
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręczny palnik gazowy do crème brûlée
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Głąb (spodnią część warzywa) nacinamy na krzyż. Przekładamy do wody zagotowanej w dużym garnku i parzymy przez ok. 2-3 minuty.
Sparzone brukselki chwilę hartujemy w wodzie z lodem, a następnie przekładamy na deskę i przekrawamy na pół.
Jeśli podczas gotowania od brukselek oddzieliły się pojedyncze listki, odkładamy je na bok.
Krok 2: KARMELIZUJEMY BRUKSELKĘ
Na lekko rozgrzaną patelnię przelewamy miód. Kiedy zacznie się karmelizować, a na jego powierzchni powstaną sztywne bąbelki, dodajemy drobno posiekane warzywa – czosnek i papryczkę chili.
Dodajemy połowę tymianku. Całość oprószamy pieprzem. Dodajemy brukselkę, mieszamy i chwilę karmelizujemy, by odparować wodę.
Cytrynę obieramy ze skórki (bez białej części). Skórkę kroimy w paseczki. Połowę dodajemy do brukselki. Resztę odkładamy Na patelnię wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy drugą połowę tymianku.
Krok 3: PODAJEMY BRUKSELKĘ
Skarmelizowaną brukselkę przekładamy na talerz i posypujemy skórką cytryny wcześniej pokrojoną w cienkie paseczki.
Odłożone listki brukselki opalamy palnikiem do crème brûlée i dekorujemy nimi danie. Na wierzchu układamy gałązki tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Zobacz przepisy
na lato
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
713 dni temu
smaczne
odpowiedz