Maliny

Ponoć pierwotnie wcale nie były malinowe, tylko białe. Według mitycznych przekazów to za sprawą kropli krwi nimfy Idy, opiekującej się małym Zeusem, która pochylając się nad krzakiem malin, zraniła się kolcem w palec, owoce te zyskały swą ostateczną barwę. I choć powszechnie kojarzy się je z czerwienią, to nawet dziś spotkamy maliny o różnorodnych kolorach, w zależności od odmiany. Nikogo nie powinny więc dziwić żółte czy nawet czarne maliny, które bardziej przypominają swoje kuzynki – jeżyny.

Czy maliny są zdrowe?

Maliny powinny znaleźć się w codziennej diecie, ponieważ ich spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Nie dość, że są niskoenergetyczne, to na dodatek usprawniają procesy trawienia. Owoce te docenia się również za skuteczność we wspomaganiu leczenia infekcji wirusowych i bakteryjnych, w szczególności przeziębień. Ponadto są pomocne w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, ponieważ przyczyniają się do rozkurczu mięśni gładkich. Wszystko wskazuje więc na to, że maliny warto jeść regularnie.

Jakie witaminy mają maliny?

Owoce malin zawierają sporą ilość witaminy C, która bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu, wzmacniając jednocześnie jego odporność. Do jej funkcji należy również regulacja ciśnienia tętniczego, dzięki czemu jedzenie malin wspomaga pracę układu krwionośnego. Ponadto w owocach tych znajdziemy dużą ilość błonnika oraz kwasu foliowego. Oprócz witamin maliny dostarczają także całej gamy minerałów, m.in. cynku, miedzi czy manganu.

Jak suszyć maliny?

Sezon na maliny trwa bardzo krótko, dlatego warto, by cieszyć się nimi przez dłuższy czas, poddać je procesom, które przedłużą ich trwałość. Jednym z nich jest suszenie. Aby ususzyć maliny, wystarczy wybrać spośród nich najładniejsze okazy, a następnie ułożyć je na blaszce albo kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane owoce muszą spędzić trochę czasu w piekarniku z funkcją termoobiegu, najlepiej dodatkowo go lekko uchylić. Temperatura suszenia powinna początkowo oscylować w granicach 60 stopni Celsjusza. Później należy ją zmniejszyć do ok. 40 stopni. Maliny suszymy kilka dni po 2-3 godziny. Jeśli dysponujemy specjalną suszarką do owoców i warzyw, to proces ten będzie o wiele mniej pracochłonny i czasochłonny.

Czy maliny można mrozić?

Maliny, należące do owoców jagodowych, bez wątpienia można mrozić. Ich wyjątkowo krucha struktura zobowiązuje jednak do szczególnego traktowania. Podczas przygotowań do mrożenia należy obchodzić się z nimi z dużą ostrożnością, aby w trakcie mycia i układania nie uszkodzić owoców.

Czy maliny się myje?

Maliny to bardzo delikatne owoce, dlatego najprościej i najlepiej zjadać je bezpośrednio z krzaka. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości i nie jesteśmy pewni ich pochodzenia, to oczywiście wskazane jest ich wcześniejsze umycie – co należy zrobić tuż przed spożyciem owoców. Pamiętajmy jednak, że maliny myje się krótko pod słabym strumieniem wody albo na durszlaku. Inaczej, jeśli nasiąkną wodą, stracą swój aromat i jędrność.

Co zrobić z malin?

Maliny to wdzięczne owoce, z których można zrobić wiele przysmaków. Wszystkim kojarzą się głównie ze słodkimi deserami i rzeczywiście często są ich składnikiem. Z malin przyrządzimy zatem torty, ciasta, tarty, ale również mniej popularne słodycze, jak suflety czy włoską panna cottę. Te popularne leśne owoce będą równie dobrze smakować w pączkowych bułeczkach posypanych nasionami amarantusa czy też w kolorowej sałatce.

Co zrobić z mrożonych malin?

Z mrożonych malin można zrobić mnóstwo pyszności. Wystarczy dobry przepis lub odrobina wyobraźni. Mrożone maliny z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania przeróżnych deserów wzbogaconych o galaretkę, sos, konfiturę czy mus malinowy. Będą świetnym składnikiem na przykład muffinek albo trufli. Z mrożonych malin zrobimy nawet domowe lody, które można podać aż na 5 sposobów!

Jakie maliny są najlepsze na sok?

Sok z malin to jeden ze sposobów wykorzystania nadmiaru tych pysznych owoców w sezonie. Warto jednak wiedzieć, że maliny, które zamierzamy przeznaczyć na sok, powinny być zbierane w czasie słonecznej aury, co pozwoli wydobyć z nich największą słodycz. Chmury i chłody nie są więc wskazane, jeśli chcemy czerpać z malin pełnymi garściami. Pod uwagę weźmy też przede wszystkim odmiany ‘Polesie’ i ‘Rubin’, które są najlepszymi odmianami malin na sok.

Kiedy maliny są najtańsze?

Maliny to owoce, których ceny wahają się w zależności od mniej lub bardziej sprzyjających warunków pogodowych. Sezon na maliny przypada od lipca do września i teoretycznie gdzieś pośrodku tego okresu powinny one być najtańsze. W praktyce rzadko jednak zdarza się taka regularność, ponieważ często zachodzą anomalie pogodowe, które nie sprzyjają prawidłowemu wzrostowi malin i tym samym wpływają na wahania poziomu ich cen.

Atuty malin od wieków były znane naszym przodkom. Ich smak i wartości odżywcze zasługują więc na szczególną uwagę nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Kto jednak powiedział, że trzeba korzystać z tych właściwości oddzielnie? Polecamy więc łączyć przyjemne z pożytecznym, rozsmakowując się w soku czy syropie z malin podczas przeziębienia.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram