Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży garnek
- nóż do jarzyn
- duży ostry nóż
- deskę do krojenia
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I BOCZEK
Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz. Cebulę i czosnek posiekaj średnio drobno, ziemniaki pokrój w średnią kostkę, seler i boczek w małą kostkę, a marchew i pietruszkę w półplasterki.
KROK 2: SIEKAMY KAPUSTĘ
Z kapusty usuń uszkodzone, pożółkłe lub zwiędłe zewnętrzne liście. Opłucz ją dokładnie pod bieżącą wodą, podważając liście z wierzchu (w ten sposób upewnisz się, że w zakamarkach warzywa nie pozostał piasek). Przekrój główkę na pół i z każdej połowy wytnij głąb. Następnie każdą połowę przekrój ponownie na pół i drobno posiekaj.
KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK Z CEBULĄ I CZOSNKIEM
Do garnka włóż masło i kiedy się rozgrzeje, wrzuć boczek. Smaż, mieszając, aż boczek nieco się zezłoci. Wsyp cebulę, przesmaż aż do zeszklenia i dodaj czosnek. Smaż pół minuty.
KROK 4: DODAJEMY WARZYWA I BULION
Wsyp do garnka wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i kapusty. Zalej bulionem, wrzuć liść laurowy i ziele, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 15 minut.
KROK 5: DODAJEMY KAPUSTĘ I ZIEMNIAKI
Dołóż do zupy kapustę i ziemniaki. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut do miękkości warzyw. Z gotowej zupy wyjmij liść laurowy i zielę, nalej zupę do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.
Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.
Zupa porowo-ziemniaczana
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!
Kapuśniak z młodej kapusty - prawdziwie wiosenna lekka zupa
Kapuśniak z młodej kapusty to prosta zupa z prostychmo składników, które zna każdy z nas i które łatwo znaleźć na sklepowych półkach. Młody kapuśniak warto przyrządzić przynajmniej raz w sezonie, chociaż rozsmakowana po pierwszym razie rodzina może zapragnąć takiego obiadu częściej! Zwłaszcza, że tradycyjny przepis na kapuśniak z młodej kapusty można nieco modyfikować w zależności od upodobań. Dzięki temu zupa za każdym razem zaoferuje inne wrażenia smakowe! Poniżej znajdziesz wskazówki, jakie składniki warto dodawać do przepisu na kapuśniak z młodej kapusty. Dzięki nim zupa stanie się albo bardziej sycąca, albo zmieni się w danie wegetariańskie. Warto tu także dodać, że przepis na zupę z młodej kapusty to nie tylko typowy kapuśniak. Taka zupa może przybrać formę np. zupy z kapustą i mięsnymi klopsikami czy zupy jarzynowej, do której trafią także młody kalafior, zielony groszek, kalarepka i mnóstwo świeżych ziół. Palce lizać!
Składniki potrzebne do przygotowania zupy z młodej kapusty
Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty są proste - to oczywiście kapusta, podstawowe jarzyny, wywar warzywny lub mięsny oraz ważny smakowo akcent - boczek. Czy można jednak dodać do niego coś więcej? Nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli za każdym razem przy gotowaniu chcesz uzyskać nieco odmienny efekt. Jednym z popularnych dodatków są świeże pomidory. Już dwa soczyste pomidory dodane pod koniec gotowania zupy wniosą do zupy ciekawy akcent. Jeśli w porze, w której gotujesz kapuśniak, pomidory nie oferują jeszcze pełni smaku (najlepsze są te rosnące latem), możesz zdecydować się na dodanie połowy szklanki przecieru pomidorowego.
Co jeszcze warto dodać do zupy kapuśniaku z młodej kapusty? Do kapustki bardzo dobrze pasuje też koperek. Warto go dodać podobnie jak pomidory, pod koniec gotowania. Dzięki temu koper zdąży oddać swój aromat, ale nie straci jędrności i koloru. Koperkiem możesz posypać też gotową zupę, już w talerzach. Razem z natką pietruszki bądź zamiast niej!
Mamy też dodatkową wskazówkę dotyczącą podstawowych składników zupy. Marchew, pietruszka, seler, ziemniaki - możesz postawić na młode odmiany tych jarzyn. Wówczas zupa będzie się gotować nawet o 10-15 minut krócej. Jeśli masz trochę więcej czasu, użyj młodych ziemniaków. Nie obieraj ich, tylko oskrob, a następnie pokrój w większą kostkę. Smak będzie niezapomniany!
Zupa z młodej kapusty świetnie komponuje się także z dobrej jakości kiełbasą. Ważne, żeby nie była zbyt tłusta, aby danie nie straciło swojego lekkiego charakteru. Dwa pętka kiełbasy najlepiej jest pokroić w półplasterki i przesmażyć wraz z boczkiem, aby lekko się zrumieniły.
Praktyczne wskazówki dotyczące przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty
Preferujesz raczej gęste zupy? Twój kapuśniaczek może być właśnie taki! Zamiast od razu wlewać do garnka całe 2 litry bulionu, dodaj 1,5 litra, dzięki czemu całość będzie gęściejsza. Gdyby na koniec się okazało, że zupa jest za gęsta, zawsze możesz uzupełnić ją o pozostały wywar.
A jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty w wersji wegetariańskiej? W najprostszym wariancie po prostu pomiń mięsne dodatki. Aby jednak zupa nie straciła na swojej wyrazistości, zastosuj inne dodające aromatu triki. Wykorzystaj więcej przypraw, wrzuć np. piramidkę smaku (dostępną w ofercie sklepów Lidl), najlepiej tę przeznaczoną do gotowania zupy pomidorowej. Możesz też dosypać cząber oraz mielony kminek. Ten drugi świetnie sprawdzi się w kapuśniaku, sprawiając, że to danie z kapusty będzie łatwiej strawne.
Jak ugotować kapuśniak z młodej kapusty, aby był bardziej sycący? Skoro w wersji wegetariańskiej nie wykorzystujesz mięsa, dodaj do niego soczewicę! Najlepiej czerwoną, bo gotuje się najszybciej ze wszystkich odmian soczewicy. Na pewno zdąży odpowiednio zmięknąć przez stosunkowo krótki czas, jaki potrzebny jest do ugotowania całej zupy. Soczewica podziała również jak zagęszczacz. Jeśli używasz do kapuśniaku pomidorów, nie dodawaj ich, dopóki soczewica nie będzie miękka. Pomidory bowiem utrudnią dogotowanie tego składnika!
Mamy jeszcze poradę dotyczącą krojenia kapusty. Jeśli wybrana przez Ciebie główka jest raczej ciężka i zwarta, możesz pomóc sobie w krojeniu… obieraczką do warzyw! Ten gadżet pozwoli Ci uzyskać naprawdę cieniutkie kawałki warzywa. Jeśli natomiast masz lekką i mało zbitą kapustę, bez problemu pokroisz ją cienko dużym ostrym nożem. Nie pomijaj wcześniejszego kroku, jakim jest opłukanie warzywa pod bieżacą wodą. Chrzęszczący w zębach piasek to ostatni “dodatek” jakiego życzysz sobie w swojej zupie!
Czy teraz już czujesz się zachęcony do wizyty w kuchni i ugotowania pysznego kapuśniaku z naszego przepisu? Wierzymy, że tak, zwłaszcza, jeśli nie przepadasz zbytnio za kapuśniakiem z kiszonej kapusty, który jest o wiele cięższą i tłustszą zupą. Jeśli znasz tylko taki kapuśniak i kapuśniak z młodej kapusty nigdy nie gościł na Twoim stole - pozytywnie się zaskoczysz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapuśniak z kimchi
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Zupa kurkowa
- Kwaśnica — przepis na góralską zupę
- Regionalna kartoflanka
- Gołąbki z młodej kapusty
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Gnocchi z kurczakiem
- Zupa ogonowa
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Zupa cygańska
- Tradycyjny żurek na zakwasie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)