Ciasto kawowe z kremem z awokado

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • sito
  • foremkę o średnicy 20 cm lub keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z DAKTYLI

Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy owoce do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy.

KROK 2: ŁĄCZYMY OLEJ Z SIEMIENIEM I DAKTYLAMI

Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą (6 łyżek) i przygotowaną pastę z daktyli.

KROK 3: PRZESIEWAMY MĄKĘ

Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak — wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim ciasto jeszcze 15 minut. Jeśli ciasto jest mokre — wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z AWOKADO

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.

Przed podaniem całość dekorujemy jeżynami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1558 dni temu
    Może poprawcie przepis! Weszłam na oficjalna stronę Kingi Paruzel i porównałam te przepisy na identyczne ciasta! I co.... i nie napisaliście o jajkach! Zakalec do kosza poszedł!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1558 dni temu
    W tym przepisie Kinga zaproponowała wegańską wersję kawowego ciasta z awokado, dlatego nie wykorzystujemy w nim jajek. Ich zamiennikiem jest wymieszane z wodą siemię lniane, w recepturze nie brakuje więc żadnego składnika.
  • Ania Ania
    1933 dni temu
    kolejny przepis który ma mąkę pszenną a wyświetla się po zaznaczeniu bez glutenu! co wy wyprawiacie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1932 dni temu
    Aniu, przepis jest sklasyfikowany jako przepis bez laktozy, nie bez glutenu :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1932 dni temu
    Aniu, ten przepis również widnieje w kategorii bez laktozy, a nie bez glutenu :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!