Ciasto z owocami
Ciasto ucierane z owocami
Ciasto ucierane uchodzi za najłatwiejsze w przygotowaniu, a łączenie go z owocami to świetny pomysł, który zachwyca wielu amatorów słodkich wypieków. Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z owocami, które przygotujesz z łatwo dostępnych składników (większość z nich na pewno jest dostępnych w Twojej kuchni na co dzień), ciasto ucierane ma szanse na stałe wpisać się w Twój kulinarny rozkład jazdy! Jego spód przygotujesz z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Możesz także zdecydować się na przyprawy takie jak cynamon, jeśli uznasz, że podkreślą one smak wybranych przez ciebie owoców. Ciasto ucierane doskonale smakuje z kruszonką – połącz masło, cukier i mąkę, a grudki powstałe z ciasta rozkrusz w dłoniach i rozsyp na cieście. Ciasto ucierane zwykle spędza w piekarniku ok. 40 minut. Pieczemy je w temperaturze 175-180°C. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką!
Jak zrobić ciasto kruche z owocami?
Ciasto kruche nieco różni się od ucieranego, ale równie dobrze komponuje się z owocami. By je przygotować, sięgamy po schłodzone masło, które kroimy na mniejsze kawałki i siekamy z pozostałymi składnikami (mąką, jajkami, cukrem). Gotowe, zagniecione ciasto powinniśmy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Dopiero po tym czasie rozwałkowujemy je na placek, układamy na nim owoce i pieczemy – zazwyczaj ok. 40-45 minut w temperaturze 190-200°C.
Z kruchego ciasta przygotujemy nie tylko placki, ale także mniejsze ciasteczka, idealne na słodką przekąskę. Jeśli ciasto z owocami i bezą to jeden z twoich słodkich faworytów, z pewnością zasmakują ci kruche babeczki z rabarbarowym nadzieniem. Zanim zdecydujesz się je upiec, zaopatrz się w miniforemki i rękaw cukierniczy.
Wypróbuj również:
- ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- szarlotkę na kruchym cieście
- tartę jabłkowo-waniliową
- tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
- szarlotkę z winogronami
Szybkie ciasto z owocami
Pieczenie ciasta z owocami wcale nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni ani też konieczności opanowania szczególnych cukierniczych umiejętności! To dobra wiadomość dla tych, którzy cenią sobie krótki czas przygotowania wypieku i nieskomplikowane przepisy – dzięki prostemu składowi i sprawdzonym połączeniom smaków każdy będzie w stanie upiec ciasto z owocami, nawet w kilka godzin przed niespodziewaną wizytą gości!
Dobry przepis na proste ciasto z owocami powinien uwzględniać twoje ulubione dodatki oraz składniki, z których korzystasz w kuchni na co dzień, sezonowe lub mrożone owoce, a przede wszystkim słodki wypiek musi smakować tobie i twoim najbliższym. Ciasto z owocami bez pieczenia? To także jedna z możliwości – wystarczy, że przygotujesz spód z kruszonych herbatników. Masę do takiego ciasta możesz przygotować na kilka sposobów – dobrą alternatywą jest ciasto z owocami i budyniem lub ciasto z owocami i kremem, który przygotujesz z serka mascarpone, bitej śmietany lub serków homogenizowanych.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!

Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Słodka tarta bez pieczenia? To możliwe! Zobacz, jak ją przygotować!

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.

Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!
