
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynkę do mielenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę kaszy mieszamy z twarogiem i całość mielimy. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
KROK 4: PODAJEMY KOTLETY
Kotlety podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Deser z chia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (30)
1653 dni temu
Czy kotlety można przyrządzić w parowarze?
odpowiedz
1652 dni temu
Kotlety można uparować, ale wówczas warto zadbać o to, by masa była odpowiednio gęsta, dodając nieco więcej bułki tartej lub mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wówczas pomijamy również etap obtaczania kotletów w bułce tartej-tę czynność uwzględniamy tylko wtedy, gdy kotlety będą smażone.
2046 dni temu
Czy można pominąć jajka?
odpowiedz
2046 dni temu
Można pominąć, aczkolwiek masa może się okazać zbyt sucha. Zobacz, jak możesz zastąpić jajka w przepisach: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Sposób z nasionami chia lub siemieniem lnianym powinien się tu sprawdzić idealnie :)
2105 dni temu
Kotlety wyszły mi bardzo dobre... trochę bardziej doprawilam "po swojemu" ale generalnie są świetne
odpowiedz
2311 dni temu
Cudowne!
odpowiedz
2358 dni temu
Jakiej kaszy gryczanej należy użyć: palonej czy białej?
odpowiedz
2356 dni temu
Sprawdzi się tutaj zarówno palona, jak i biała. Wszystko zależy od Twoich preferencji :)
2720 dni temu
Dzisiaj zrobilam, wyszly swietne. Zamiast smazyc, upieklam je w piekarniku i obtoczylam w sezamie. Polecam, naprawde warto je zrobic.
odpowiedz
2797 dni temu
Pyszne. Proponuję dorzucić odrobine sambar masala, świetnie wyostrza smak.
odpowiedz
2886 dni temu
Kotlety rewelacja bardzo smaczne (choć nie jestem wielką fanką twarogu) podałam do nich sos tzatziki mmm pychota!!!! Dziękuję za przepis :)
odpowiedz
3098 dni temu
Kotlety wyszły bardzo delikatne, ale smaczne. Użyłam dwóch woreczków kaszy gryczanej niepalonej, 275g twarogu Pilos, zagęściłam kromką namoczonego chleba słonecznikowego i bułką tartą. Podam z ugotowaną fasolką szparagową.
odpowiedz
3329 dni temu
Czy w przepisie faktycznie mamy na 2 szklanki kaszy gryczanej użyć 150 dag (czyli 1,5kg!) twarogu? Czy może to czeski błąd i chodziło o 150 gram serka?
odpowiedz
3329 dni temu
KrzaKu83, rzeczywiście wkradł się nam błąd :) Chodzi zdecydowanie o 150 g twarogu! Dziękujemy za czujność :)
3184 dni temu
150 g to 10 razy mniej niż 1,5 kg :))))))) podstawy matematyki :)))
3164 dni temu
z tego co ja tam widzę jest 150g (gram)
3338 dni temu
Podoba mi się ludzka strawa. Jestem robotem:)
odpowiedz
3900 dni temu
Zrobiłem według tego przepisu i nawet dzieci się zachwycały, aż teraz ciągle pytają kiedy kotlety gryczane :). bardzo dobre, pycha!
odpowiedz
3952 dni temu
Jedna uwaga: 2 szklanki kaszy zalać 4 szklankami wody,podgrzewać aż kasza wchłonie wodę.Następnie zawinąć w kocyk na 25 minut.Wyjąć,zamieszać,będzie pyszna i sypka.Pozdrawiam.
odpowiedz
3952 dni temu
Czytałam i robiłam.Wyszły świetne i bardzo smaczne.Zabieram przepis do swojego kajetu.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
4193 dni temu
Przepis ok, poza tym, że wg mnie na tą ilość 3 łyżeczki soli to za dużo. Lepiej próbować. Dodałam 2 (rozróżniam łyżkę od łyżeczki), a i tak było za słonę i musiałam dorobić.
odpowiedz
4263 dni temu
Pyszne i zdrowe :)
odpowiedz
4283 dni temu
to ma byc 150 g przynajmniej ja tak robilam i wyszly bardzo dobre,tylko najlepiej smakuja takie letnie nie gorace :)
odpowiedz
4411 dni temu
A ja mam inne pytanie-czy w przepisie przypadkiem nie ma błędu? Podane jest 150 dag twarogu, ale to przecież aż 1,5 kg! Czy autor przepisu mógłby to sprostować? :)
odpowiedz
4411 dni temu
A ja robilam tak jak w przepisie i 2 szklanki kaszy w 5 szklankach wody po 10 minutach gotowania są paćką a nie na sypko...
odpowiedz
4414 dni temu
super zrobiłem i są dobre polecam +++++
odpowiedz
4442 dni temu
nie przepadam kasza gryczanea,ale kotlety wyszly bardzo dobre,ja z robilam z dwoch woreczkow kaszy z warzywami i kostki twrogu czyli 250g
odpowiedz
4464 dni temu
Czy można zamiast na tłuszczu wykonać w piekarniku na blaszcze?
odpowiedz
3245 dni temu
Można, polecam, właśnie dziś dokładnie takie zrobiłam ;)
4472 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie