zobacz film Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka
  • materiałową ściereczkę
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami, oliwą, solą i letnią (nie gorącą!) wodą. Całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, jednolite ciasto, wykorzystując końcówkę haka.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) przesmażamy w rondelku na małym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, by nie przypalić czosnku. Gdy czosnek i chili się przesmażą, dodajemy połowę wegańskiej śmietanki. Doprawiamy solą.

Drugą połowę śmietanki łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy miksturę do rondelka. Chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Kiełki brokułu i rzodkiewki łączymy w naczyniu blendera z oliwą, czosnkiem i podprażonymi nasionami słonecznika. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i sól.

Całość miksujemy na gładkie, jednolite pesto.

KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować. Ciasto wówczas opadnie – oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy, tworząc płaski, nierównomierny placek, który następnie smarujemy z wierzchu białym sosem.

UWAGA! Z podanej ilości składników uzyskamy ok. 2 pizz.

Na warstwie sosu układamy ziemniaki i bataty pokrojone w cienkie plasterki. Całość skrapiamy z wierzchu oliwą. Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°C, aż ciasto się zarumieni.

KROK 5: PODAJEMY PIZZĘ

Na upieczonej pizzy rozprowadzamy pesto z kiełków. Z wierzchu doprawiamy pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pizzę kroimy na kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!