Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- wałek
- głęboką patelnię
- łyżkę cedzakową
- ręcznik kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej tak, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.
Sposób przygotowania:
CIASTO
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
W misce umieszczamy mąkę, sól i drożdże i całość dokładnie mieszamy. Następnie w środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy do niego wodę i olej. Całość mieszamy tylko do momentu, aż się połączy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto wyrabiamy na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy je do natłuszczonej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie uderzamy ciasto i zagniatamy je po raz drugi przez ok. 2 minuty. Ciasto ponownie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby wyrosło.
FARSZ
KROK 1: PODSMAŻAMY CZOSNEK I CEBULĘ
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek dość drobno siekamy. Warzywa podsmażamy przez ok. 3 minut, cały czas mieszając i uważając, by czosnek się nie przypalił.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy je, rozbijając większe grudki, przez ok. 3 minuty, aż się zarumieni. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej wołowiny. Całość smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
KROK 3: DOPRAWIAMY FARSZ
Do przesmażonego farszu dodajemy posiekany koperek i słodką paprykę. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia.
PIROSHKI
KROK 1: DZIELIMY CIASTO NA PIROSHKI
Ciasto po drugim wyrastaniu ponownie wyrabiamy przez ok. 2 minuty. Następnie formujemy z niego wałek o długości ok. 30 cm i kroimy go na 16 równych części. Pokrojone ciasto przykrywamy ściereczką.
KROK 2: LEPIMY PIROSHKI
Wyciągamy po 4 kawałki ciasta naraz i rozwałkowujemy je na krążki o średnicy ok. 10-12 cm. Następnie na ich środek nakładamy ok. 2 łyżki farszu i składamy ciasto tak, aby zamknąć piroshka i zabezpieczyć farsz przed wypadaniem. Każdą przygotowaną partię odkładamy pod bawełnianą ściereczkę i powtarzamy czynność dla kolejnych kawałków ciasta.
KROK 3: SMAŻYMY PIROSHKI
W głębokiej patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby piroshki swobodnie mogły się w nim zanurzyć. Smażymy je na małym ogniu, partiami, obracając, przez ok. 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe piroshki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Piroshki podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!
Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!
Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trufle z białą czekoladą
- Wielkanocna babka ponczowa
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Grissini
- Kruche tarty z groszkiem
- Jajka po rosyjsku
- Wieniec morelowo-figowy
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Chlebek pizzowy
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Banica z serem feta
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Miniomlety pomidorowe
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Figa z makiem i pampuchem
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Cytryny w soli
- Konfitura żurawinowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)