Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy 150 g cukru, mieszając. Miękkie masło i szczyptę soli miksujemy na kremową masę, dodajemy schłodzoną czekoladę i mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy połowę ubitych białek i krótko mieszamy. Do kremu czekoladowego dodajemy resztę ubitych białek oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao (przesiewając przez sito), wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 30-35 minut. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.
Krok 2: Gotujemy wiśnie
Wiśnie odsączamy, 250 ml soku zagotowujemy z cynamonem i pozostałym cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach soku, zagęszczamy nią gotujący się sok. 12-16 ładnych wiśni odkładamy na bok, pozostałe wiśnie dodajemy do soku i mieszamy, a następnie studzimy.
Krok 3: Dekorujemy tort
Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem i cukrem pudrem przesianym przez sito. Dwa biszkoptowe blaty skrapiamy wiśniówką. ⅔ wiśni rozkładamy na jednym blacie i przykrywamy drugim. Rozkładamy na nim pozostałe wiśnie, smarujemy ⅓ śmietany. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy z wszystkich stron śmietaną. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy nią tort. Ozdabiamy go odłożonymi wiśniami i wiórkami czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2666 dni temu
2 odwiedzone Lidle i w żadnym nie kupiłam wiśni w słoiku. Nie powinno być na stronie przepisów, do których nie ma możliwości kupienia wszystkich składników.
odpowiedz
2664 dni temu
Niektóre z produktów Lidla pojawiają się w ofertach akcyjnych, związanych z konkretnym tygodniem tematycznym. Dlatego niektóre ze składników nie są w stałej ofercie.