Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- garnek
- silikonową łopatkę
- blender
- słoik
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Fasolę wrzuć do garnka i zalej ją zimną wodą. Pozostaw do namoczenia przez całą noc.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: GOTUJEMY FASOLĘ
Ugotuj fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła wraz z sodą oczyszczoną oraz liściem laurowym. Zajmie to ok. godziny w przypadku drobniejszej odmiany fasoli i ok. 1,5 godziny w przypadku fasoli o dużych ziarnach (takiej jak Piękny Jaś. Pod koniec gotowania wyciągnij liście z garnka. Zakończ gotowanie, gdy woda prawie całkiem się zredukuje. Nie powinno zostać jej zbyt dużo, bo smalec wyjdzie za rzadki. Jeśli masz wątpliwości, czy w garnku nie ma za dużo płynu, odcedź z niej fasolę, a płyn zachowaj do późniejszego wykorzystania. Przyda się do rozrzedzania masy podczas blendowania.
KROK 2: BLENDUJEMY FASOLĘ
Ugotowaną białą fasolę przypraw sosem sojowym, a następnie zblenduj na gładką masę i odstaw na bok, by lekko przestygła. Jeśli masa jest sucha i trudno się ją miksuje, dolej nieco wody z gotowania.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I JABŁKO
Cebulę i jabłko obierz i pokrój drobno. Składniki podsmaż na patelni na małym ogniu z rozgrzanym olejem. Po kilku minutach dodaj na patelnię masło oraz cukier i wymieszaj. Cebula i jabłko powinny się delikatnie skarmelizować. Ściągnij patelnię z ognia.
KROK 4: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Dodaj cebulę i jabłko do fasoli. Dodaj także pozostałe przyprawy - pieprz, majeranek i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy łopatki.
KROK 5: PRZEKŁADAMY SMALEC DO SŁOIKA
Gotowy smalec przełóż do słoika i pozwól mu całkiem wystygnąć, a potem zakręć i schowaj do lodówki. Smalec jest zdatny do spożycia przez ok. 5-6 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!
Pasta z awokado
Pasta z awokado z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia i koperku świetnie urozmaici każdą kanapkę. Koniecznie sprawdź, jak proste i szybkie jest jej przyrządzenie!
PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.
Smalec z fasoli — roślinna alternatywa dla kanapkowej klasyki
Smalec z fasoli (zarówno białej, jak i czerwonej) to wyjątkowe i wszechstronne smarowidło, które zaskakuje swoim bogatym smakiem. Dobrze przyrządzony smalczyk z fasoli może smakować łudząco podobnie do tradycyjnej mięsnej wersji i stać się jej smacznym zastępnikiem.
Smalec z białej fasoli naszego autorstwa jest doskonały na kanapki, ale nie tylko! Idealnie komponuje się także z grzankami, jako dodatek do sałatek, bowli, tortilli, a nawet chipsów! Wykorzystując białą fasolę jako główny składnik, można cieszyć się boskim smakiem oraz innymi korzyściami, jakie płyną ze spożywania roślin strączkowych.
Pasta z fasoli białej, nazywana także smalcem to świetna propozycja dla osób unikających tłuszczów zwierzęcych i tych, którzy poszukują nieco mniej kalorycznej alternatywy dla tradycyjnego przepisu.
Przyrządzając pastę z białej fasoli w zaciszu własnej kuchni, masz całkowitą kontrolę nad składnikami i procesem przygotowywania, dzięki czemu z łatwością unikniesz niechcianych dodatków do żywności. Do takiego domowego przepisu na smalec z fasoli możesz dodać także inne składniki, by dopasować go do własnych preferencji. Już dziś zrób swoją własną wersję fasolowego smalczyka wraz z nami!
Smalec z białej fasoli w dwóch odsłonach
Wegański smalec z białej fasoli z naszego przepisu to tylko jedna ze smacznych wersji tego smarowidła. Pomijamy w nim rzecz jasna masło. Smalec wegański z fasoli można bowiem przygotować zarówno z fasoli suchej, jak i z fasoli z puszki. W przypadku korzystania z fasoli z puszki, wystarczy pominąć całonocne moczenie strączków i można od razu przejść do blendowania ich na smalec wraz z dwoma dodatkami: zimną wodą i olejem.
Blendując składniki, należy delikatnie wtłaczać olej, aby utworzyć gładkie smarowidło z fasoli. Tak przygotowany smalec z białej fasoli będzie charakteryzował się nieco innym, bardziej intensywnym smakiem od wersji przygotowanej z gotowanej fasoli.
Jak zrobić smalec z fasoli?
Jak zrobić smalec z fasoli? Pasta z fasoli, tudzież smalec z fasoli białej to smarowidło, które można zrobić na wiele sposobów. Kluczem do uzyskania idealnej, smacznej pasty z białej fasoli czy to suchej, czy z puszki, jest dobry przepis oraz składniki wysokiej jakości. Warto także znać kilka trików, które ułatwiają przygotowanie dowolnego przepisu na smalec z fasoli.
