![Piroshki z wołowiną Piroshki z wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b076db365b38-bf1efcdaad9f-kw06-2023-kinga-paruzel-piroshki-z-wolowina.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- wałek
- głęboką patelnię
- łyżkę cedzakową
- ręcznik kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej tak, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.
Sposób przygotowania:
CIASTO
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
W misce umieszczamy mąkę, sól i drożdże i całość dokładnie mieszamy. Następnie w środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy do niego wodę i olej. Całość mieszamy tylko do momentu, aż się połączy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto wyrabiamy na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy je do natłuszczonej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie uderzamy ciasto i zagniatamy je po raz drugi przez ok. 2 minuty. Ciasto ponownie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby wyrosło.
FARSZ
KROK 1: PODSMAŻAMY CZOSNEK I CEBULĘ
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek dość drobno siekamy. Warzywa podsmażamy przez ok. 3 minut, cały czas mieszając i uważając, by czosnek się nie przypalił.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy je, rozbijając większe grudki, przez ok. 3 minuty, aż się zarumieni. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej wołowiny. Całość smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
KROK 3: DOPRAWIAMY FARSZ
Do przesmażonego farszu dodajemy posiekany koperek i słodką paprykę. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia.
PIROSHKI
KROK 1: DZIELIMY CIASTO NA PIROSHKI
Ciasto po drugim wyrastaniu ponownie wyrabiamy przez ok. 2 minuty. Następnie formujemy z niego wałek o długości ok. 30 cm i kroimy go na 16 równych części. Pokrojone ciasto przykrywamy ściereczką.
KROK 2: LEPIMY PIROSHKI
Wyciągamy po 4 kawałki ciasta naraz i rozwałkowujemy je na krążki o średnicy ok. 10-12 cm. Następnie na ich środek nakładamy ok. 2 łyżki farszu i składamy ciasto tak, aby zamknąć piroshka i zabezpieczyć farsz przed wypadaniem. Każdą przygotowaną partię odkładamy pod bawełnianą ściereczkę i powtarzamy czynność dla kolejnych kawałków ciasta.
KROK 3: SMAŻYMY PIROSHKI
W głębokiej patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby piroshki swobodnie mogły się w nim zanurzyć. Smażymy je na małym ogniu, partiami, obracając, przez ok. 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe piroshki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Piroshki podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!
![Drożdżowe bułeczki dyniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84d5dacb1d89-86cd2b0cc8ae-buleczki_dyniowe_1250x700.webp)
Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.
![Drożdżowe bułeczki do burgerów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f3310850204d-a7f4e1ae9fba-PAWEL_BULECZKI_KW7_27907_210119_MS_210125_RGB_OK_1250x700.webp)
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!
![Ekspresowe bułeczki śniadaniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/576c58d0dd60-30d09dbef5d0-pawel-malecki-ekspresowe-buleczki-sniadaniowe-1250x700 pawel.webp)
Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.
![Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3921efe545f9-77df82c318fb-kw09-2021-kinga-paruzel-slodkie-weganskie-buleczki-hot-cross-buns.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trufle z białą czekoladą
- Wielkanocna babka ponczowa
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Grissini
- Kruche tarty z groszkiem
- Jajka po rosyjsku
- Wieniec morelowo-figowy
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Chlebek pizzowy
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Banica z serem feta
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Miniomlety pomidorowe
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Figa z makiem i pampuchem
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Cytryny w soli
- Konfitura żurawinowa
Komentarze (0)