Zupa meksykańska z mięsem mielonym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek o pojemności co najmniej 5 l
  • dużą patelnię
  • durszlak
  • łyżkę cedzakową
  • miseczkę
  • chochlę

PRZYGOTOWANIE:

BULION:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Przekrajamy wszystko na pół.

KROK 2: GOTUJEMY BULION

Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy wodą. Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, aby tylko mrugał.

KROK 3: DOPRAWIAMY BULION

Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bulion dalej, przez kolejne 1,5 godziny.

KROK 4: WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU

Z wywaru wyławiamy wszystkie warzywa oraz ziele i liście laurowe. Marchew kroimy wzdłuż, a potem kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Resztę warzyw odkładamy na bok - będzie można zużyć je do innej potrawy. Nie wyłączamy kuchenki i dalej gotujemy czysty wywar, aby lekko zredukował swoją objętość.

RESZTA SKŁADNIKÓW:

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK, CEBULĘ ORAZ PAPRYKĘ

Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno kroimy. Paprykę myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego, a potem kroimy w kostkę.

KROK 6: SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy się zeszkli, dodajemy także czosnek. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy.

KROK 7: DOPRAWIAMY SKŁADNIKI NA PATELNI

Mięso z cebulą i czosnkiem doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami i kuminem. Mieszamy i smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru.

KROK 8: DODAJEMY MARCHEWKĘ I PAPRYKĘ

Do smażącego się mięsa dodajemy marchewkę z wywaru oraz paprykę. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

KROK 9: DODAJEMY BULION

Na patelnię wlewamy chochlę bulionu i mieszamy. Dusimy mięso z dodatkami przez 10 minut.

KROK 10: DODAJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA

Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka z wywarem.

KROK 11: DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI

Do garnka z zupą dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Gotujemy 5 minut.

KROK 12: DODAJEMY FASOLĘ

Do gotującej się zupy dodajemy odsączoną z płynu fasolę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.

KROK 13: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy i posypujemy nią zupę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Zupa meksykańska z mięsa mielonego — smak odległego kraju w Twoim domu

Zupa meksykańska z mięsa mielonego to wyjątkowe połączenie smaków i aromatów, które przenoszą Cię w podróż do odległego kraju bez wychodzenia z domu. Ta pikantna potrawa rozgrzewa zmysły i pobudza kubki smakowe, zachęcając do odkrywania nie tak całkiem egzotycznych składników. Zupa meksykańska nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także przenosi w podróż po słonecznych uliczkach meksykańskich miast, gdzie zapachy ulicznych straganów mieszają się z dźwiękami tradycyjnej muzyki.

Niewątpliwą zaletą tej zupy jest fakt, że można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów — od zupy w stylu chili con carne aż po nieco lżejsze kompozycje z dodatkiem kwaśnej śmietany, salsy pomidorowej i domowego guacamole. Gęsta zupa, przypominająca znany nam gulasz może z powodzeniem zastąpić główne danie. Każdy może znaleźć swój sposób na pyszną zupę meksykańską z mielonym.

Nasz przepis na zupę meksykańską z mięsem to uproszczona wersja chili con carne. Potrawa ta to jedno ze sztandarowych dań kuchni Meksyku. Z powstaniem tej potrawy wiąże się interesująca legenda — podobno przepis na to danie został zesłany hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy w wizjach. W trakcie wizji zakonnica podróżowała przez Atlantyk aż do plemion indiańskich, którzy podzielili się z nią przepisem na chili.

W oryginalnej wersji chili przyrządza się z wołowiny, kukurydzy, czerwonej fasoli, a całość doprawia się solidną dawką ostrej papryki. Gulasz podaje się ze śmietaną i guacamole, czasem z dodatkiem nachosów lub tacosów. Ta potrawa stała się inspiracją do powstania wielu innych dań, także różnego rodzaju zup (w tym także naszej tytułowej). Zupa meksykańska z mięsem mielonym to rewelacyjny sposób na przemycenie smaków Ameryki Łacińskiej do codziennego jadłospisu.

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym — co się do niej dodaje?

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym to doskonały sposób na odkrycie bogactwa smaków i aromatów tej kultury kulinarnej. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest soczyste mięso mielone, które nadaje zupie wyjątkowego charakteru i aromatu. Nasz tytułowy przepis to świetna baza do dalszych eksperymentów kulinarnych inspirowanych smakami tego wspaniałego kraju. Zupa meksykańska z mięsem mielonym i papryką to klasyka, do której można dorzucić wiele innych, pysznych dodatków!

Poza papryką, do zupy z mięsem mielonym można dodać również ziemniaki, które nadadzą potrawie jeszcze bardziej sycącego charakteru. Możesz także przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym i słodkimi ziemniakami, czyli batatami. Taka wersja zupy będzie słodsza, ale równie pożywna i sycąca. Dodając do tego aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon czy kumin, podkreślamy autentyczny charakter tej potrawy.

Do zupy można dodać także inne składniki, np. pieczarki. Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Dzięki różnorodności składników każdy, kto spróbuje tej potrawy, przeniesie się w podróż do odległej Ameryki Łacińskiej. Aby nadać zupie meksykańskiej autentycznego charakteru, warto dodać do niej także inne warzywa takie jak kukurydza czy fasola pinto.

Kolejnym kluczowym składnikiem zupy meksykańskiej z mięsem mielonym są pomidory, które można dodać w postaci rozdrobnionych pomidorów z puszki lub świeżych, pokrojonych w kostkę. Pomidory nadają potrawie delikatnej kwasowości oraz soczystości, równoważąc intensywność przypraw i mięsa. A jeśli mamy ochotę nieco zaszaleć, zupę można przyrządzić także z kawałkami innego mięsa. Wersja zupy meksykańskiej z wołowiną czy soczystym kurczakiem będzie równie smaczna. Zupę warto podać z dodatkami, takimi jak awokado, świeża kolendra, plasterki limonki oraz chrupiące nachos. Te dodatki nie tylko urozmaicają smak potrawy, ale także dodają jej świeżości i lekkości.

Zupa chilli con carne — przepis na płynną wersję klasycznej, meksykańskiej potrawy

Zupa chili con carne, rzadsza wersja tego klasycznego meksykańskiego gulaszu, to potrawa pełna intensywnych smaków i aromatów, która zachwyca już od pierwszej łyżki. Podobnie jak w tradycyjnym chili con carne, kluczowym składnikiem tej zupy jest soczyste mięso mielone, które nadaje potrawie bogactwa smaku i konsystencji oraz świeże, aromatyczne składniki i duża dawka kochanej przez mieszkańców Meksyku fasoli.

Przygotowanie zupy meksykańskiej chili con carne jest stosunkowo proste, a z przepisem poradzą sobie także osoby niezbyt doświadczone w gotowaniu. Kluczowymi składnikami poza mięsem mielonym są pomidory, fasola i pikantne przyprawy, takie jak ostra papryka i kumin. Te składniki tworzą wyrazisty smak potrawy, który rozgrzewa zmysły i pobudza kubki smakowe.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!