zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Zagotowujemy mleko

Do garnka wlewamy 350 ml mleka i dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Mleko zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy laskę wanilii.

KROK 2: Przygotowujemy mieszankę mleka i żółtek

Do miski wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier, żółtka i sól. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy dokładnie trzepaczką.

KROK 3: Mieszamy budyń

Cały czas mieszając, dolewamy do zagotowanego mleka mieszankę z żółtkami. Mieszamy do zgęstnienia. Dodajemy 1 łyżkę masła i intensywnie mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.

KROK 4: Ścieramy jabłka

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 5: Układamy warstwy deseru

Na dno pucharków nakładamy warstwę budyniu, następnie herbatników, na końcu startych jabłek. Układamy kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch budyniu dekorujemy truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Janusz z achen Janusz z achen
    110 dni temu
    pyszny budyń jemy z tatą zawsze o 15

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram