Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- pojemnik typu bento (śniadaniówka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY OMLET TAMAGOYAKI
Do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki prócz oliwy. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie masę jajeczną. Smażymy omlet, zwijając go w rulonik. Przekładamy na deskę i kroimy na równe kawałki.
KROK 2: UKŁADAMY POSIŁEK
Do pojemnika bento przekładamy ugotowany ryż. Na ryż wykładamy drobno posiekane nori, obok omlet, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, zielony ogórek z wydrążonym środkiem pokrojony w talarki oraz drobno pokrojony groszek cukrowy.
Zobacz podobne
przepisy
Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.
3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!
Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!
Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.
Bento – śniadanie do pojemnika
Japońskie bento to, mówiąc w skrócie, pożywny posiłek na wynos wywodzący się z Japonii. Składa się z warzyw, ryżu i kolorowych dodatków, które z łatwością spakujesz do śniadaniówki. Jego estetyczna forma podania zachęca do jedzenia. Bento tak naprawdę można podawać nie tylko na śniadanie, jednak właśnie wtedy spożywa się je najczęściej. Bardziej niż określenie “potrawa” pasuje do niego pojęcie “połączenie produktów”. Jest to rozwiązanie idealne właśnie dla osób, które potrzebują spakować śniadanie do pojemnika z przegródkami. W Japonii bento można kupić właściwie wszędzie – na straganach ulicznych, stacjach kolejowych i benzynowych, a także w restauracjach, centrach handlowych czy kioskach.
Warto też poznać długą historię bento box. Przepisy pochodzą już prawdopodobnie z V wieku. Ludzie tworzyli tego typu potrawy, gdyż byli zmuszeni do zaopatrywania się w prowiant podczas wyruszania na polowania czy połowy. To właśnie ludność Japonii zabierająca posiłki w podróż przyczyniła się do rozpopularyzowania bento. Przepisy na nie stały się jednak najbardziej znane w okresie Edo. Wówczas posiłki zabierało się nawet do teatru. Obecnie oczywiście największą popularnością cieszy się przygotowywanie ich do pracy czy na wycieczki.
Wśród innych ciekawostek o bento warto wspomnieć o tej związanej z popularnością pojemników na ten posiłek w Japonii. Są one tam jednym z najbardziej poszukiwanych towarów. W barach potrawę podaje się w piankowych pudełkach, lecz w domu korzysta się raczej z pojemników wielorazowego użytku (z drewna, plastiku czy aluminium). Posiadają one często bogate zdobienia i długo zatrzymują ciepło. Sposób pakowania i łączenia produktów to nie jedyne ważne czynniki, które charakteryzują japońskie bento. Przepisy bazują również na dużej ilości dekoracji poszczególnych składników – to bardzo ważna kwestia dla każdego kucharza.
Czujesz już ochotę na przygotowanie własnego bento? Przepis, z którym do Ciebie przychodzimy jest naprawdę banalny, w związku z czym przyrządzenie posiłku zajmie Ci zaledwie 15 minut!
Bento lunch box – nuta egzotyki w Twojej kuchni!
Jeśli chcesz przygotować pyszne japońskie bento, skorzystaj z propozycji od Kingi Paruzel. Na początku zgromadź niezbędne akcesoria kuchenne, czyli patelnię i śniadaniówkę. Potrzebne będą Ci składniki takie jak: groszek cukrowy, liście alg morskich, pomidorki koktajlowe, ryż długoziarnisty i ogórek. Bento lunch box będzie zawierał też omlet tamagoyaki. Przygotujesz go z jajka, miodu, oliwy z oliwek, szczypiorku i sosu sojowego.
W pierwszej kolejności zajmij się właśnie omletem. Do miski dodaj wszystkie składniki oprócz oliwy i wymieszaj masę. Wlej ją na patelnię z oliwą, smaż omlet, zwijając go w rulonik. Przełóż na deskę i pokrój w równe kawałki. Teraz zacznij przygotowywać swój bento lunch box. Przepisy mogą różnić się od siebie w zależności od wariantu, jednak my polecamy przełożyć najpierw do pojemnika ugotowany ryż i wyłożyć na niego drobno posiekane nori, obok omlet, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ogórka z wydrążonym środkiem pokrojonego w talarki oraz drobno pokrojony groszek cukrowy. To wszystko! Bento japońskie jest już gotowe.
Wiesz już więc wiele o bento – co to jest, z czym je podawać i jak przyrządzić. Ten posiłek można uznać za rodzaj fast foodu, więc jeśli smakołyk przypadnie Ci do gustu, polubisz też z dużym prawdopodobieństwem wietnamską kanapkę banh mi, tajskie khao pad czy tradycyjne sushi. Tak naprawdę nie ma określonej pory, o której możesz spożywać bento. Lunch stworzony w ten sposób to również świetny pomysł – nasze śniadanie to jedynie propozycja możliwa do modyfikacji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)