
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wydrążamy dynie
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2: Dusimy farsz
Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy stopniowo na gorącym oleju słonecznikowym. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 3: Faszerujemy dynie
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z ryżem, 100 g parmezanu i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dolewamy pozostałą ilość bulionu. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Chlebek bananowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Kartacze z mięsem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
629 dni temu
Czy pozostałą część bulionu dolewamy do naczynia czy dyni?
odpowiedz
627 dni temu
Część bulionu możesz wlać do dyni, a część do naczynia żaroodpornego.
2432 dni temu
Temperatura troszkę za wysoka (nastawiłam termoobieg), pod koniec obniżyłam bo dynia się za bardzo przypiekała...
odpowiedz
2431 dni temu
Temperatury, które podajemy są bez termoobiegu. Jeśli zalecamy użyć funkcję termoobiegu - zaznaczamy to w przepisie. Także rzeczywiście - miałaś zbyt wysoką temperaturę :)
3196 dni temu
Ile ryżu należy użyć?
odpowiedz
3195 dni temu
1 torebka ryżu długoziarnistego :)
3195 dni temu
Dziękuje :)
3302 dni temu
Ale ostatnio szalejecie z dyniowymi przepisami... Czyżbyście planowali lada dzień włączyć je do oferty sklepu? Byłabym zachwycona :3
odpowiedz
3301 dni temu
Polecamy śledzić ofertę na stronie! http://www.lidl.pl/pl/index.htm