Kanapka z szynką, serem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • opiekacz do kanapek – opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BUŁKI

Bułki przekrawamy wzdłuż. Obie części smarujemy masłem.

Krok 2: WYPEŁNIAMY BUŁKI

Na spodniej części każdej bułki układamy po 2 plastry wędliny, plaster sera, kilka plastrów pomidora i kilka listków rukoli. Całość solimy.

Krok 3: SKŁADAMY KANAPKI

Kanapki przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Opcjonalnie podgrzewamy w opiekaczu przez ok. 2 minuty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • F F
    1164 dni temu
    Bardzo proszę o podanie wartości odżywczych dla bułki twarogowej. Nigdzie nie mogę ich znaleźć, a przydałoby się je dodać do apek żywieniowych, bo to dobre bułki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Tabele z wartościami odżywczymi i składem wypieków są dostępne w każdym sklepie na dziale z pieczywem. Jeśli jednak nie planujesz zakupów w najbliższym czasie, prosimy o kontakt w tej sprawie z Portalem Obsługi Klietna za pośrednictwem formularza kontaktowego: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport

Kanapka z szynką i serem – prosta, ale nie nudna

Uniwersalne, łatwe do przygotowania i bardzo pożywne. Takie właśnie są kanapki z szynką, które przygotujesz bez trudu z przepisem Kuchni Lidla. To bardzo proste propozycje kulinarne, które będą gotowe już w 10 minut! Polecany przepis naturalnie zaliczamy do tych najłatwiejszych!

Naszym kanapkom z szynką gotowaną towarzyszą oczywiście różne dobrze dobrane dodatki. W bułce brioszce znajdziesz zatem także soczystego pomidora, rukolę i ser żółty! Kiedy kanapka z serem i wędliną może święcić swoje sukcesy kulinarne? Okazji jest naprawdę mnóstwo. Szukasz niezawodnego przepisu na śniadanie? Kanapka z wędliną to pomysł, który sprawdzi się zawsze. Możesz zjeść ją na miejscu albo też zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, w podróż, na plażę czy do parku. Co więcej, kanapki z wędliną to również idealny pomysł na błyskawiczny lunch. Nie popełnisz błędu, serwując spory talerz z kanapkami z serem, wędliną i innymi dodatkami podczas imprezy ze znajomymi. Uniwersalne kanapki to w końcu jedna z najbardziej oczywistych, ale też niezmiennie dobrych odpowiedzi na pytanie, co podać na kolację!

Jesteśmy pewni, że narobiliśmy Ci ochoty na kanapki z serem żółtym, szynką i sałatą. Czy jesteś gotowa lub gotowy przekonać się, jak taka kanapka może powstać w Twojej kuchni? Przyjrzyjmy się kolejnym punktom przepisu.

Przepis na bułki z serem i szynką

Z pewnością nie zaskoczymy Cię, pisząc, że wszystko zaczyna się od pieczywa. Przyszykuj zatem dwie bułki brioszki (lub inne ulubione) i przetnij je wzdłuż. Obie połówki posmaruj warstwą masła. Na nich połóż kolejno wędlinę, ser, pomidora i rukolę. Nie zapominaj o soli. Teraz złóż połówki bułki. Lubisz kanapki na ciepło? Podpiecz sandwicha w opiekaczu. Jeśli nie masz takiego urządzenia, zawinięte w folię bułki włóż na 10 minut do piekarnika.

A zatem wiesz już, jak przygotować naprawdę dobrą kanapkę z serem żółtym i wędliną. Czy to koniec? Ależ skąd! Przekonaj się, w jaki sposób możesz rozbudować klasyczną recepturę, żeby czerpać jeszcze więcej radości z kulinarnych spotkań z kanapkami z serem żółtym.

Bułka z szynką – zmiany, dzięki którym nigdy się nie znudzi

Uwielbiasz kajzerki z szynką i serem, ale masz ochotę na coś nowego? Pomyśl o wzbogaceniu kompozycji ciekawymi dodatkami. Co takiego mamy na myśli? Po pierwsze skup się na sosach. Podstawowe pomysły to keczup, majonez czy musztarda. Kolejne podpowiedzi to sos BBQ, hamburgerowy, tatarski czy czosnkowy. Jeśli nie sosy, to może smarowidła? Do tej barwnej i smacznej kategorii należą m.in. pesto, hummus albo guacamole.

Okej – temat sosów do kanapek z wędliną i serem mamy omówiony. Przejdźmy dalej. A zatem jakie dodatki warto mieć na uwadze? Oczywiście przeróżne warzywa, które nie tylko wzbogacają smak kanapki, ale też dodają jej tak ważnej świeżości. Pisaliśmy już o pomidorze. Co innego również będzie stanowić odpowiedni wybór? Na pewno ogórek – świeży, korniszon czy kiszony. Ponadto papryka (czerwona, zielona i żółta, także chilli lub jalapeno), rzodkiewka, szczypiorek czy kiełki. Pomyśl ponadto o uniwersalnej cebuli. A może szukasz czegoś mniej konwencjonalnego? W takim razie rozważ zaszczycenie pozostałych składników dodatkiem cukinii! Dzięki pysznym sosom i warzywom szybkie bułeczki z serem żółtym mogą stać się czymś więcej!

No dobrze, a kto powiedział, że kanapka z serem musi być z serem żółtym? Przecież do kanapki możesz dodać jeden ze swoich ulubionych wyrobów mleczarskich, nie ograniczając się do tego podstawowego wyboru. Może mozzarella, feta, brie lub camembert? A może raczej gustujesz w serach pleśniowych? Jeśli tak, pomyśl np. o gorgonzoli, serach roquefort czy lazur. Ciekawym dodatkiem do kanapki z wędliną jest oczywiście jajko na wiele różnych sposobów – na twardo, sadzone, jajecznica lub pasta jajeczna. Jeśli stawiasz jednak na dodatki wegańskie, pomyśl o produktach takich jak awokado czy oliwki. Ostatnią kategorię produktów spożywczych, które będą w stanie zamienić Twoją kanapkę z serem żółtym w coś więcej, są różnego rodzaju przyprawy i zioła – bazylia, tymianek oregano, pieprz, chili, no i oczywiście sól! Oczywiście w każdym przypadku możesz też podgrzać kanapkę, tworząc bułkę zapiekaną z szynką i serem oraz różnymi ciekawymi składnikami dodatkowymi.

Kanapki z szynką i wędliną oraz inne ciekawe propozycje Kuchni Lidla

Szukasz ciekawego zastępstwa za kajzerkę z szynką i serem? W katalogu Kuchni Lidla zgromadziliśmy naprawdę sporo oryginalnych przepisów. Może myślami zapuszczasz się aż Ameryki? Skoro tak, nowojorska kanapka z pastrami z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oprócz pysznej wołowiny i bekonu znajdziesz w niej m.in. jajko, ogórek kiszony i sałatę lodową. To równie pyszna co syta kompozycja dla najbardziej wygłodniałych smakoszy! Kolejna z amerykańskich propozycji dla tych, którym nie wystarcza kajzerka z serem i szynką, to BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem. Jej składniki to m.in. chleb tostowy, boczek, awokado sałata i soczysty pomidor! Owszem – być może to bomba kaloryczna. Ale też bombowe smaki!

Jeśli szukasz czegoś na ciepło, może zainteresować Cię też kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą według pomysłu Kingi Paruzel. Brzmi zaskakująco, prawda? Zapewniamy Cię, że to kanapka, którą pokochają miłośniczki i miłośnicy włoskich inspiracji. Nduja to przecież tradycyjna włoska kiełbasa, burrata – włoski ser z krowiego mleka. Zapewniamy Cię, że oba te składniki czują się doskonale nie tylko w swojej obecności, ale też w towarzystwie rukoli i otartej skórki cytryny. A gdyby tak z Italii przeskoczyć przez morze do Hiszpanii? Wtedy będziesz mieć okazję wypróbować kanapkę z wędlinami iberyjskimi. To prosta, ale niezwykle smaczna kompozycja, która składa się z półbagietki, wędliny iberico, rukoli i oliwy z oliwek. Niczego więcej nie trzeba!

A może szukasz kanapek na naprawdę duży głód? Jeśli tak, zerknij na przepis na kanapkę drwala z oryginalnym drwalskim chlebem, serem, szynką, pomidorem suszonym, bazylią i wieloma, naprawdę wieloma cennymi dodatkami. To kanapka z serem żółtym na wypasie!

Kanapka z serem żółtym i wędliną, czy może raczej coś bardziej skomplikowanego? Poznaj najciekawsze kanapki wprost z Kuchni Lidla!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!