temu
Zapiekanka rewelacyjna! Podbiła serca gości :)
odpowiedz
4298 dni temu
fenomenalna zapiekanka!!!!!!!!!!!
odpowiedz
4303 dni temu
Fenomenalne danie!
odpowiedz
4303 dni temu
Smaszna i łatwa do zrobienia
odpowiedz
4304 dni temu
Rewelacja! Zapiekanka jest przepyszna i szybka w przygotowaniu. Polecam!
odpowiedz
4306 dni temu
ja dzisiaj już trzeci, uwielbiam :D
odpowiedz
4307 dni temu
Będę robić po raz drugi! Pyszna!
odpowiedz
4307 dni temu
Polecam ten przepis ! zapiekanka jest pyszna! :)
odpowiedz
4307 dni temu
Polecam ten przepis ! zapiekanka jest pyszna! :)
odpowiedz
4308 dni temu
Niesamowita zapiekanka! Dosłownie rozpływa się w ustach i jest prosta w wykonaniu, także dla 13-latki. Polecam!
odpowiedz
4308 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka o śmietanowym smaku, polecam, jest smaczna i bardzo sycąca.
odpowiedz
4308 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka o śmietanowym smaku, polecam, jest smaczna i bardzo sycąca.
odpowiedz
zobacz wszystkie