
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- materiałową ściereczkę
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami, oliwą, solą i letnią (nie gorącą!) wodą. Całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, jednolite ciasto, wykorzystując końcówkę haka.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) przesmażamy w rondelku na małym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, by nie przypalić czosnku. Gdy czosnek i chili się przesmażą, dodajemy połowę wegańskiej śmietanki. Doprawiamy solą.
Drugą połowę śmietanki łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy miksturę do rondelka. Chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Kiełki brokułu i rzodkiewki łączymy w naczyniu blendera z oliwą, czosnkiem i podprażonymi nasionami słonecznika. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i sól.
Całość miksujemy na gładkie, jednolite pesto.
KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować. Ciasto wówczas opadnie – oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy, tworząc płaski, nierównomierny placek, który następnie smarujemy z wierzchu białym sosem.
UWAGA! Z podanej ilości składników uzyskamy ok. 2 pizz.
Na warstwie sosu układamy ziemniaki i bataty pokrojone w cienkie plasterki. Całość skrapiamy z wierzchu oliwą. Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°C, aż ciasto się zarumieni.
KROK 5: PODAJEMY PIZZĘ
Na upieczonej pizzy rozprowadzamy pesto z kiełków. Z wierzchu doprawiamy pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pizzę kroimy na kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)