Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- tarkę o grubych oczkach
- papier do pieczenia
- sitko
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piec do temperatury 190 °C.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: MYJEMY WARZYWA
Umyj pomidory, ogórka oraz papryki na sicie. Przemyj także natkę pietruszki. Osusz, odstaw.
KROK 2: PIECZEMY PAPRYKI
Papryki przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na ok. 15 minut, a potem wyciągnij i pozwól im przestygnąć przez 10 minut. W międzyczasie przejdź do krojenia reszty warzyw.
KROK 3: OBIERAMY CEBULĘ
Cebulę starannie obierz z łupin, a następnie pokrój ją w cienkie piórka lub drobną kostkę. Wrzuć do miski.
KROK 4: KROIMY RESZTĘ WARZYW
Pomidory i ogórka pokrój w większą kostkę. Wrzuć do miski i wymieszaj z cebulą.
KROK 5: DODAJEMY PAPRYKĘ DO SAŁATKI
Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski.
KROK 6: DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
Dopraw warzywa solą oraz pieprzem, a następnie skrop je octem oraz oliwą. Całość porządnie wymieszaj.
KROK 7: KRUSZYMY SER
Ser wyciągnij z opakowania, a następnie odcedź go delikatnie z solanki. Wkrusz go wprost do miseczki.
KROK 8: KROIMY NATKĘ PIETRUSZKI
Natkę pietruszki pokrój lub poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Posyp nią wierzch sałatki. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!
Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!
Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.
Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.
Sałatka szopska — bułgarskie danie wymyślone dla turystów
Bułgarska sałatka szopska wbrew powszechnej opinii nie jest daniem sięgającym głęboko w tradycję tego kraju. Pomysł na przepis na sałatkę szopską narodził się całkiem niedawno, bo w 1955 roku i był wynikiem turystycznego zapotrzebowania. W regionie Sopski pojawiało się coraz więcej przyjezdnych, dlatego też jeden z pionierów bułgarskiej turystyki (Petar Doychev) wpadł na pomysł stworzenia dania dla turystów w kolorach bułgarskiej flagi — czerwieni, zieleni i bieli.
W taki sposób powstała oryginalna sałatka szopska, której przepis zawierał pieczoną paprykę, cebulę, zielonego ogórka, pomidory, bułgarski ser solankowy “sirene” nazywany także szopskim, a także miejscową oliwę i przyprawy. Prostota i uniwersalność oryginalnej, bułgarskiej sałatki szopskiej, a także podobieństwo do greckiej kuzynki sprawiły, że sałatka szybko stała się popularna nie tylko w Bułgarii, ale także za granicą.
Dziś ta bułgarska sałatka jest nieodłącznym elementem kuchni tego kraju, często podawanym jako dodatek do dań mięsnych, grillowanych potraw lub jako samodzielna przekąska i to nie tylko turystom. Jej delikatny smak i lekkość sprawiają, że doskonale komponuje się z innymi potrawami, stanowi także idealny dodatek do chrupiącego pieczywa — chleba, bułek czy pity.
Sałatka szopska — jak ją zrobić? Kilka wskazówek
Oryginalna sałatka szopska jest jedną z najprostszych potraw kuchni bułgarskiej, a jej przygotowanie nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu ani wiedzy kucharskiej. Jak zrobić pyszną bułgarską sałatkę szopską? Najważniejsze są tu składniki - zadbaj o ich jakość i świeżość, a na pewno wyczarujesz na talerzu coś wspaniałego. Wybierz dojrzałe, soczyste pomidory o intensywnym aromacie oraz chrupiące ogórki i cebulę oraz dobrze przypieczoną paprykę.
Co zrobić, aby uniknąć gorzkości w pieczonej papryce? Aby idealnie przypiec paprykę, upewnij się, że jest dobrze umyta i osuszona przed pieczeniem. Pokrój i umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przesadź z czasem oraz temperaturą pieczenia, aby nadmiernie spieczone warzywo nie stało się gorzkie. Po upieczeniu koniecznie usuń skórkę — ten zabieg pozwoli Ci zniwelować ewentualny gorzki smak przypieczonej skórki.
Gdy papryka i reszta warzyw znajdą się w misce, należy przykryć je warstwą słonego, owczego sera solankowego nazywanego sirene. Jaki inny ser można użyć do przyrządzenia sałatki szopskiej? Oryginalny ser szopski jest produktem trudno dostępnym, dlatego często używa się do sałatki owczego sera typu feta, który jest znacznie bardziej dostępnym produktem. Jego wyrazisty smak i konsystencja sprawiają, że bułgarska sałatka szopska z serem feta smakuje równie wyśmienicie. Profesjonalni kucharze zalecają również delikatne pokruszenie sera rękami zamiast krojenia go nożem, co pozwoli na zachowanie jego charakterystycznej struktury.
A co z sosem? Jaki sos nadaje się do sałatki szopskiej? Przyprawianie sałatki ogranicza się zazwyczaj do oliwy z oliwek, soli i pieprzu, które podkreślają naturalne smaki składników. Niektórzy dodają również świeżą natkę pietruszki i ocet winny, aby dodać sałatce jeszcze więcej aromatu. Jednak kluczem do udanej sałatki szopskiej jest świeżość składników i odpowiednie proporcje pomiędzy nimi. Gotową sałatkę warto pozostawić na kilka minut w lodówce, by składniki się przegryzły i połączyły.
Chciałbyś zjeść sałatkę szopską jako główne danie, ale nie wiesz jakie składniki mógłby do niej dodać? Już spieszymy z podpowiedziami! Do szopskiej sałatki warto dodać odrobinę kaparów oraz ulubioną wędlinę długodojrzewającą lub ugotowane na twardo jajka. Dobrym rozwiązaniem na duży głód jest wzbogacenie przepisu o grillowane, pieczone lub smażone mięso z dodatkiem ziół, np. kurczaka. Nie bój się eksperymentów i stwórz własną wersję tego bułgarskiego przysmaku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)