
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Komentarze (36)
195 dni temu
G-E-N-I-A-L-N-E !!
odpowiedz
722 dni temu
jak duze kroić kawałki piersi?
odpowiedz
722 dni temu
Wystarczy, że przekroisz na 3 części :)
610 dni temu
Ja robiłam dwa razy i za pierwszym pokroiłam na większe kawałki a drugim razem na niedużą kostkę i. z mniejszymi zdecydowanie wolę.
804 dni temu
Przepyszne, niebywale smaczne danie, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam i dziękuję za przepis pychota.
odpowiedz
802 dni temu
Zapraszamy do skorzystania z innych przepisów Kuchni Lidla! :)
930 dni temu
Pyszne ulubione danie całej mojej rodzinki☺
odpowiedz
1069 dni temu
Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.
odpowiedz
1213 dni temu
A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?
odpowiedz
1213 dni temu
Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
1373 dni temu
Bardzo smaczne!!! majstersztyk.
odpowiedz
1751 dni temu
JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.
odpowiedz
1751 dni temu
Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.
odpowiedz
1758 dni temu
czy można pominąć wino?
odpowiedz
1758 dni temu
Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
1776 dni temu
Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.
odpowiedz
2013 dni temu
Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)
odpowiedz
2015 dni temu
Czy wino można zastąpić cydrem?
odpowiedz
2081 dni temu
Pycha! Polecam!
odpowiedz
2117 dni temu
Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)
odpowiedz
2118 dni temu
Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)
odpowiedz
2119 dni temu
Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?
odpowiedz
2125 dni temu
Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.
odpowiedz
2126 dni temu
Czy wino mozna pominąć?
odpowiedz
2160 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.
odpowiedz
2163 dni temu
Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?
odpowiedz
2163 dni temu
Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)
odpowiedz
2163 dni temu
Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?
odpowiedz
2405 dni temu
Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.
odpowiedz
2407 dni temu
Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?
odpowiedz
2418 dni temu
Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.
odpowiedz
2418 dni temu
Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?
odpowiedz
2454 dni temu
bardzo mi smakowało :)
odpowiedz
2475 dni temu
Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.
odpowiedz
2475 dni temu
Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)
odpowiedz
2487 dni temu
Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;
odpowiedz
zobacz wszystkie