
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki potrzebne do przygotowania prażuchy ugotuj, zostawiając wodę po ich gotowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Policzki wieprzowe delikatnie oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i oprószamy je z obu stron solą i pieprzem.
KROK 2: SMAŻYMY POLICZKI WIEPRZOWE
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z plastrów policzków wieprzowych obtaczamy delikatnie w mące. Następnie mięso smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Gotowe policzki przekładamy do garnka.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półtalarki. Czosnek kroimy w plastry, a seler, pietruszkę i cebulę w większą kostkę. Warzywa (bez cebuli i czosnku) oprószamy mąką.
KROK 4: SMAŻYMY WARZYWA
Na tłuszczu po smażeniu policzków podsmażamy czosnek i cebulę i kiedy zaczną pachnieć, przekładamy je do garnka z mięsem. Następnie na patelnię dodajemy oprószone mąką pozostałe warzywa i smażymy je, aż nabiorą złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Do gotowych warzyw wlewamy wino i całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
KROK 5: GOTUJEMY POLICZKI W BULIONIE
Do garnka z mięsem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodajemy warzywa z winem i dolewamy wodę tak, aby pokryła warzywa na ok. 2 cm. Całość gotujemy przez ok. 2,5-3 godziny na minimalnym ogniu.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY PRAŻUCHĘ
Do jeszcze gorących, ugotowanych ziemniaków, z odrobiną wody na dnie garnka, dodajemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach czubatą łyżkę mąki. Całość podprażamy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 3-4 minuty. Następnie z garnka odlewamy wodę i rozdrabniamy ziemniaki, aż powstanie dość gęste purée. Prażuchę zostawiamy pod przykryciem, aby stała się lekko szklista.
WSKAZÓWKA! W razie gdyby purée było zbyt rzadkie, do ziemniaków możemy dodać więcej mąki i ponownie krótko je uprażyć.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kilka chochli sosu wraz z odrobiną warzyw przelewamy do mniejszego garnuszka (uważając, aby nie dodać ziela angielskiego i liści laurowych). Następnie do sosu dodajemy 1 łyżkę masła i odrobinę octu. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładko i doprawiamy do smaku białym pieprzem.
KROK 8: PODAJEMY DANIE
Prażuchę wykładamy na talerze w postaci kilku kleksów. Następnie na nich układamy policzki i wybrane warzywa z bulionu. Całość polewamy sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Krokiety z mięsem
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Boczek pieczony
- Kutia
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)