Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śmietankę gotujemy z miodem. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy je śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy likier Amaretto.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa się już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą oddzielamy porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao.
Wskazówka
Trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (16)
328 dni temu
Kilka godzin w lodówce tzn. ile? Mogę masę wsadzić na całą noc do lodówki?
Odpowiedz
327 dni temu
Kasiu, jak najbardziej możesz trzymać masę całą noc w lodówce.
3656 dni temu
Czy mozna inny alkohol bo amaretto nie posiadam? ;)
Odpowiedz
3654 dni temu
Oczywiście, amaretto możesz zastąpić likierem kawowym, pomarańczowym, a nawet brandy :) Wedle własnego uznania.
3640 dni temu
Polecam rum. Robiłam z rumem i wyszło super. Wedle upodobań chyba...
3173 dni temu
można zamiast tego dać aromatu migdałowego
3161 dni temu
Oczywiście ,ze można .Amaretto nadaje pewnego charakterystycznego smaku .Możemy użyć wódki ,rumu ,spirytusu -chodzi o podkreslenie smaku ;)
3679 dni temu
Trufelki - cudeńka ! ALE: proponuję podzielić masę i włożyć w kilku naczyniach do lodówki, co sprawi, że szybciej zastygnie masa, formować naprawdę małe kuleczki o średnicy 2 cm, bo z autopsji wiem, że strasznie zasładzają, więc mniejsze będą "wygodniejsze" w jedzeniu, czekolada szybko się nagrzewa od rąk więc róbcie to szybciutko :) obtaczałam w kakao, ale zdecydowanie wolałabym (co też następnym razem zrobię) obtoczyć w wiórkach kokosowych, bo kakao mnie drażniło jak jadłam :p
Odpowiedz
3912 dni temu
Drogi Gościu, tak, 1 trufla to 1 porcja. Oczywiście ilość trufli zależy od rozmiaru formowanych kulek :)
Odpowiedz
3914 dni temu
Czy 6 porcji oznacza 6 trufli ? Czy jedna porcja to więcej ?
Odpowiedz
4349 dni temu
Trufelki jak marzenie. Robiłam je również z białej czekolady i również były pyszne
Odpowiedz
4429 dni temu
Justyno czekolada deserowa ma jedynie przełamać słodki smak czekolady mlecznej. Jeśli jednak lubisz mniej słodkie trufelki możesz dać więcej deserowej, a mniej mlecznej czekolady :)
Odpowiedz
4430 dni temu
Czy jednej czekolady ma być 200g, a drugiej tylko 25g? Czy to nie za mało?
Odpowiedz
4586 dni temu
Mam pytanie czy mogę dodać inny likier nisz amaretto chcę dodać wisky .? Z amaretto są bardzo smaczne ale jak dla mnie za słodkie ale moja dziewczyna buła zachwycona polecamy te trufle
Odpowiedz
4588 dni temu
Proszę o radę w sprawie trufli. Robiłam wszystko według przepisu, a masa wyszła mi zbyt rzadka i nie stwardła. Co mam w takiej sytuacji zrobic, żeby uratowac mase na trufle? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
4604 dni temu
Ale to proste wyszły może nie takie ładne jak na zdjęciu ale bardzo dobre !!!
Odpowiedz
zobacz wszystkie