![Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/426ffc41d9a3-33a9de65f48e-kw41-kinga-paruzel-weganska-pizza-z-ziemniakami-bialym-sosem-i-pesto_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- materiałową ściereczkę
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami, oliwą, solą i letnią (nie gorącą!) wodą. Całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, jednolite ciasto, wykorzystując końcówkę haka.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) przesmażamy w rondelku na małym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, by nie przypalić czosnku. Gdy czosnek i chili się przesmażą, dodajemy połowę wegańskiej śmietanki. Doprawiamy solą.
Drugą połowę śmietanki łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy miksturę do rondelka. Chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Kiełki brokułu i rzodkiewki łączymy w naczyniu blendera z oliwą, czosnkiem i podprażonymi nasionami słonecznika. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i sól.
Całość miksujemy na gładkie, jednolite pesto.
KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować. Ciasto wówczas opadnie – oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy, tworząc płaski, nierównomierny placek, który następnie smarujemy z wierzchu białym sosem.
UWAGA! Z podanej ilości składników uzyskamy ok. 2 pizz.
Na warstwie sosu układamy ziemniaki i bataty pokrojone w cienkie plasterki. Całość skrapiamy z wierzchu oliwą. Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°C, aż ciasto się zarumieni.
KROK 5: PODAJEMY PIZZĘ
Na upieczonej pizzy rozprowadzamy pesto z kiełków. Z wierzchu doprawiamy pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pizzę kroimy na kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!
![Zapiekanka z batatów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/56f67f3bd167-9f3b22373b58-kw40-2021-karol-okrasa-wegetarianska-zapiekanka-z-batatow-1250x700.webp)
Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!
![Pizza rolls z burakami i fetą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a33659f1ee3a-88a17169a33a-kw38-kinga-paruzel-Pizza-rolls-z-burakami-i-feta-1243x700.webp)
Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?
![Banica z serem feta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/142f3142769f-998b6b2810c4-kw35-2021-karol-okrasa-banica-z-serem-feta-1250x700.webp)
Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!
![Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/800dc6ed3f74-82621ef8d221-kw16-Wegańska-pizza-z-grilla-z-karczochami-i-szpinakiem-kinga-paruzel.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Czekoladowe ciasteczka
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Minipizze razowe z warzywami
- Wegański łosoś z papryki
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Proste kimchi
- Rolada bakaliowa
- Pulpety w sosie koperkowym
- Orzechowe babeczki z kubka
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Jabłkowe tacos
- Mazurek królewski
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Regionalna kartoflanka
- Wegańskie makiełki
- Śląskie makówki
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Domowe ogórki małosolne
- Surówka z kalarepy
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Herbata myśliwska
Komentarze (0)