
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170° C
Krok 1: Marynujemy mięso
Goździki wrzucamy do moździerza i rozcieramy. Ząbek czosnku drobno siekamy i rozcieramy płaską stroną noża. Tymianek siekamy i mieszamy z czosnkiem. Umyte i osuszone piersi kurczaka oprószamy tymiankiem z czosnkiem i goździkami. Skórkę z umytej cytryny ścieramy bezpośrednio na mięso. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie.
Krok 2: Zawijamy pierś kurczaka w plastry boczku
Plastry boczku układamy na desce tak, aby nieco nachodziły na siebie. Układamy na nich pierś kurczaka i zawijamy. Mięso układamy na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem.
Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 170-180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na moment, by odpoczęło.
Krok 3: Kroimy mięso
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mięso oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Solimy według uznania.
Podajemy z marchewką upieczoną w kieszonce według tego przepisu.
Opcjonalnie możemy dodać do kurczaka sos z suszonych śliwek. Śliwki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3296 dni temu
Ciekawe danie i również ciekawy dodatek marchwi, na dodatek w kieszonce foliowej, którą kiedyś sporządzał Pascal. Kto wie, czy przy odrobinie szczęścia nie będzie on gościem w pewnym odcinku tego programu. To byłoby całkiem niezły pomysł: spotkanie dwóch starych rywali z kulinarnego pojedynku, od którego chyba wszystko się zaczęło.
Odpowiedz
3297 dni temu
Wypróbowałam przepis, wyszedł pyszny! Tylko ja do środka dodałam jeszcze suszone pomidory, żeby kurczak nie był suchy :)
Odpowiedz
3298 dni temu
Na pewno wypróbuje..
Odpowiedz