Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- sito
- foremkę o średnicy 20 cm lub keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z DAKTYLI
Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy owoce do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy.
KROK 2: ŁĄCZYMY OLEJ Z SIEMIENIEM I DAKTYLAMI
Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą (6 łyżek) i przygotowaną pastę z daktyli.
KROK 3: PRZESIEWAMY MĄKĘ
Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak — wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim ciasto jeszcze 15 minut. Jeśli ciasto jest mokre — wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Przed podaniem całość dekorujemy jeżynami i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
13 dni temu
Czy można zastąpić olej kokosowy np. zwykłym olejem.
Odpowiedz
10 dni temu
Można spróbować, chociaż olej kokosowy ma specyficzne właściwości. Lepszy byłby wegański zamiennik masła.
265 dni temu
Świetny przepis, wyszedł przepyszny!
Odpowiedz
1895 dni temu
Może poprawcie przepis! Weszłam na oficjalna stronę Kingi Paruzel i porównałam te przepisy na identyczne ciasta! I co.... i nie napisaliście o jajkach! Zakalec do kosza poszedł!
Odpowiedz
1895 dni temu
W tym przepisie Kinga zaproponowała wegańską wersję kawowego ciasta z awokado, dlatego nie wykorzystujemy w nim jajek. Ich zamiennikiem jest wymieszane z wodą siemię lniane, w recepturze nie brakuje więc żadnego składnika.
2270 dni temu
kolejny przepis który ma mąkę pszenną a wyświetla się po zaznaczeniu bez glutenu! co wy wyprawiacie
Odpowiedz
2270 dni temu
Aniu, przepis jest sklasyfikowany jako przepis bez laktozy, nie bez glutenu :)
2270 dni temu
Aniu, ten przepis również widnieje w kategorii bez laktozy, a nie bez glutenu :)