zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • mikser lub blender
  • patera do tortów

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy nutellę 

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.

Krok 4: Przygotowujemy krem

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5: Dekorujemy tort

Na środek patery wykładamy odrobinę nutelli. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część nutelli. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałą nutellą. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    406 dni temu
    czym można zastąpić mleko w ciastach ? jeśli nie można jeść w ogóle mleka ? bo chciałabym zrobić ciasto na masie budyniowej ( typu ekler) , ale nie mogę mleka. Może jakiś pomysł ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    379 dni temu
    mleko ryżowe jest mlekiem roślinnym i nie jest pochodzenia zwierzęcego ^.~
  • Anna Anna
    132 dni temu
    Każdym "mlekiem" roślinnym :) żeby zrobić budyń dajesz troche mniej takiego mleka i jest dobrze :)
  • Gość Gość
    415 dni temu
    Jak można tak kaleczyć język polski jak ta Pani? :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram