Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- sito
- foremkę o średnicy 20 cm lub keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z DAKTYLI
Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy owoce do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy.
KROK 2: ŁĄCZYMY OLEJ Z SIEMIENIEM I DAKTYLAMI
Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą (6 łyżek) i przygotowaną pastę z daktyli.
KROK 3: PRZESIEWAMY MĄKĘ
Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak — wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim ciasto jeszcze 15 minut. Jeśli ciasto jest mokre — wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Przed podaniem całość dekorujemy jeżynami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!
Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1566 dni temu
Może poprawcie przepis! Weszłam na oficjalna stronę Kingi Paruzel i porównałam te przepisy na identyczne ciasta! I co.... i nie napisaliście o jajkach! Zakalec do kosza poszedł!
odpowiedz
1566 dni temu
W tym przepisie Kinga zaproponowała wegańską wersję kawowego ciasta z awokado, dlatego nie wykorzystujemy w nim jajek. Ich zamiennikiem jest wymieszane z wodą siemię lniane, w recepturze nie brakuje więc żadnego składnika.
1941 dni temu
kolejny przepis który ma mąkę pszenną a wyświetla się po zaznaczeniu bez glutenu! co wy wyprawiacie
odpowiedz
1940 dni temu
Aniu, przepis jest sklasyfikowany jako przepis bez laktozy, nie bez glutenu :)
1940 dni temu
Aniu, ten przepis również widnieje w kategorii bez laktozy, a nie bez glutenu :)