Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rondelek
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- małe miseczki na sos
- głęboki garnek
- łyżkę cedzakową
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Oba rodzaje mąki łączymy w rondelku z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2: Smażymy rybę
Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet delikatnie obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.
Filety smażymy pojedynczo na głębokim oleju rozgrzanym w garnku – do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Majonez łączymy w misce z curry i sosem worcestershire. Dodajemy cebulę, czosnek i ogórki – pokrojone w drobną kostkę – oraz drobno posiekaną natkę.
Sos doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Przekładamy do małych miseczek.
Krok 4: Podajemy rybę
Gotową rybę podajemy z frytkami z batatów i sosem majonezowym od razu po przygotowaniu. Na talerzach układamy ćwiartki limonki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!
Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!
Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kutia
- Sernik krakowski
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1894 dni temu
Ryba ciut bez wyrazu - sama sól i pieprz niestety to za mało. Ciasto bardzo nasiąka tłuszczem - niestety po zjedzeniu dwóch niedużych kawałków robi się w ustach mdło. Frytki z batatów - zrobione zgodnie z przepisem a wyszły miękkie (zrobiłam cieniutkie, żeby były bardziej chrupkie). Danie do zjedzenia, ale szkoda czasu na powtórkę. Na szczęście macie tu dużo przepisów ;) Pozdrawiam
odpowiedz
1236 dni temu
mi wyszło smacznie, najwidoczniej nie umiesz gotować :) Pozdrawiam
2072 dni temu
W przepisie jest napisane 350 gram mąki, podczas gdy Okrasa mówi o 280 gramach. Przez to ciasto mi za pierwszym razem nie wyszło. Uważajcie.
odpowiedz
495 dni temu
Oprócz gramatury, mówi też, że ma być konsystencja gęstej śmietany. W przepisie już poprawili, ale moim zdaniem trzeba dodać więcej niż 300ml piwa. Ciasto było zdecydowanie zbyt grudowate, nie dało się go porządnie wymieszać.