Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blender
  • sito
  • foremkę o średnicy 20 cm lub keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z DAKTYLI

Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy owoce do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy.

KROK 2: ŁĄCZYMY OLEJ Z SIEMIENIEM I DAKTYLAMI

Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą (6 łyżek) i przygotowaną pastę z daktyli.

KROK 3: PRZESIEWAMY MĄKĘ

Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak — wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim ciasto jeszcze 15 minut. Jeśli ciasto jest mokre — wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z AWOKADO

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.

Przed podaniem całość dekorujemy jeżynami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ania Ania
    31 dni temu
    kolejny przepis który ma mąkę pszenną a wyświetla się po zaznaczeniu bez glutenu! co wy wyprawiacie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    31 dni temu
    Aniu, przepis jest sklasyfikowany jako przepis bez laktozy, nie bez glutenu :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    31 dni temu
    Aniu, ten przepis również widnieje w kategorii bez laktozy, a nie bez glutenu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram