Kanapka z gofrów

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • gofrownicę

Sposób przygotowania:

Krok 1: Smażymy pieczarki

Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Pieczarki smażymy aż się zarumienią, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż sos się zredukuje.

Krok 2: Przygotowujemy gofry

Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby w momencie użycia nie było gorące. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy białka, ado drugiej przekładamy żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Włączamy gofrownicę, aby w momencie wypiekania gofrów była mocno rozgrzana.

Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także sól, mleko i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy.

Gofry wypiekamy w mocno rozgrzanej gofrownicy przez ok. 4 minuty.

Krok 3: Składamy kanapki z gofrów

Ser Carré de l'Est kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na dwa upieczone gofry nakładamy plastry sera, po dwa plastry boczku i smażone pieczarki. Tak przygotowane gofry przykrywamy pozostałymi dwoma goframi i ponownie wkładamy do gofrownicy na ok. 1 minutę, aby ser się rozpuścił.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!