Niezwykle ważny jest proces gotowania suchej fasoli — należy niemalże całkiem wygotować wodę, aby po zblendowaniu pasta nie była zbyt rzadka. Odrobina wody nie zaszkodzi, jednakże jeśli chcesz mieć bardzo gęste smarowidło, lepiej odcedź fasolę dodatkowo na sitku.
Przyrządzając smalec z suchej fasoli, warto zadbać o dodanie do niej odrobiny sody oczyszczonej, która polepsza smak strączków, ułatwia gotowanie i czyni fasolę nieco lżej strawną. Poza sodą do pasty z białej fasoli należy dodać przyprawy, które wzbogacą smak smalcu — czosnek, cebula, majeranek, pietruszka czy inne zioła nadadzą smarowidłu pełny smak. Warto dodać do smalcu z białej fasoli odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny, aby delikatnie przełamać smaki.
Niezwykle ważne jest także dokładne zmiksowanie składników. Zarówno gotowaną, jak i fasolę z puszki należy dobrze zblendować, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję. W przypadku blendowania białej fasoli z puszki na smalczyk, istotne jest także stopniowe dodawanie oleju podczas tego procesu. Warto także od czasu do czasu zatrzymywać proces blendowania, aby przemieszać pastę i upewnić się, że wszystkie składniki są równomiernie rozdrobnione. Jeśli smalec wydaje się być zbyt gęsty, można dodać odrobinę zimnej wody, a jeśli jest zbyt rzadki, wystarczy dodać więcej oleju.
Wege smalec — co do niego dodać?
Wege smalec z fasoli to tak naprawdę pasta z fasoli Jaś (lub innego gatunku fasoli) i doskonała alternatywa dla tradycyjnego smalcu, która zachwyca swoim bogatym smakiem i konsystencją. Nasz przepis na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką to jedna ze smacznych opcji tego smarowidła. Jakie inne dodatki można wykorzystać do wege smalcu?
Do smalczyka z fasoli z jabłkiem warto dodać roślinne skwarki z tofu, które nadadzą mu więcej chrupkości. Wegański smalec z fasoli to także świetna baza do eksperymentowania z różnymi przyprawami i ziołami. Dodając do niego świeże lub suszone zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy estragon, można kompletnie odmienić jego smak i aromat.
Oprócz ziół, cebuli, jabłka i curry istnieje wiele innych składników, które można dodać do smalcu z fasoli, aby wzbogacić jego smak i aromat. Jednym z popularnych dodatków jest czosnek, który nadaje paście lekko ostry i wyrazisty smak. Można dodać go w postaci świeżo zmielonego, posiekanego lub podpieczonego w piecu.
Kolejnym ciekawym składnikiem jest suszona papryka, która może zupełnie odmienić smak smalcu. Dla podkręcenia mięsnego smaku, warto dodać do smalcu odrobinę papryki wędzonej wymieszanej z ostrą. Innymi popularnymi dodatkami są kawałki korniszonów lub ogórków kiszonych, a także marynowane grzybki.
Chcesz nadać paście jeszcze bardziej wyjątkowego charakteru? Dodaj do smalcu suszone pomidory, oliwki kalamata, kapary i stwórz bardziej śródziemnomorską wersję tego smarowidła. Lubisz eksperymenty kuchenne? Dodaj do smalcu odrobinę papryki chili, curry lub suszone owoce np. śliwki lub żurawinę. Nie bój się eksperymentów — tego smalcu nie można tak łatwo zepsuć!
Jak zrobić roślinny smalec? Różne propozycje
Wegański smalec to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smalcu zwierzęcego, idealna dla wszystkich osób na diecie roślinnej, ale także dla tych, którzy są otwarci na poznawanie nowych, interesujących smaków.
Jednym z popularnych przepisów na roślinną pastę z fasoli do chleba a’la smalec jest tytułowy smalec z fasoli z jabłkiem, który zachwyca swoim smakiem nawet największych sceptyków. Istnieje jednak wiele innych możliwości przygotowania smalcu roślinnego, w tym z wykorzystaniem innych roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca czy groch.
Aby przygotować smalec z dowolnego strączka, należy najpierw ugotować go do miękkości, a następnie zblendować. W międzyczasie należy przygotować inne składniki na smalec wege np. cebulę i czosnek. Potem wszystkie składniki łączy się w jednorodną pastę i tak powstaje pyszny, wegański smalec.
Ciekawą alternatywą dla smalcu z fasoli z jabłkiem z naszego przepisu może być smalec z soczewicy z pomidorami i papryką lub smalec z ugotowanego grochu z dodatkiem lubczyku i skwarków z tofu. Do przyrządzenia smalcu możesz użyć także innego rodzaju fasoli np. czerwonej lub czarnej, tworząc interesujące, bardziej egzotyczne kompozycje. Gotowy smalec można podawać na chlebie, grzankach czy jako dodatek do sałatek, bowli i innych potraw. Nie czekaj — już teraz przygotuj swój własny, roślinny smalec i rozkoszuj się jego smakiem wraz z całą rodziną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)