Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 naczynia żaroodporne.
Przygotowanie
Z kurczaka wycinamy udka, piersi wraz kością i pierwsze części skrzydeł (z pozostałych części kurczaka możemy ugotować wywar). Z ud odcinamy chrząstki.
Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z umytej limonki i sok z połowy limonki. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny.
Seler i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy. Do ugotowanego selera i ziemniaków dodajemy kilka kosteczek masła (ok. 60 g), chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem. Dodajemy 1,5 łyzki kwaśnej śmietany i robimy purée.
Obrane i przekrojone wzdłuż na pół marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z limonki, połowy pokrojonej ostrej papryczki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii.
Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Każdy kawałek kurczaka zawijamy w 2-3 plastry wędzonego surowego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg), na 45-50 minut.
Do purée dodajemy pozostałą część masła, 1,5 łyżki śmietany oraz chrzan. Doprawiamy pieprzem, niewielką ilością soli, mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut.
Jak podawać
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, warzywa wykładamy na talerz, na warzywach układamy kurczaka.
Kroimy szczypior z pozostałej cebulki dymki. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy razem z purée.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3880 dni temu
Patryku, rum pod względem smakowym jest na tyle charakterystycznym alkoholem, że niestety nie da się go zastąpić innym, który spełniałby w daniu taką samą rolę.
odpowiedz
3883 dni temu
Czym można zastąpić rum w tym przepisie?
odpowiedz
4071 dni temu
To danie za każdym razem wychodzi idealnie, robi niesamowitą furore na imprezach rodzinnych:) Polecam...:)
odpowiedz
4169 dni temu
to było jedno z lepszych dań jakie jadłam !!!!!!!!!!!!!!! ziemniaki odlotowe DZIĘKI
odpowiedz
4196 dni temu
Czy można podać dzieciom ten przepis ?? ;) Chodzi mi o to czy nie zaszkodzi im ta marynata. Z góry dzięki za odpowiedź ! :)
odpowiedz
4199 dni temu
zabawnie wyszło z tym cięciem piersi kurczaka w stawie skokowym ;)
odpowiedz
4200 dni temu
Jutro wypróbuję na obiad, zapowiada się pysznie, lubię ten boczek z lidla, jest bardzo cieniutko pokrojony, do zawijania idealny.
odpowiedz
4202 dni temu
Czy można w marynacie z alkoholem marynowac mięso przez całą dobę? z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
4202 dni temu
Szkoda ze nawet Okrasa nie zwroci uwagi Lidlowi, ze BOCZEK to nie to samo co BEKON. Zacznijcie sprowadzac ten sam co do UK, z Danii. Przeciez mozna, jest duzo lepszy, mniej tlusty i juz pociety, niz nasz boczek. LIDL zrobilby furore jako jedyny w PL oferujac prawdziwy BEKON.
odpowiedz