Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do ciasta wraz z suszonymi śliwkami i orzechami. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa

Śmietankę doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Natalia Natalia
    1977 dni temu
    Robilam na swieta, jednak w srodku wyszedl mi zakalec i to taki porzadny...Ale zeby bylo smieszniej, przy swiatecznym stole nikomu ten zakalec nie przeszkadzal i ciasto mialo najwieksze wziecie ze wszystkich wypiekow. Sam smak rewelacja, idealnie slodki :-)

    odpowiedz

  • Florentynka Florentynka
    2047 dni temu
    Łatwy przepis, ciasto smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2057 dni temu
    Anno, whisky możesz zastąpić np. brandy lub pominąć całkowicie obecność alkoholu w przepisie.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2058 dni temu
    Jaki alkohol jeszcze można dodać zamiast whisky?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2059 dni temu
    Drogi Gościu, keks niestety jak inne tego typu ciasta, z czasem wysycha, dlatego najlepiej smakuje świeży. Można go jednak upiec wcześniej, a następnie zamrozić. Zamrożony keks należy rozmrażać w temperaturze pokojowej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2060 dni temu
    czy keks można upiec wcześniej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2198 dni temu
    Bardzo dobre - w jeden dzień poszła blaszka!

    odpowiedz

  • ao12 ao12
    2214 dni temu
    ja w tym tygodniu wypróbuję :) i dam znać jak smakowało

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2216 dni temu
    Marto, tak jak w przepisie - ubijamy całe jajka.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    2216 dni temu
    Ubijamy cale jajka czy tylko bialka?

    odpowiedz

  • pycha pycha
    2216 dni temu
    Super ciasto! Mniam - zrobiłam od razu. Tylko białka i żółtka ubijałam osobno, połączyłam na koniec... z przyzwyczajenia i tak żeby ciasto nie opadło. Orzechy dałam włoskie, bo takie w domu były. No i jeszcze jedno - chałwa na ciepło i do tego w cieście...bezcenne. Ciasto zjedzone jeszcze ciepłe. Nie wiem jak smakuje ostudzone.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram