zobacz film Spaghetti carbonara

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy boczek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu.
Na zimną patelnię wylewamy nieco oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do boczku. Boczek ściągamy z patelni i przekładamy do czystej miseczki.
 

Krok 2: Do żółtek dodajemy ser

Oddzielamy żółtka od białek (białka możemy zamrozić lub wykorzystać w innej potrawie). Do żółtek ścieramy ser grana padano, całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem. 
 

Krok 3: Makaron mieszamy z boczkiem

Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy. Wyłączamy ogień, wylewamy masę jajeczną i mieszamy. 
Danie wykładamy na talerz. Ser ścieramy na wierzch dania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Nomadi Nomadi
    325 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj. Wyszło bardzo dobre. Byłoby perfekcyjnie żebym nie przesolil. Polecam przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    765 dni temu
    to profanacja przepisu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    Nie powinno dodawać się oliwy z oliwek ze względu na to, że sos aż tak mocno nie przylega do makaronu

    odpowiedz

  • M M
    2100 dni temu
    Ja po wielu próbach robię carbonarę wreszcie taką, jaka być powinna. Polecam małe modyfikacje, bliżej włoskiego oryginału - sos jest bardziej kremowy, aromatyczny i żółty, a z makaronu nie robi się breja: - po co oliwa na patelnię? Z boczku będzie wystarczająco tłuszczu! - po 2 żółtka na osobę, - makaron gotujemy 2 minuty krócej niż zalecają na opakowaniu (dojdzie na patelni) - po smażeniu boczku nie usuwamy z patelni, odlewamy tylko nadmiar wytopionego tłuszczu i dodajemy czosnek - dodajemy gałki muszkatołowej do sosu (wedle gustu) i ze 2 łyżki wody z makaronu, mieszamy na gładko - po ugotowaniu makaron dodajemy do boczku i czosnku na patelnię i zmniejszamy ogień do minimum, wlewamy sos i gotowe.

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    56 dni temu
    Dziękuję za ten przepi, po wielu próbach. Dzisiaj będę go robić według Twiojego przepisu M :) Pozdrawiam Cię serdecznie!
  • Asia Asia
    2416 dni temu
    Ja dorzucilam jeszcze natkę pietruszki, caly przepis bardzo fajny. Duzo lżejszy niz ta wersja na smietanie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2453 dni temu
    Przepis rewelacja !! Robimy często i wszystkim naszym gościom bardzo smakuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2627 dni temu
    Masakra... na moje oko to właśnie mu się zrobiła jajecznica. Makaron powinien dodać do patelni z boczkiem zdjąć z ognia i dodać masę...

    odpowiedz

  • Szef Jakub Szef Jakub
    2657 dni temu
    Dokładnie, zawiodłem się. Jak można wytrzeć patelnie po smażeniu boczku...

    odpowiedz

  • Maniutek Maniutek
    2677 dni temu
    Cały smak z patelni po smażeniu boczku wytarty w papierowy ręcznik szkoda :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2744 dni temu
    Zrobilam wg przepisu, proporcje dowolne nie mierzyłam ani warzyłam ser Ementaler i było pyszne! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2743 dni temu
    Bardzo się cieszymy i zachęcamy do przetestowania innych przepisów :)
  • Gość Gość
    2834 dni temu
    a gdzie clue programu czyli śmietana?Taka z 30%?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2834 dni temu
    https://kuchnialidla.pl/spaghetti-carbonara Drogi Gościu, pod tym linkiem znajdziesz przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną!
  • Gość Gość
    2825 dni temu
    Wtedy masz ala carbonara - Włosi nie używają smietany
  • hania hania
    2859 dni temu
    mialo byc tak pieknie a wyszlo padżiano :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2874 dni temu
    A do czego ma być użyta ta woda z gotowaniq makaronu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2873 dni temu
    Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy wodę z makaronu.
  • Gość Gość
    2865 dni temu
    Jest napisane: jesli sos bedzie za gesty mozemy go rozrzedzic woda od makaronu.
  • Ja Ja
    2905 dni temu
    Ze po włosku nie będzie to wiem na pewno ale chciałam zapytać czy wyjdzie smacznie jak dam ser żółty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2904 dni temu
    Nie polecamy takiej zmiany! Użyj twardego sera. Sprawdzi się tutaj np. parmezan!
  • Gość Gość
    2907 dni temu
    Grano padżiano italiano! Czy ktoś ogląda te filmy przed umieszczeniem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2913 dni temu
    Czy te proporcje są na pewno prawidłowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2912 dni temu
    tak, są prawidłowe :)
  • Gość Gość
    2913 dni temu
    Grano Padżiano.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2915 dni temu
    O ludzie DG nawet tutaj .Ten to ma parcie na szkło

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2916 dni temu
    A ja sądziłam, że żółtko zagęszcza śmietanę... Każdy robi co lubi, ale słowo ,,klasyczne" nie na miejscu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2912 dni temu
    W oryginalnym włoskim przepisie nie dodaje się śmietany. Pozdrawiam

zobacz wszystkie


Spaghetti carbonara to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskich, bez podziału na kategorie. No i oczywiście prawdziwa gratka dla fanów makaronu występującego w doborowym towarzystwie! Historia specjału sięga najprawdopodobniej końcówki drugiej wojny światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze stacjonujący w Rzymie szukali kreatywnych sposobów na przyrządzanie dań z makaronem w roli głównej. I tak właśnie z połączenia spaghetti z jajkami i bekonem wyszła ukochana na całym świece carbonara.

Legenda amerykańska to jednak tylko jeden z wariantów mitu założycielskiego spagetti carbonare. Chodzą też słuchy, że carbonara ma pochodzenie włoskie i że to mistrzowskie połączenie zawdzięczamy… węglarzom z Lacjum, którzy dopuścili się autorskiej reinterpretacji przepisu na inną znaną regionalną potrawę, cacio e uova, bazującą na serze i jajkach. Co do wspomnianych węglarzy, istnieją różne wersje dotyczące ich kulinarnej podróży ze spaghetti carbonara. Niektóre źródła podają, że węglarze przywieźli je do Lacjum z Umbrii. Inne koncentrują się na fakcie nagłego spopularyzowania w Wiecznym Mieście tego dania przez wspomnianych wielokrotnie węglarzy. O ich zasługach dla spaghetti carbonara przypomina słynna, działająca od początku XX wieku, restauracja o nazwie „Carbonara”.

Bez względu na pochodzenie interesującej nas potrawy, fakty są takie, że spaghetti carbonara może rywalizować pod względem popularności z innymi najbardziej znanymi włoskimi daniami makaronowymi, takimi jak spaghetti bolognese, vongole i puttanesca. Carbonara Kuchni Lidla to danie stworzone dla tych, którzy preferują makarony z jasnym sosem i uwielbiają dania z wyraźnymi mięsnymi akcentami. Przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy, z czystym sumieniem zaliczyliśmy do przepisów łatwych. Spaghetti carbonara może więc zagościć w Twojej kuchni nawet w sytuacji, gdy czujesz się amatorką lub amatorem. Żeby Cię dodatkowo zachęcić (czy to w ogóle konieczne?), mamy jeszcze jedną świetną wiadomość. Carbona z naszego przepisu zawita na Twoim talerzu już w pół godziny! Poznaj tajniki naszego oryginalnego spaghetti carbonare i przekonaj, dlaczego amerykańscy żołnierze nie mogli mu się oprzeć.

Carbonara – oryginalny przepis Kuchni Lidla

A więc jesteś gotowa lub gotowy przekuć w pyszną rzeczywistość oryginalny przepis na carbonarę według Kuchni Lidla? W tym miejscu musimy jednak zaznaczyć, że jeśli poszukujesz „praprzepisu” na sos carbonara, możesz natrafić na pewne trudności. Jak wiesz, historia tego spaghetti pozostawia wiele miejsca na dopowiedzenia. To historia pełna zagadek i zwrotów akcji – nic dziwnego zatem, że możesz natrafić na wiele nieco różniących się od siebie przepisów na carbonarę, z których każdy rywalizuje o miano tego prawdziwego.

O ile podstawowe składniki – makaron, masa jajeczna i wieprzowina – stanowią żelazną podstawę każdego z nich, o tyle rozbieżności związane z sosem carbonara dotyczą przede wszystkim pewnych technikaliów. A dokładniej – kwestii metody łączenia masy jajecznej z makaronem i wieprzowiną. W największym skrócie: wszystkie składniki możesz połączyć po zdjęciu z palnika. Możesz też wymieszać makaron z mięsem na ogniu, podnieść patelnię nad palnik i wtedy dodać masę jajeczną do sosu carbonara oraz wymieszać całość. Masz w końcu prawo bardzo dokładnie wymieszać wszystkie niezbędne dodatki na wolnym ogniu w garnku. Jak postanowiliśmy podejść do tego zagadnienia w prostym przepisie Kuchni Lidla? Preferujemy mieszanie po zażegnaniu zagrożenia ogniowego, czyli po wyłączeniu palnika. Ale po kolei! Czas na omówienie prostego przepisu na spaghetti carbonara.

Jak zrobić carbonarę? Wyjaśniamy!

No dobrze – jak zrobić carbonarę Kuchni Lidla? Zgodnie z zaleceniami naszego eksperta na samym początku zajmij się makaronem do spaghetti. Postaw na apetyczny, lekko twardy makaron al dente. Żeby jednak uzyskać taką właśnie twardość, musisz dokładnie określić właściwy czas gotowania makaronu. Koniecznie zapoznaj się więc z informacjami zawartymi na opakowaniu, bowiem każdy makaron do spaghetti (i każdy inny) może „mieć” swoje indywidualne preferencje w tym zakresie. Koniecznie pamiętaj o posoleniu wody!

Jaki makaron lubi włoska carbonara? Oczywiście tradycyjny makaron do spaghetti. To uniwersalne rozwiązanie, ale zaznaczamy, że pyszny smak potrawy podkreślą też innego rodzaju włoskie makarony. Nasze sprawdzone typy to penne rigate i rigatoni. Dlaczego? Żłobienia makaronu może wypełnić pyszny sos, co podkręca doświadczenia kulinarne podczas obiadu czy kolacji. Inny sprawdzony wybór to małe włoskie wstążki znane jako fettuccine. Nie oznacza to jednak, że makaron będzie źle smakował z muszelkami czy świderkami. W tej kwestii możesz dowolnie modyfikować przepis, stawiając na swój ulubiony makaron.

Co dalej? Żeby przygotować włoską carbonarę, pokrój boczek na niewielki kawałki i rozgrzej na patelni nieco oliwy. Gdy będzie gotowa, wrzuć na nią mięso i zacznij je podsmażać. W międzyczasie zajmij się czosnkiem. Zmiażdż obrany ząbek w prasce, zetrzyj go na tarce lub zwyczajnie pokrój i wrzuć na patelnię do mięsa. Gdy boczek nabierze rumieńców, zdejmij patelnię z palnika i przełóż go do osobnego naczynia.

Carbonara – składniki, bez który się nie obędzie

Teraz powinny zainteresować Cię inne składniki do carbonary – jajka. A w zasadzie same żółtka dwóch jajek. Białka do potrawy nie będą potrzebne i możesz wykorzystać je do innych celów, choćby do bez lub innych ciast. Do żółtek dodaj starty ser (stawiamy na grana padano) i starannie wymieszaj ze sobą oba składniki. Dopraw całość odrobiną czarnego pieprzu (wystarczy szczypta).

Kolejny punkt tego, jak zrobić spaghetti carbonara, dotyczy dwóch pozostałych arcyważnych składników – makaronu oraz boczku. Ten pierwszy odcedź, ale uwaga – nie pozbywaj się całości wody. Może jeszcze się przydać do rozcieńczenia sosu. Makaron umieść na patelni i pozwól mu nacieszyć się towarzystwem boczku. Oba składniki carbonara spaghetti wymieszaj bardzo dokładnie. Dopiero teraz możesz włączyć ogień i uzupełnić kompozycję masą jajeczną. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Carbonara spaghetti jest gotowa do umieszczenia na talerzach! Ale chwila – to jeszcze nie koniec. Zwieńczenie stanowi twardy ser grana padano, który zetrzesz na spaghetti!

Jaki ser do carbonary pasuje najlepiej?

Wybrany przez nas ser do carbonary to grana padano. Możesz jednak sięgnąć też po inny rodzaj żółtego sera twardego. Zdaniem wielu znawców oryginalny przepis na spaghetti carbonara zawiera ser żółty pecorino. Inny dobry wybór na ser do carbonary to także parmezan.

Jaki boczek do carbonary wybrać?        

Jeśli interesuje Cię oryginalny przepis na cabonarę, musisz wiedzieć, że najczęściej wybieranym przez włoskich mistrzów rodzajem boczku jest wędzony boczek pancetta lub guanciale. To wyroby mięsne z wędzonego policzka lub podgardla.

Jaki makaron do carbonary?

Do realizacji naszego oryginalnego przepisu na carbonarę możesz wykorzystać klasyczny makaron do spaghetti albo makarony ze żłobieniami penne rigate lub rigatoni. Innym ciekawym wyborem okaże się też makaron fettuccine, czyli długie wstążeczki.

Szybka carbonara i inne propozycje Kuchni Lidla

Nie zamierzamy dłużej przekonywać Cię do naszego prostego przepisu na spaghetti carbonarę. Zamiast tego na koniec chcemy polecić Ci kilka dodatkowych inspiracji z Kuchni Lidla. Koniecznie zatem zerknij na spaghetti z soczystymi pulpecikami według pomysłu Karola Okrasy, spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem oraz cannelloni z mięsem mielonym. Jak zatem widzisz, nasz szybki przepis na spaghetti carbonara może stanowić zaproszenie do świata wybornych włoskich propozycji kulinarnych, z którego trzeba skorzystać!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!