zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • rondelek
  • rózgę kuchenną
  • ręcznik papierowy
  • małe miseczki na sos
  • głęboki garnek
  • łyżkę cedzakową
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Oba rodzaje mąki łączymy w rondelku z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 2: Smażymy rybę

Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet delikatnie obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.

Filety smażymy pojedynczo na głębokim oleju rozgrzanym w garnku – do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Majonez łączymy w misce z curry i sosem worcestershire. Dodajemy cebulę, czosnek i ogórki – pokrojone w drobną kostkę – oraz drobno posiekaną natkę.

Sos doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Przekładamy do małych miseczek.

Krok 4: Podajemy rybę

Gotową rybę podajemy z frytkami z batatów i sosem majonezowym od razu po przygotowaniu. Na talerzach układamy ćwiartki limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    101 dni temu
    W przepisie jest napisane 350 gram mąki, podczas gdy Okrasa mówi o 280 gramach. Przez to ciasto mi za pierwszym razem nie wyszło. Uważajcie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram