
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- tarkę
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na ciasteczka
Banany miksujemy. Jajka ubijamy chwilę w osobnej misce i łączymy z bananami. Dodajemy mąkę, startą marchewkę i posiekane żurawiny. Całość mieszamy. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
KROK 2: Pieczemy ciasteczka
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut.
KROK 3: Dekorujemy ciasteczka
Upieczone ciasteczka oprószamy cynamonem lub startą na małych oczkach czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
820 dni temu
Moje ciastka wyszły lekko wilgotne w środku i nie są chrupiące. Dodałam mąkę orkiszową razową i ciut więcej niż w przepisie. Czy to z tego powodu? Czy takie powinny być?
odpowiedz
820 dni temu
Te ciasteczka nie będą takie chrupiące jak ciastka maślane lub kruche. Po kilku godzinach (lub następnego dnia) delikatnie stwardnieją i staną się bardziej chrupiące, jednak ich wnętrze nadal będzie miękkie. Raczej nie powinny być wilgotne w środku, także następnym razem możesz piec je kilka minut dłużej.
820 dni temu
Czy ciastka powinny wyjść chrupiące?
odpowiedz
820 dni temu
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, jednak po kilku godzinach powinny delikatnie stwardnieć i stać się chrupiące.
1306 dni temu
Czy może być inna mąka - kukurydziana, tortowa?
odpowiedz
1303 dni temu
Możesz użyć mąki owsianej, jaglanej lub pszennej tortowej. Przy zamianie mąki dość trudno jest przewidzieć dokładny efekt, więc najlepszą metodą będzie eksperymentowanie na mniejszej ilości ciasta i wybranie idealnego produktu na podstawie takich testów :)
1386 dni temu
Pycha ciastka :) Dziękuję za przepis!
odpowiedz