Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2: Ser kozi mieszamy ze śmietaną
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy, bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Ser kozi rozkruszamy widelcem, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy liście tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3: Rozwałkowujemy ciasto
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 4: Pieczemy podpłomyki
Podpłomyki smarujemy kremem z sera koziego i układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy pokrojone na kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)