Jajka
Mnóstwo sposobów na przyrządzenie jajka!
Jajka jadamy zwykle na miękko lub na twardo. To jednocześnie najprostszy i najszybszy sposób ich przyrządzenia, który sprawdza się wyśmienicie w przypadku śniadania. Częstą praktyką kulinarną jest również serwowanie jajka sadzonego, np. na kanapce czy też w towarzystwie takich dodatków jak tortilla i bekon. O wiele rzadszym, ale niezwykle ciekawym pomysłem na wykorzystanie jajek, jest podanie jajek w koszulce lub w szklance. Pierwszy ze sposobów został dokładnie opisany w przepisie Kuchni Lidla na jajka po benedyktyńsku, a o drugim sposobie serwowania jajek – jajkach po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami przeczytacie, zaglądając do kolejnego przepisu. Pamiętajcie też o jajkach nadziewanych różnego rodzaju pastami. Jajka faszerowane to jeden z przysmaków polskiej kuchni. A jeśli chcecie poznać również inne sposoby na przyrządzenie jajka, to spójrzcie na pozostałe przepisy Kuchni Lidla:
- jajka w sosie bazyliowym z purée
- jajka cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- jajka w kokilkach
- awokado zapiekane z jajkiem
- wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- jajka z blaszki
- zapiekane jajka z salami i papryką
- jajko zapiekane w bagietce
- tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Gotowanie jajek na miękko rodzi zazwyczaj wiele wątpliwości. I nie chodzi tutaj wyłącznie o to, jak ugotować idealne jajko, którego skorupa nie pęka, a białko nie wycieka podczas wrzenia wody. Głównym dylematem jest natomiast to, ile minut powinno się gotować jajka, aby w efekcie ugotować je na miękko. Otóż, zgodnie ze wskazówką Kuchni Lidla, którą znajdziecie w przepisie na jajka w sosie bazyliowym z purée z groszku i ziemniaków, jajka gotujemy na miękko przez ok. 3-4 minuty. Jeśli wolimy półmiękkie – wydłużamy czas do 6 minut. Pamiętajmy jednak, że jajka różnią się między sobą wielkością, dlatego jeśli zależy nam, żeby były ugotowane na miękko, to gotujmy razem te o zbliżonym rozmiarze.
Jaka faszerowane – sprawdź nasze propozycje!
Jajka faszerowane czy też inaczej nadziewane to doskonała propozycja śniadania. Jeśli więc planujecie je przygotować, to sprawdźcie pomysły Kuchni Lidla na jajka faszerowane awokado, łososiem, a także wieloma innymi, równie pysznymi dodatkami. Oto przepisy na jajka z awokado lub z łososiem oraz kilka innych inspirujących pomysłów na ten przysmak:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.


Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Kanapki, ale bez pieczywa! Na spodzie z batata można ułożyć wspaniałą śniadaniową kompozycję – na przykład taką z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorkami. Pycha!

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Wielkanocne babeczki śniadaniowe
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?

Omlet z cukinią i bobem
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!
