Dania z warzyw
Dania z warzywami – przepisy
Dania z warzyw są idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Ich różnorodność potrafi zaskakiwać, dlatego wygodnie jest dysponować sprawdzonymi przepisami na dania z warzywami – dzięki temu szybko i łatwo przygotujemy smaczny posiłek. Jeśli więc nie macie pomysłu na danie z warzyw na obiad, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla.
Dania z warzyw – przepisy:
- zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoa
- frytki z warzyw z dipem sezamowym
- udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- warzywa w tempurze
- ratatouille
Do najmniej wymagających i czasochłonnych potraw należą z pewnością dania warzywne jednogarnkowe. Dzięki nim na przygotowaniach obiadu czy kolacji spędzicie w kuchni niecałą godzinę. Oto propozycje Kuchni Lidla:
Równie proste w wykonaniu jest danie z warzyw na patelnię, zwłaszcza to przygotowywane z wykorzystaniem techniki szybkiego smażenia na dużym ogniu. W Kuchni Lidla możecie zainspirować się m.in. przepisem zaczerpniętym z tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu, tj. warzywami stir-fry po tajsku.
Dania z warzyw najczęściej jednak kojarzą się z dietetyczną kuchnią, którą preferują osoby dbające o linię. I choć taka opinia powoduje, że dania warzywne występują głównie w wersji fit, to przecież przepisy na dania z warzyw niekoniecznie muszą być dietetyczne. Wybór należy do Was!
Jakie dania z warzyw?
Pomysłów na dania z warzywami może być naprawdę wiele, o czym możecie przekonać się, odwiedzając Kuchnię Lidla. Od zapiekanek makaronowych z warzywami i mozzarellą po potrawy mięsne i rybne z dodatkiem warzyw, takie jak np. kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym czy łosoś w warzywach na ostro. Znaczną ich część stanowią również zupy, np. zupa kalafiorowa czy krem z dyni. Jedynym ograniczeniem w przypadku dań z warzywami może być Wasza wyobraźnia!
- [SELECT]
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Orientalne kotleciki z quinoa
Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
