Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- głęboką patelnię z pokrywą
- blender
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI
Policzki wołowe delikatnie oczyszczamy, następnie solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Podsmażone odkładamy do osobnego naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na tej samej patelni.
KROK 3: DUSIMY POLICZKI
Do podsmażonych warzyw dodajemy policzki, liście laurowe i gałązki rozmarynu. Do całości wlewamy wino oraz pomidory pelati i zagotowujemy. Następnie do garnka wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez około 2,5 godziny.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Z wywaru wyjmujemy policzki, a warzywa i powstały sos miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz miodem i octem balsamicznym. Przecieramy przez sito i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mocno schłodzone masło, by sos był gładki i aksamitny i całość mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Policzki podajemy polane sosem. Możemy udekorować je świeżymi ziołami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Łazanki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)