Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rondelek
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- małe miseczki na sos
- głęboki garnek
- łyżkę cedzakową
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Oba rodzaje mąki łączymy w rondelku z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2: Smażymy rybę
Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet delikatnie obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.
Filety smażymy pojedynczo na głębokim oleju rozgrzanym w garnku – do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Majonez łączymy w misce z curry i sosem worcestershire. Dodajemy cebulę, czosnek i ogórki – pokrojone w drobną kostkę – oraz drobno posiekaną natkę.
Sos doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Przekładamy do małych miseczek.
Krok 4: Podajemy rybę
Gotową rybę podajemy z frytkami z batatów i sosem majonezowym od razu po przygotowaniu. Na talerzach układamy ćwiartki limonki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!
Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!
Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Ryba z frytkami
- Śledź marynowany po mazursku
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Owsianka na mleku
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Spaghetti z królikiem
- Faszerowane bataty
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Kurczaki-Patyczaki
- Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
- Portugalski gulasz rybny
- Orientalne kotleciki z quinoa
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Pieczona mozzarella z pomidorami
- Terrina z łososia z serem feta
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Różowe cynamonki
- Pizza bez drożdży
- Kanapka rybaka
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1872 dni temu
Ryba ciut bez wyrazu - sama sól i pieprz niestety to za mało. Ciasto bardzo nasiąka tłuszczem - niestety po zjedzeniu dwóch niedużych kawałków robi się w ustach mdło. Frytki z batatów - zrobione zgodnie z przepisem a wyszły miękkie (zrobiłam cieniutkie, żeby były bardziej chrupkie). Danie do zjedzenia, ale szkoda czasu na powtórkę. Na szczęście macie tu dużo przepisów ;) Pozdrawiam
odpowiedz
1214 dni temu
mi wyszło smacznie, najwidoczniej nie umiesz gotować :) Pozdrawiam
2049 dni temu
W przepisie jest napisane 350 gram mąki, podczas gdy Okrasa mówi o 280 gramach. Przez to ciasto mi za pierwszym razem nie wyszło. Uważajcie.
odpowiedz
473 dni temu
Oprócz gramatury, mówi też, że ma być konsystencja gęstej śmietany. W przepisie już poprawili, ale moim zdaniem trzeba dodać więcej niż 300ml piwa. Ciasto było zdecydowanie zbyt grudowate, nie dało się go porządnie wymieszać.