
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- butelki
- do czasu przygotowania należy doliczyć około 2 tygodni
Krok 1: Zagotowujemy miód z dodatkami
Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: Przelewamy nalewkę do butli
Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Angielskie śniadanie — przepis
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Francuskie makaroniki
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Domowa pasta jajeczna
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (6)
1119 dni temu
Szanowny Autorze przepisu - nie chcesz wiedzieć co myślę o geniuszu który proponuje gotowanie miodu...
odpowiedz
2437 dni temu
Zagotowanie miodu - przepis do d..........
odpowiedz
1610 dni temu
*****
2446 dni temu
Po zagotowaniu miód straci wszelkie prozdrowotne właściwości. Myślę, że można swobodnie podgrzać przyprawy by wydobyć większy aromat, ale miód dodać już do nastawu bez podgrzewania. Jeśli chcemy, oczywiście, by prócz wartości smakowych, nalewka miała jeszcze wartości prozdrowotne.
odpowiedz
2614 dni temu
W związku z waszymi propozycjami wykorzystania miodu to mógłbym prosić o cenę takiego miodu w ofercie po ile 250 gram lub 400 gram ?
odpowiedz
2614 dni temu
Zachęcamy do śledzenia oferty na stronie www.lidl.pl lub zapisanie się do newslettera, by być na bieżąco z ofertą Lidla - https://www.lidl.pl/pl/Newsletter-Rejestracja.htm