Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Z drożdży, mąki, pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji dodajemy oregano. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Studzimy.
Jeżeli grissini nie są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Zobacz podobne
przepisy
Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!
Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.
Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.
DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Francuskie paluchy z pesto
- Mega muffinki czekoladowe
- Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Francuskie brioche z czekoladą
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Ciasto na pizzę
- Kruche tarty z groszkiem
- Talarki pumpernikla z burakami
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Wieniec morelowo-figowy
- Piroshki z wołowiną
- Wegańskie brownie z fasoli
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Sernik czekoladowo-bananowy
- Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Oponki serowe z sosem malinowym
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Korzenny pudding ryżowy
- Grillowana kukurydza
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
800 dni temu
Fajna przegryzka do piwa, ale także jako samodzielna przekąska.W przepisie nie podano informacji, ale warto poeksperymentować z innymi rzyprawami/dodatkami np kminek, sezam....
odpowiedz
1549 dni temu
Na pewno skorzystam z tego przepisu, dziwi mnie tyle negatywnych opinii w komentarzach, ja kocham grissini 😍
odpowiedz
1884 dni temu
strasznie dużo drożdży
odpowiedz
2459 dni temu
jakiej wody?
odpowiedz
2459 dni temu
Np. przegotowanej :)
1664 dni temu
W Kingsize mówili „woda kranowa”
3128 dni temu
Czy aby na pewno poprawnie zostały podane proporcje mąki w stosunku do wody i oliwy??? Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem i zamiast ciasta wyszła mi bardzo rzadka masa.
odpowiedz
3128 dni temu
Proporcje są prawidłowe. Być może ciasto niewystarczająco wyrosło? I za krótko było trzymane w ciepłym miejscu?
1712 dni temu
W innych przepisach na grissini bywa nawet troszkę więcej wody