
Przygotuj
- formę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.
Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.
Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 3: Pieczemy biszkopt
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.
Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
By biszkopt był równy, po wyjęciu z formy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowy tort „Czarny Las”
Wypróbuj przepis na tort bezglutenowy – połączenie kakaowego biszkoptu, wiśni i kremu jogurtowego. Na pewno Ci zasmakuje!

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Komentarze (15)
229 dni temu
Przepis zawsze mi się sprawdza! Gorąco polecam! Ps. Właśnie stygnie 😁
odpowiedz
348 dni temu
Co trzeba dodać żeby wyszedł czekoladowy biszkopt?
odpowiedz
347 dni temu
By uzyskać czekoladowy biszkopt, dodajemy czekoladę rozpuszczoną w rondelku z masłem. Sposobowi rozpuszczania czekolady możesz przyjrzeć się, oglądając film, w którym Paweł Małecki przygotowuje tort czekoladowy: https://kuchnialidla.pl/tort-czekoladowo-kawowy
344 dni temu
Niesłodzone kakao, polecam 1,5 łyżki a jeśli będzie zbyt blady to wiecej
441 dni temu
Czy można ten przepis modyfikować? Konkretnie chodzi mi o dodanie posiekanych orzechów laskowych.
odpowiedz
438 dni temu
Tak, jak najbardziej można je dodać :)
462 dni temu
Czy można zwiększyć proporcje biszkoptu o 1/3 - jeżeli tak to trzeba zwiększyć czas o 15min?
odpowiedz
462 dni temu
Można zwiększyć porcję. Co do czasu - najlepiej jest obserwować biszkopt i doglądać go, by nie wyjąć za wcześnie, ani za późno.
487 dni temu
Czy musi być olej rzepakowy?
odpowiedz
487 dni temu
Taki sprawdza się najlepiej!
487 dni temu
Można zastąpić zwykłym olejem?
487 dni temu
Jeśli rzepakowy nie pasuje, zamień go na słonecznikowy :)
623 dni temu
Ile tego oleju i wody??
odpowiedz
620 dni temu
Tak jak na liście składników - po 2 łyżki :)
783 dni temu
Wyszedł idelany. Polecam przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie