Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie kruchego ciasta czekoladowego
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę. Miksujemy. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy ciasto się połączy, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.
Przygotowanie spodu piernikowego
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 30-35°C.
Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (24 x 34 cm) posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószonej mąką. Pieczemy w temp. 160°C (termoobieg) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Skrawamy nożem górną warstwę i ścieramy na tarce o grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).
Przygotowanie masy serowej
Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy. Cały czas mieszając wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (149)
363 dni temu
Jest pan dobrym cukiernikiem, ale stracił Pan w moich oczach używając margaryny w powyższym przepisie. To już nie jest ta margaryna sprzed lat, tylko zestaw olejów roślinnych (w tym palmowy - który trzeba bojkotować ze względu na niehumanitarną uprawę - wypalanie dżungli, zabijanie zwierząt) i co nas truje - utwardzacze tych olejów - szkodliwe dla nas pod każdy względem. Czyżby lobby margarynowe ???? Pozdrawiam. Marek Jurasz Wrocław
odpowiedz
1816 dni temu
Nie jestem miłośnikiem tradycyjnych serników, ale ta wersja jest rewelacyjna! Wychodzi idealny!.
odpowiedz
1818 dni temu
Jaka jest kaloryczność tego sernika?
odpowiedz
1815 dni temu
JR, póki co nie podajemy kaloryczności dań, ale być może pójdziemy w tym kierunku przy rozwijaniu portalu. Dziękujemy za sugestię!
1820 dni temu
Jaką temperaturę ustawić i jak długo piec spód, jeżeli mam piekarnik BEZ termoobiegu?
odpowiedz
1819 dni temu
W tym przepisie podana jest temperatura bez termoobiegu - 180 stopni :)
362 dni temu
Być może pytanie dotyczyło przegotowania spodu piernikowego, gdzie podana była temperatura pieczenia 160 stopni (termoobieg)
1829 dni temu
Czy budyn waniliiwy mozna zastapic skrobia ziemniaczana wymieszana z wanilią?
odpowiedz
1829 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
1829 dni temu
Czy taki sernik można zamrozić? Trzeba sobie ułatwiać życie w tym świątecznym biegu :)
odpowiedz
1829 dni temu
Jasne! Można mrozić :)
1832 dni temu
Margaryna.... bleeeee
odpowiedz
1838 dni temu
Czy margaryna jest użyta z jakiś szczególnych powodów? Czy można zastąpić masłem? W takich samych proporcjach?
odpowiedz
1838 dni temu
Można zastąpić masłem :)
1877 dni temu
Czym mogę zstąpić cukier? Zawsze robię na święta ten sernik a ostatnio nie jem cukru. Czy z erytrytolem wyjdzie?
odpowiedz
1875 dni temu
Erytrytol świetnie się tu sprawdzi :)
2181 dni temu
Robię co roku. Najlepszy na Święta!
odpowiedz
2180 dni temu
❤
2203 dni temu
Jaka średnica okrągłej formy będzie odpowiednia na te składniki?
odpowiedz
2203 dni temu
Trudno nam przewidzieć konkretny efekt (przepis został przygotowany z myślą o prostokątnej blaszce), ale rekomendujemy użycie dużej formy o średnicy ok. 26 cm.
2214 dni temu
Czy jak podwoję składniki na ser to wyjdzie równie płaski czy popęka na górze? I jak długo wtedy trzeba piec te sernik?
odpowiedz
2214 dni temu
Sernik wyjdzie również płaski. Co do czasu pieczenia - trudno nam jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Po wskazanym czasie w przepisie najlepiej jest sprawdzić, w jakim stanie jest ciasto :)
2515 dni temu
Witam, 1 opakowanie budynia waniliowego bez cukru?
odpowiedz
2514 dni temu
Najlepiej użyć ten bez cukru :)
2553 dni temu
A ja nie posiadam wagi. Czy jest możliwość podania proporcji na szklanki i odpowiednio jak mniejsze jakieś ilości jak np. kakao na łyżki?
odpowiedz
2549 dni temu
pamiętaj, że każda szklanka jest inna. Już lepiej wyjdziesz na tym, jak zainwestujesz i kupisz wagę. To nie majątek, a przydatna rzecz ;)
2553 dni temu
czy w masie serowej mozna pominac budyn?
odpowiedz
2553 dni temu
Nie polecamy pomijania budyniu, gdyż wpływa on na konsystencję masy :)
2902 dni temu
Fajnie się robi! Ja trochę sernik odchudziłam - dałam o połowę mniej cukru i jaj do masy serowej. Oczywiście zamieniałam margarynę na masło, bo margaryny nie używam. Nie wiem czy przez moje zamiany czy przez rodzaj sera z wiaderka masa serowa jest trochę ciapowata :(
odpowiedz
2902 dni temu
Zapomniałam dodać, że smak przy moich proporcjach jak dla mnie idealny, obawiam się, że przy większej ilości cukru byłby za słodki! Szkoda tylko, że konsystencja taka a nie inna...
2902 dni temu
Rodzaj sera mógł wpłynąć na konsystencję masy :)
2788 dni temu
Hej ;) Linka Ja również piekę ten sernik ,to prawda jest ciut za słodki ja zamiast cukru do masy dodaje miodu,sok z cytryny skórkę .Polecam użyć twaróg -dwukrotnie zmielić .Odstawić po upieczeniu sernik do lodówki .Piekę już 5 raz .
2539 dni temu
Dodałaś tylko dwa jajka do masy serowej, to nie powinnaś dziwić się, że masa wyszła Ci ciapowata :) Wtedy musiałabyś jednocześnie zmniejszyć wszystkie składniki o połowę i mieć mniejszą blaszkę do pieczenia. Do tego ser musi być dobrej jakości, nie może być bardzo wodnisty, poza tym jajka w serniku to podstawa nie można ich ilości zmniejszać pozostawiając nie zmnienione proporcje reszty składników.
2910 dni temu
córka zrobiła na święte, przepyszne:)
odpowiedz
3217 dni temu
Czy można pominąć przyprawę piernikową i zamiast ciemnej czekolady, dodać białą?
odpowiedz
3217 dni temu
... i bez kakao też oczywiście? Taką jasną wersję ?
3217 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz dokonać takiej zamiany, jednak pamiętaj, że zyskujesz zupełnie inny smak ciasta. Ze względu na użycie białej czekolady i zrezygnowanie z przypraw ciasto może być słodsze :)
2939 dni temu
Pewnie, że można, ale to już nie będzie sernik piernikowy
2927 dni temu
Wagę przyprawy do piernika dodałabym do mąki, a z bialą czekoladą byłby eksperyment, można spróbować :)
3221 dni temu
Ten przepis to petarda:) Super sernik, robiłam go już kilka razy i najpyszniejszy wyszedł na serku z Wielunia, szkoda, że za pierwszym razem nie czytałam komentarzy, bo użyłam wiaderkowego i wyszedł trochę ciapciowaty:) Wszystko kwestia jakiego użyjemy:) Jak najbardziej polecam :)
odpowiedz
3227 dni temu
Kto to dzisiaj używa margaryny-toż to sam tłuszcz palmowy!!! Tfu! i do tego yle cukru waniliowego-a wanilii tam tyle, co trucizny w zapałce!!! A masło i prawdziwa wanilia-nie lepsze?..
odpowiedz
2902 dni temu
Też użyłam masła zamiast margaryny!
3277 dni temu
Cisto wyszło mi tak samo piękne jak na filmie i zdjęciu, natomiast sam smak i konsystencja mocno mnie rozczarowały, chociaż gdy próbowałam przed pieczeniem nic na to nie wskazywało:( Masa sernikowa po dodaniu jajek i śmietanki wyszła tak rzadka i lejąca się, prawie jak woda z kranu ( a użyłam jajek standardowego rozmiaru, nie dostałam rozmiaru L). Musiałam niestety dłużej miksować, żeby zrobiła się choć odrobinę zwarta, że aż się zdziwiłam kiedy posypywałam ją startym kruchym ciastem czekoladowym. Myślałam,że wszystko w niej utonie (wszystkie składniki do tego sernika kupiłam w Lidlu). Jednak wolę serniki tradycyjne, ten zupełnie mi nie podszedł. Sernik wyszedł lekki jak chmurka, jak te pianki polane czekoladą. Wizualnie piękne ciasto, smakowo bez szału. Mnóstwo pracy, pracochłonne ciasto, ale jak widać poniżej znalazło wielu zwolenników, szkoda, że znalazłam się w mniejszości:(
odpowiedz
3274 dni temu
Zwracam honor :)) Sernik postał 2 dni w foremce i z dnia na dzień był coraz lepszy! Masa z lekkiej pianki stężała i zrobiła się bardziej zwarta, taka jak powinna być w serniku:). Już się bała, że coś źle zrobiłam:)) To jest chyba sernik dojrzewający w moim wykonaniu;D)) Mimo wcześniejszych perturbacji pychota! Polecam!
1837 dni temu
Może dziwne pytanie ale chce się upewnić. Czy spod, który został już wcześniej upieczony a potem znów jest zapiekany z masą serowa nic mu się nie stanie? Nie przypali się?
1837 dni temu
Tak, spód zapiekamy dwa razy. Nic mu się nie stanie :)
3279 dni temu
Przepraszam, może zadam głupie pytanie, ale jaka to jest "czekolada deserowa"? Czy chodzi tu o gorzką, czy to inna nazwa mlecznej?
odpowiedz
3275 dni temu
Gosiu, to czekolada gorzka :)
3273 dni temu
A dziękuję! Już teraz wiem na czym polega różnica:) Deserowa czyli czekolada gorzka tylko różnica polega na ilości miazgi kakaowej:))
3279 dni temu
Ja już robiłam, jest pyszny:) oczywiście margarynę zamieniam na masło, sera lepiej dać 1,5 wiaderka, a jajka z masy serowej podzieliłam na żółtka i białka, białka ubiłam osobno i dodałam na koniec do masy. Naprawdę godne polecenia, prezentuje się znakomicie.
odpowiedz
3281 dni temu
Super przepis. Dodałam skórki pomarańczy, startego imbiru... Świetny pomysł. Polecam każdemu i życzę Wesołych Świąt ;)
odpowiedz
3281 dni temu
Czy mozna użyć sera prezydent z wiaderka?
3274 dni temu
Nie polecam tego wiaderka o które pytasz, to jeden z gorszych, sernik wychodzi jak ptasie mleczko. Najlepsze to wielun moj ulubiony - twarożek kanapkowo sernikowy (opakowanie może zmylić, ale on jest najlepszy na serniki), albo piotnica i delfico, a cała reszta innych wiaderek to się nie nadaje do serników, bardziej do naleśników, leniwych itd :)
3283 dni temu
Mam pytanie mase serowa kładziemy na spodzie piernikowym a nastepnie na to ciasto czekoladowe ścieramy na tarce?
odpowiedz
3281 dni temu
Tak :) W razie wątpliwości zachęcamy do obejrzenia filmu :)
3284 dni temu
Wygląda bosko! Robię na święta. :D
odpowiedz
3288 dni temu
Mam zamiar zrobić na swieta , ale chcę podziękować panu Pawłowi bo piekłam juz i sernik klasyczny z jego ksiazki i tort czekoladowy i ciasto dyniowo marchewkowe i po raz pierwszy ciasta mi zaczely pyszne wychodzic . Pozdrawiam serdecznie :)
odpowiedz
3536 dni temu
Sernik pyszny - wyszedł mi identyczny jak na zdjęciu : ) Bardzo polecam
odpowiedz
3548 dni temu
Zrobiłam wersję bezglutenową, zamiast mąk pszennych dałam gryczaną. Efekt - pychotka! :) Całość piekłam 90 min. (pierwsze 50 min. w temp. z przepisu, potem podniosłam do 190 st., bo kiepsko to szło :) ) Dziękuję za przepis!
odpowiedz
3551 dni temu
Drogi Gościu, piecz bez termoobiegu w temp. 170 stopni C.
odpowiedz
3551 dni temu
A JAK PIEC SPÓD JEŻELI NIE MAM SAMEGO TERMOOBIEGU?
odpowiedz
2540 dni temu
Jeśli nie termoobieg, to może masz program z ikoną wentylatora? To powinien być program grzanie góra i dół z wentylatorem i daje podobny efekt :)
3632 dni temu
Karolino, piernikowy spód nadaje ciastu wyjątkowy, piernikowy smak. Bez niego będzie to jedynie klasyczny sernik z kakaową kruszonką.
odpowiedz
3632 dni temu
super przepis '
odpowiedz
3632 dni temu
Sernik pierwsza klasa :)
odpowiedz
3633 dni temu
Serniczek super pierwszy raz robiłam i wyszedł :) A mąż powiedział, że jak nie lubi serników tak ten mu smakował i to bardzo happy!!! :) Dziękuję
odpowiedz
3634 dni temu
Czy można zrobić sernik bez piernikowego spodu, tylko same kruche ciasto i masa serowa ? :)
odpowiedz
3636 dni temu
Ciasto fenomenalne !! Teściowa powiedziała, że ciasto jest "PRIMA - PIERWSZA KLASA" Sernik nie wytrzymał u nas dwóch dni - został wręcz pochłonięty !! Polecam, robi się troszkę długo ale nawet jakby miało trwać to jeszcze raz tyle to warto. Ps: Ja tylko od siebie do masy dodałam 1,5 torebki cukru wanilinowego i ziarenka z laski wanilii.
odpowiedz
3637 dni temu
świetne połączenie smaków :) dziękuje za przepis :)
odpowiedz
3638 dni temu
sernik wyszedł doskonale, załączam do swoich ulubionych przepisów...
odpowiedz
3639 dni temu
Sernik fantastyczny!
odpowiedz
3639 dni temu
Wyszedł pyszny. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży :)
odpowiedz
3641 dni temu
Wyszedl mi bardzo dobry sernik.Polecam
odpowiedz
3642 dni temu
Ciasto przepyszne, polecam! Dokladnie taki smak chodzil za mna od dawna :-)
odpowiedz
3643 dni temu
Ciasto wyszło bardzo dobrze i jest smaczne. Pozdrawiam
odpowiedz
3643 dni temu
Wyszło super dziękuję
odpowiedz
3643 dni temu
Super ciacho.smaczne.
odpowiedz
3644 dni temu
przepyszny. teraz ten sernik jest dla mnie nr 1
odpowiedz
3644 dni temu
Piekl sie półtorej godziny. Na szczęście nie przypalil sie. Spod jest miękki, gorna warstwa chrupiaca ser mam miekki chyba za bardzo ale jest pyszny mimo nieco nieudanej formy.
odpowiedz
2540 dni temu
Konsystencja masy serowej może być wynikiem użycia słabej jakości sera, niektóre są bardzo wodniste i trzeba je odsączyć na sitku.
3644 dni temu
Sernik pyszny. Trochę pracy przy nim jest, ale warto. Polecam!!!
odpowiedz
3644 dni temu
właśnie wstawiłam do piekarnika :) dałam górę i dół - zobaczymy :) co to wyjdzie :) oby się udało!
odpowiedz
3644 dni temu
Dzięki Agnieszka, kiedyś uczyli, że kruche nie lubi ciepła ręki. Rozgniotłam łyżką no i (niestety) dokończyłam łapkami. :) Siedzi w zamrażalniku. Zobaczymy
odpowiedz
3644 dni temu
wyszedł przepyszny,dziękuję!
odpowiedz
3644 dni temu
Marzena ja mase czekoladowa wyrabiałam ręką jak zwykłe ciasto kruche a nie w mikserze.
odpowiedz
3644 dni temu
Wszystko szło ok az do pieczenia. , ase serowa mam cały czas surowa a juz jest w piekarniku ponad godzine. Czy ktos tez mial ten problem ?
odpowiedz
3644 dni temu
łączenie ciasta -spodu dokończyłam łyżką i ręką. Co będzie to będzie
odpowiedz
3644 dni temu
też mam problem z połączeniem tego czekoladowego. Miksuje juz dłuższy czas i problem
odpowiedz
2540 dni temu
Nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy trzepaczką,żeby za bardzo nie napowietrzyć :))
2540 dni temu
Tą masa jest dość twrada i najlepiej mieszać ją w robocie z koncówką hak, a na koniec chwilę rączkami, a jeśli macie tylko mikser ręczny to powinien mieć w zestawie koncówki haki :)
3644 dni temu
Sernik wyszedł pyszny:) Trochę pracy kosztuje, ale warto było. Pozdrawiam i dziękuję za tak dobry przepis.
odpowiedz
3644 dni temu
Co mam zrobić jak ciasto czekoladowe nie chce mi się połączyć???
odpowiedz
3644 dni temu
kremówka to to samo co śmietana 30%!!
odpowiedz
3644 dni temu
czy zamiast śmietany kremówki może być śmietana 30%? Czy bardzo zmieni to konsystencje sera?
odpowiedz
3644 dni temu
Gosiu, ze spodem nic się nie stanie. A sernik będzie z pewnością lepszy świeży :)
odpowiedz
3644 dni temu
Może nie zadałam tego pytania właściwie. Odnośnie trzymania serników w lodówce chodziło mi o to, że obawiam się, że spód może zamoknąć... Czy tak jest? I kiedy go zrobić najlepiej, w dniu podania, czy dzień wcześniej?
odpowiedz
3644 dni temu
Gola, taka forma również będzie dobra!
odpowiedz
3644 dni temu
WITAM SERDECZNIE CZY FORMA 24X36 BEDZIE ZA DUZA? NIE MOGE DOSTAC MNIEJSZEJ NO I CZAS ROWNIEZ GONI ... CO ZROBIC? POZDRAWIAM
odpowiedz
3645 dni temu
Aniu, oczywiście polecamy świeży sernik, ale oczywiście można go zamrozić :)
odpowiedz
3645 dni temu
cześć, czyli jak można w lodówce to pewnie też można zamrozić?
odpowiedz
3645 dni temu
wicia_w, jeśli wolisz możesz zastąpić margarynę masłem. Maggie, oczywiście możesz zastąpić ser, jednak pamiętaj, że masa będzie miała nieco inna konsystencję i trochę inny smak :) Drogi Gościu, składniki podajemy w gramach, gdyż jest to dokładniejszy sposób odmierzania składników. Pamiętaj, że szklanka szklance nie jest równa! Gosiu, sernikom chłód nie jest straszny! Można je trzymać w lodówce :)
odpowiedz
3645 dni temu
Od zawsze nurtuje mnie to pytanie przy sernikach - czy można je wkładać do lodówki? Te ze spodami z ciastek podobno można, ale jak jest z tym na rzadkim babkowym cieście?
odpowiedz
3645 dni temu
Dlaczego w tym serniki nie podano od razu przeliczalnych składników np.na szklankę czy cos,tylko na gramy? I za każdym razem muszę przełączać i nie wiem czy dobrze poprzeliczalam i czy mi wyjdzie.... Właśnie je robię i mi ciasto piernikowe wyszlo ciut za rzadkie chyba,niewiem bo teraz go piecze
odpowiedz
3645 dni temu
Czy zamiast sera z wiaderka mogę użyć sera mielonego jak na tradycyjny sernik?Pozdrawiam
odpowiedz
3645 dni temu
Zastąpiłam margarynę masłem.Wypiek wyszedł rewelacyjny.Puszysty spód biszkoptowy nic się nie przypalił tak jak nie którym i żadnego zakalca,Masa serowa aksamitna i wierzch kruchutki.Smak rewelacyjny aż nie można się od niego oderwac. Dziękuję za przepis.
odpowiedz
3645 dni temu
Przepis na spód piernikowy jest prawie taki sam jak na piernik świąteczny (którego w tym roku także upiekłam), jednak zamiast masła w serniku dodajemy margaryny. Dlaczego w tym przepisie jest inny rodzaj tłuszczu i czy ma to związek z tym, że sernik pieczemy dłużej? Pozdrawiam:-)
odpowiedz
3645 dni temu
Dziękuję, zawsze coś 😊
odpowiedz
3646 dni temu
Kasiu, możesz dodać skórkę, jeśli lubisz. Polko, możesz posypać przyprawą piernik, jednak możesz nie uzyskać tak intensywnego smaku.Elak, Asiekc - musicie pamiętać, że każdy piekarnik grzeje nieco inaczej. Ciasta powinno się kontrolować. Jeśli obserwujecie, że są już za bardzo przypieczone, należy je wyciągnąć przed końcem wskazanego czasu :)
odpowiedz
3646 dni temu
Ja rownież wczoraj wypróbowałam ten przepis - wszystko wyszło super oprócz przypalonego spodu i gory. Moze jakas rada ?
odpowiedz
3646 dni temu
Wyprobowalam wczoraj ten przepis. Wszystko zrobilam jak zostalo to przedstawione na filmie i .....wszystko byloby super, gdyby nie lekko przypieczony spod (upieczone wczesniej ciasto piernikowe) i boki. Czy aby napewno nalezy piec calosc 50 minut w 180 st.???
odpowiedz
2540 dni temu
Każdy piekarnik różnych firm piecze inaczej, trzeba się nauczyć wyczuć swój piekarnik, bo może być tak, że Twój po prostu piecze mocniej po mimo ustawienia ustalonej temperatury. Musisz w trakcie pieczenia różnych ciast obserwować co dzieje się z ciastem i reagować, np piec ciut dłużej lub odwrotnie ciut krucej :)
3646 dni temu
Zapomniałam dać przyprawy do piernika do biszkoptu :( czy mog posypać biszkopt przyprawą przed wylaniem na niego sera. Baardzo proszę o podpowiedź.
odpowiedz
3646 dni temu
Czy do masy sernikowej mogę dodać skórkę pomarańczową czy będzie za ciężkie?
odpowiedz
3646 dni temu
Agato, sam termoobieg :)
odpowiedz
3647 dni temu
A czy spód piernikowy pieczemy góra i dół + termoobieg? czy sam termoobieg?
odpowiedz
3647 dni temu
DLACZEGO DO SERA DODAJEMY JESZCZE KREMÓWKĘ?
odpowiedz
3648 dni temu
agato w proszku
odpowiedz
3648 dni temu
tylko dla upewnienia - budyń ma być ugotowany, a nie w proszku prawda?
odpowiedz
3648 dni temu
Nie wolno zmieniać mąki! Kązda maką pszenna jest innnego typu czyli mam mniej lub wiecej popiołu-substancji odżywczych i one zmeniająk kosystencje ciasta nie które ciasta lubią mocną makę typ np 750 a inne słaba czyli typ 500 pozdrawiam
odpowiedz
3649 dni temu
katarzynagorczyca - pieczemy z opcją góra-dół :)
odpowiedz
3649 dni temu
Ciasto przepyszne, połączenie piernika i sera rewelacja:)))
odpowiedz
3649 dni temu
piec ten sernik góra-dół 180 czy sama góra i 180?
odpowiedz
3649 dni temu
mANIA, rozmiar formy podany jest w przepisie - 24 x 34 cm :)
odpowiedz
3650 dni temu
Jakie są rozmiary formy?
odpowiedz
3650 dni temu
Dario, chodzi o małe, 16gramowe opakowanie. Moniko, jeśli pieczesz bez termoobiegu - podnieś temperaturę o 10 stopni!
odpowiedz
3650 dni temu
Mały cukier waniliowy to 15-16 g. myślę, że chodzi tu o dwa małe....ale nie ja autorem przepisu :)
odpowiedz
3650 dni temu
Jaką masę ma jedno opakowanie cukru waniliowego? 16 czy 32g?
odpowiedz
3650 dni temu
A bez termoobiegu jak się piecze?
odpowiedz
2540 dni temu
Jeśli nie termoobieg, to może masz program z ikoną wentylatora? To powinien być program grzanie góra i dół z wentylatorem i daje podobny efekt :)
3650 dni temu
mam wrażenie ze po wlaniu masy sernikowej, ten biszkopt wychodzi zakalcowaty. Tak widać na filmie i zdjęciu, po ukrojeniu, ale może jestem w błędzie
odpowiedz
3650 dni temu
Karola, mąka tortowa to mąka pszenna - możesz ją zamienić na inną mąkę pszenną. Mąki ziemniaczanej nie należy jednak zastępować inną, gdyż zmieni to konsystencję ciasta.
odpowiedz
3650 dni temu
Czy można użyć zwykłej mąki pszennej, cz tortowa i ziemniaczana są konieczne?
odpowiedz
3650 dni temu
Nino, polecamy ciasto czekoladowo-owsiane :) https://kuchnialidla.pl/ciasto-czekoladowo-owsiane
odpowiedz
3650 dni temu
prawie 2 kostki margaryny, cukru jaja czy dało by się upiec coś mniej kalorycznego a równie smacznego ? :)
odpowiedz
3651 dni temu
Dziękuję.Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Mam nadzieję że moje wykonanie sernika ,podkreślam pierwsze wykonanie będzie równie piękne .
odpowiedz
3651 dni temu
Asiu, jeśli masz piekarnik bez termoobiegu podnieś temperaturę o 10 stopni. Rena, sernik nie powinien długo leżeć, dlatego sugerujemy upiec go tuż przed świętami.
odpowiedz
3651 dni temu
biszkopt świeży bo może złapać wolgoć i będzie do wyrzuczenia
odpowiedz
3651 dni temu
Uwielbiam przepisy Pana Pawła. Proste a wychodzą z nich cuda cudeńka :)
odpowiedz
3651 dni temu
ile wczesniej mozna go upiec aby byl dobry?
odpowiedz
3651 dni temu
Mam pytanie a biszkopt ile czasu piec bez termoobiegu ?
odpowiedz
3652 dni temu
ja zawsze używam do ciast masła, smak ciasta jest wtedy po prostu lepszy
odpowiedz
3652 dni temu
Aza, spokojnie, spód z całą pewnością się nie przypali :)
odpowiedz
3652 dni temu
Dario, jak najbardziej, możesz zastąpić margarynę masłem.
odpowiedz
3652 dni temu
czy margarynę można zastąpić masłem?
odpowiedz
3652 dni temu
Smacznie wygląda muszę wypróbować ,tylko mnie jedno zaskakuje czy ten spód się nie spali jak najpierw na około 18-20 min piecze się a póżniej wraz z masą serową i kruszonką następne 50 min się piecze :)
odpowiedz
3653 dni temu
film uszkodzony
odpowiedz
3653 dni temu
ścina zróbcie coś z tym!
odpowiedz
3653 dni temu
Fajny przepis!normalnie super
odpowiedz
3653 dni temu
Film się tnie :(
odpowiedz
zobacz wszystkie