Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śmietankę gotujemy z miodem. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy je śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy likier Amaretto.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa się już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą oddzielamy porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao.
Wskazówka
Trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3280 dni temu
Czy mozna inny alkohol bo amaretto nie posiadam? ;)
odpowiedz
3278 dni temu
Oczywiście, amaretto możesz zastąpić likierem kawowym, pomarańczowym, a nawet brandy :) Wedle własnego uznania.
3264 dni temu
Polecam rum. Robiłam z rumem i wyszło super. Wedle upodobań chyba...
2797 dni temu
można zamiast tego dać aromatu migdałowego
2785 dni temu
Oczywiście ,ze można .Amaretto nadaje pewnego charakterystycznego smaku .Możemy użyć wódki ,rumu ,spirytusu -chodzi o podkreslenie smaku ;)
3303 dni temu
Trufelki - cudeńka ! ALE: proponuję podzielić masę i włożyć w kilku naczyniach do lodówki, co sprawi, że szybciej zastygnie masa, formować naprawdę małe kuleczki o średnicy 2 cm, bo z autopsji wiem, że strasznie zasładzają, więc mniejsze będą "wygodniejsze" w jedzeniu, czekolada szybko się nagrzewa od rąk więc róbcie to szybciutko :) obtaczałam w kakao, ale zdecydowanie wolałabym (co też następnym razem zrobię) obtoczyć w wiórkach kokosowych, bo kakao mnie drażniło jak jadłam :p
odpowiedz
3536 dni temu
Drogi Gościu, tak, 1 trufla to 1 porcja. Oczywiście ilość trufli zależy od rozmiaru formowanych kulek :)
odpowiedz
3538 dni temu
Czy 6 porcji oznacza 6 trufli ? Czy jedna porcja to więcej ?
odpowiedz
3973 dni temu
Trufelki jak marzenie. Robiłam je również z białej czekolady i również były pyszne
odpowiedz
4053 dni temu
Justyno czekolada deserowa ma jedynie przełamać słodki smak czekolady mlecznej. Jeśli jednak lubisz mniej słodkie trufelki możesz dać więcej deserowej, a mniej mlecznej czekolady :)
odpowiedz
4054 dni temu
Czy jednej czekolady ma być 200g, a drugiej tylko 25g? Czy to nie za mało?
odpowiedz
4210 dni temu
Mam pytanie czy mogę dodać inny likier nisz amaretto chcę dodać wisky .? Z amaretto są bardzo smaczne ale jak dla mnie za słodkie ale moja dziewczyna buła zachwycona polecamy te trufle
odpowiedz
4212 dni temu
Proszę o radę w sprawie trufli. Robiłam wszystko według przepisu, a masa wyszła mi zbyt rzadka i nie stwardła. Co mam w takiej sytuacji zrobic, żeby uratowac mase na trufle? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
4228 dni temu
Ale to proste wyszły może nie takie ładne jak na zdjęciu ale bardzo dobre !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie