Ciasteczka cytrynowe

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • rękaw cukierniczy lub kornet z papieru

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, cukier i wiórki kokosowe łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, wyciśnięty z niej sok oraz miękkie masło i ugniatamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i żółtko, ponownie ugniatamy na jednolitą masę.

Krok 2: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasto wyjmujemy na deskę oprószoną mąką. Formujemy dwa wałki, kroimy je na równe części, z których tworzymy kulki by następnie rozgnieść je na płasko. Jeśli ciasto się klei, dodajemy odrobinę mąki.

Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 175°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: DEKORUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka polewamy roztopioną białą czekoladą przelaną do kornetu. Podajemy, gdy czekolada stężeje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Ciasteczka migdałowe

Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!

Ciasteczka migdałowe

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 5 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Ciasteczka owsiane z mango

Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Ciasteczka owsiane z mango

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 15 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową

Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Kruche miodowe ciasteczka

Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Kruche miodowe ciasteczka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Super przepis :) Ciasteczka wyszły idealnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2565 dni temu
    Jak ja lubię przepisy z małą ilością składników :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2568 dni temu
    Paweł, zrobił byś może dobry zwykły czekoladowy fondant 🙂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2567 dni temu
    Drogi Gościu, być może nieco mniej klasyczny w smaku, ale na pewno pyszny fondant znajdziesz na naszej stronie w wykonaniu Karola Okrasy: https://kuchnialidla.pl/fondant-czekoladowy-z-curry-i-boczkiem :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!