Dżem z włoskich śliwek

Anna Mucha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • garnek z grubym dnem
  • słoiczki z zakrętkami

KROK 1

Dżem z włoskich śliwek - przygotowujemy śliwkiŚliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.

 

 

KROK 2

Dżem z włoskich śliwek - smażymy śliwkiNa bardzo wolnym ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.

 

KROK 3

Dżem z włoskich śliwek - przekładamy do słoikówGorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków.  Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram