
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodajemy śmietanę i żółtka, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Nadzienie
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek, a następnie mieszamy z cukrem żelującym, cynamonem oraz 150 g posiekanych orzechów. Śliwki układamy na cieście (przecięciem ku górze). Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wierzch tarty zdobimy pozostałymi grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 190°C. Studzimy i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Musaka grecka
- Chlebek bananowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Spaghetti bolognese
- Kartacze z mięsem
- Ramen
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tort lodowy
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2893 dni temu
Uzyłam połowe śliwek świeżych, połowe z puszki i zamiast 250g cukru żelujacego (co wydało mi się za dużo), użyłam tylko 80g - 2 saszetki. Pomimo tego ciasto wyszło super. Lekko wilgotne, nie pływało w soku. Po wyjęciu z lodówki rozpadało się pod wałkiem ale sklejałam je w foremce. Co do śliwek, jeśli z puszki - rozpadną się i wyjdzie a la marmoladka, jeśli świeże - utrzymają się w całości tylko zmiękną. Tak więc co kto lubi :>
odpowiedz
3647 dni temu
Jeżeli włoskie to niestety raczej świeże i obrane z tej brązowej skórki, ona daje sporo gorzkiego smaku i mogła by "zepsuć" ciasto.
odpowiedz
3647 dni temu
Drogi Gościu, można użyć innych orzechów, jednak ciasto będzie wtedy inaczej smakować.
odpowiedz
3648 dni temu
Zamiast orzechów nerkowca będą pasowały orzechy włoskie?
odpowiedz
3656 dni temu
Drogi Gościu, cukier żelujący znajdziesz na półkach sklepu Lidl :)
odpowiedz
3656 dni temu
Czy można kupić cukier żelujący w Lidlu?
odpowiedz