
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (44)
1271 dni temu
Mięso wyszło twarde, w środku niedogotowane. Tylko po obsmażeniu mięso z kurczaka gotować zaledwie 5 minut ? Coś tu nie gra.
odpowiedz
1271 dni temu
Dobrze obsmażone mięso kurczaka nie potrzebuje długiego czasu gotowania. Należy mocno zarumienić je na patelni, a następnie krótko gotować w sosie. Chodzi o to, by nie wysuszyło się zbytnio-powinno pozostać soczyste. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jak duże kawałki je pokroisz. Warto w trakcie nakłuć mięso widelcem i sprawdzić, czy można wyłączać ogień, czy należy jeszcze chwilę przetrzymać je w sosie.
1625 dni temu
Wyszło pycha!
odpowiedz
1624 dni temu
O to właśnie chodzi! Polecamy zatem wypróbowanie kolejnych przepisów ;)
1635 dni temu
Dziękuję za odpowiedź w sprawie śmietany. Danie wykonane wg przepisu rzeczywiście wyszło bardzo smaczne:-) Fakt, że odpowiadają Państwo na pytania z komentarzy, stawia Państwa w bardzo pozytywnym świetle i zachęcą do korzystania z kolejnych przepisów:-)
odpowiedz
1639 dni temu
A czy w przepisie chodzi o śmietanę, czy o śmietankę...?
odpowiedz
1638 dni temu
Bez względu na to, czy użyjesz śmietany 30% czy śmietanki kremówki, przepis się uda, a danie będzie smaczne. Obie sprawdzą się w tej recepturze :) Rzadszą śmietankę trzeba będzie odpowiednio zredukować, o czym wspominamy w sposobie przygotowania.
1840 dni temu
G-E-N-I-A-L-N-E !!
odpowiedz
2367 dni temu
jak duze kroić kawałki piersi?
odpowiedz
2367 dni temu
Wystarczy, że przekroisz na 3 części :)
2255 dni temu
Ja robiłam dwa razy i za pierwszym pokroiłam na większe kawałki a drugim razem na niedużą kostkę i. z mniejszymi zdecydowanie wolę.
1536 dni temu
Zdecydowanie wygodniejsze są mniejsze kawałki:) A danie tak czy siak bardzo smaczne:)
2449 dni temu
Przepyszne, niebywale smaczne danie, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam i dziękuję za przepis pychota.
odpowiedz
2447 dni temu
Zapraszamy do skorzystania z innych przepisów Kuchni Lidla! :)
2575 dni temu
Pyszne ulubione danie całej mojej rodzinki☺
odpowiedz
2714 dni temu
Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.
odpowiedz
2859 dni temu
A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?
odpowiedz
2858 dni temu
Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
3018 dni temu
Bardzo smaczne!!! majstersztyk.
odpowiedz
3396 dni temu
JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.
odpowiedz
3396 dni temu
Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.
odpowiedz
3403 dni temu
czy można pominąć wino?
odpowiedz
3403 dni temu
Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
3421 dni temu
Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.
odpowiedz
3658 dni temu
Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)
odpowiedz
3660 dni temu
Czy wino można zastąpić cydrem?
odpowiedz
3726 dni temu
Pycha! Polecam!
odpowiedz
3762 dni temu
Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)
odpowiedz
3763 dni temu
Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)
odpowiedz
3765 dni temu
Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?
odpowiedz
3770 dni temu
Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.
odpowiedz
3772 dni temu
Czy wino mozna pominąć?
odpowiedz
3805 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.
odpowiedz
3808 dni temu
Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?
odpowiedz
3808 dni temu
Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)
odpowiedz
3808 dni temu
Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?
odpowiedz
4050 dni temu
Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.
odpowiedz
4052 dni temu
Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?
odpowiedz
4063 dni temu
Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.
odpowiedz
4063 dni temu
Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?
odpowiedz
4099 dni temu
bardzo mi smakowało :)
odpowiedz
4120 dni temu
Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.
odpowiedz
4120 dni temu
Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)
odpowiedz
4133 dni temu
Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;
odpowiedz
zobacz wszystkie