Policzki wołowe duszone w pomidorach

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię z pokrywą
  • blender

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI

Policzki wołowe delikatnie oczyszczamy, następnie solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Podsmażone odkładamy do osobnego naczynia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na tej samej patelni.

KROK 3: DUSIMY POLICZKI

Do podsmażonych warzyw dodajemy policzki, liście laurowe i gałązki rozmarynu. Do całości wlewamy wino oraz pomidory pelati i zagotowujemy. Następnie do garnka wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez około 2,5 godziny.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Z wywaru wyjmujemy policzki, a warzywa i powstały sos miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz miodem i octem balsamicznym. Przecieramy przez sito i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mocno schłodzone masło, by sos był gładki i aksamitny i całość mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Policzki podajemy polane sosem. Możemy udekorować je świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!