Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek o pojemności co najmniej 5 l
- dużą patelnię
- durszlak
- łyżkę cedzakową
- miseczkę
- chochlę
PRZYGOTOWANIE:
BULION:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Przekrajamy wszystko na pół.
KROK 2: GOTUJEMY BULION
Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy wodą. Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, aby tylko mrugał.
KROK 3: DOPRAWIAMY BULION
Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bulion dalej, przez kolejne 1,5 godziny.
KROK 4: WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU
Z wywaru wyławiamy wszystkie warzywa oraz ziele i liście laurowe. Marchew kroimy wzdłuż, a potem kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Resztę warzyw odkładamy na bok - będzie można zużyć je do innej potrawy. Nie wyłączamy kuchenki i dalej gotujemy czysty wywar, aby lekko zredukował swoją objętość.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK, CEBULĘ ORAZ PAPRYKĘ
Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno kroimy. Paprykę myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego, a potem kroimy w kostkę.
KROK 6: SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy się zeszkli, dodajemy także czosnek. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy.
KROK 7: DOPRAWIAMY SKŁADNIKI NA PATELNI
Mięso z cebulą i czosnkiem doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami i kuminem. Mieszamy i smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru.
KROK 8: DODAJEMY MARCHEWKĘ I PAPRYKĘ
Do smażącego się mięsa dodajemy marchewkę z wywaru oraz paprykę. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
KROK 9: DODAJEMY BULION
Na patelnię wlewamy chochlę bulionu i mieszamy. Dusimy mięso z dodatkami przez 10 minut.
KROK 10: DODAJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA
Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka z wywarem.
KROK 11: DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI
Do garnka z zupą dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Gotujemy 5 minut.
KROK 12: DODAJEMY FASOLĘ
Do gotującej się zupy dodajemy odsączoną z płynu fasolę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.
KROK 13: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy i posypujemy nią zupę.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!
Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!
Zupa meksykańska z mięsa mielonego — smak odległego kraju w Twoim domu
Zupa meksykańska z mięsa mielonego to wyjątkowe połączenie smaków i aromatów, które przenoszą Cię w podróż do odległego kraju bez wychodzenia z domu. Ta pikantna potrawa rozgrzewa zmysły i pobudza kubki smakowe, zachęcając do odkrywania nie tak całkiem egzotycznych składników. Zupa meksykańska nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także przenosi w podróż po słonecznych uliczkach meksykańskich miast, gdzie zapachy ulicznych straganów mieszają się z dźwiękami tradycyjnej muzyki.
Niewątpliwą zaletą tej zupy jest fakt, że można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów — od zupy w stylu chili con carne aż po nieco lżejsze kompozycje z dodatkiem kwaśnej śmietany, salsy pomidorowej i domowego guacamole. Gęsta zupa, przypominająca znany nam gulasz może z powodzeniem zastąpić główne danie. Każdy może znaleźć swój sposób na pyszną zupę meksykańską z mielonym.
Nasz przepis na zupę meksykańską z mięsem to uproszczona wersja chili con carne. Potrawa ta to jedno ze sztandarowych dań kuchni Meksyku. Z powstaniem tej potrawy wiąże się interesująca legenda — podobno przepis na to danie został zesłany hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy w wizjach. W trakcie wizji zakonnica podróżowała przez Atlantyk aż do plemion indiańskich, którzy podzielili się z nią przepisem na chili.
W oryginalnej wersji chili przyrządza się z wołowiny, kukurydzy, czerwonej fasoli, a całość doprawia się solidną dawką ostrej papryki. Gulasz podaje się ze śmietaną i guacamole, czasem z dodatkiem nachosów lub tacosów. Ta potrawa stała się inspiracją do powstania wielu innych dań, także różnego rodzaju zup (w tym także naszej tytułowej). Zupa meksykańska z mięsem mielonym to rewelacyjny sposób na przemycenie smaków Ameryki Łacińskiej do codziennego jadłospisu.
Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym — co się do niej dodaje?
Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym to doskonały sposób na odkrycie bogactwa smaków i aromatów tej kultury kulinarnej. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest soczyste mięso mielone, które nadaje zupie wyjątkowego charakteru i aromatu. Nasz tytułowy przepis to świetna baza do dalszych eksperymentów kulinarnych inspirowanych smakami tego wspaniałego kraju. Zupa meksykańska z mięsem mielonym i papryką to klasyka, do której można dorzucić wiele innych, pysznych dodatków!
Poza papryką, do zupy z mięsem mielonym można dodać również ziemniaki, które nadadzą potrawie jeszcze bardziej sycącego charakteru. Możesz także przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym i słodkimi ziemniakami, czyli batatami. Taka wersja zupy będzie słodsza, ale równie pożywna i sycąca. Dodając do tego aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon czy kumin, podkreślamy autentyczny charakter tej potrawy.
Do zupy można dodać także inne składniki, np. pieczarki. Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Dzięki różnorodności składników każdy, kto spróbuje tej potrawy, przeniesie się w podróż do odległej Ameryki Łacińskiej. Aby nadać zupie meksykańskiej autentycznego charakteru, warto dodać do niej także inne warzywa takie jak kukurydza czy fasola pinto.
Kolejnym kluczowym składnikiem zupy meksykańskiej z mięsem mielonym są pomidory, które można dodać w postaci rozdrobnionych pomidorów z puszki lub świeżych, pokrojonych w kostkę. Pomidory nadają potrawie delikatnej kwasowości oraz soczystości, równoważąc intensywność przypraw i mięsa. A jeśli mamy ochotę nieco zaszaleć, zupę można przyrządzić także z kawałkami innego mięsa. Wersja zupy meksykańskiej z wołowiną czy soczystym kurczakiem będzie równie smaczna. Zupę warto podać z dodatkami, takimi jak awokado, świeża kolendra, plasterki limonki oraz chrupiące nachos. Te dodatki nie tylko urozmaicają smak potrawy, ale także dodają jej świeżości i lekkości.
Zupa chilli con carne — przepis na płynną wersję klasycznej, meksykańskiej potrawy
Zupa chili con carne, rzadsza wersja tego klasycznego meksykańskiego gulaszu, to potrawa pełna intensywnych smaków i aromatów, która zachwyca już od pierwszej łyżki. Podobnie jak w tradycyjnym chili con carne, kluczowym składnikiem tej zupy jest soczyste mięso mielone, które nadaje potrawie bogactwa smaku i konsystencji oraz świeże, aromatyczne składniki i duża dawka kochanej przez mieszkańców Meksyku fasoli.
Przygotowanie zupy meksykańskiej chili con carne jest stosunkowo proste, a z przepisem poradzą sobie także osoby niezbyt doświadczone w gotowaniu. Kluczowymi składnikami poza mięsem mielonym są pomidory, fasola i pikantne przyprawy, takie jak ostra papryka i kumin. Te składniki tworzą wyrazisty smak potrawy, który rozgrzewa zmysły i pobudza kubki smakowe.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)