zobacz film Ryba z frytkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rondelek
  • rózgę kuchenną
  • ręcznik papierowy
  • małe miseczki na sos
  • głęboki garnek
  • łyżkę cedzakową
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Oba rodzaje mąki łączymy w rondelku z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 2: Smażymy rybę

Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet delikatnie obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.

Filety smażymy pojedynczo na głębokim oleju rozgrzanym w garnku – do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Majonez łączymy w misce z curry i sosem worcestershire. Dodajemy cebulę, czosnek i ogórki – pokrojone w drobną kostkę – oraz drobno posiekaną natkę.

Sos doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Przekładamy do małych miseczek.

Krok 4: Podajemy rybę

Gotową rybę podajemy z frytkami z batatów i sosem majonezowym od razu po przygotowaniu. Na talerzach układamy ćwiartki limonki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Aga Aga
    1872 dni temu
    Ryba ciut bez wyrazu - sama sól i pieprz niestety to za mało. Ciasto bardzo nasiąka tłuszczem - niestety po zjedzeniu dwóch niedużych kawałków robi się w ustach mdło. Frytki z batatów - zrobione zgodnie z przepisem a wyszły miękkie (zrobiłam cieniutkie, żeby były bardziej chrupkie). Danie do zjedzenia, ale szkoda czasu na powtórkę. Na szczęście macie tu dużo przepisów ;) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1214 dni temu
    mi wyszło smacznie, najwidoczniej nie umiesz gotować :) Pozdrawiam
  • Gość Gość
    2049 dni temu
    W przepisie jest napisane 350 gram mąki, podczas gdy Okrasa mówi o 280 gramach. Przez to ciasto mi za pierwszym razem nie wyszło. Uważajcie.

    odpowiedz

  • Wkurw1ona Wkurw1ona
    473 dni temu
    Oprócz gramatury, mówi też, że ma być konsystencja gęstej śmietany. W przepisie już poprawili, ale moim zdaniem trzeba dodać więcej niż 300ml piwa. Ciasto było zdecydowanie zbyt grudowate, nie dało się go porządnie wymieszać.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!