zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170° C

Krok 1: Marynujemy mięso

Podsmażamy warzywa

Goździki wrzucamy do moździerza i rozcieramy. Ząbek czosnku drobno siekamy i rozcieramy płaską stroną noża. Tymianek siekamy i mieszamy z czosnkiem. Umyte i osuszone piersi kurczaka oprószamy tymiankiem z czosnkiem i goździkami. Skórkę z umytej cytryny ścieramy bezpośrednio na mięso. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie.


 

Krok 2: Zawijamy pierś kurczaka w plastry boczku

Przygotowujemy paprykową salsę

Plastry boczku układamy na desce tak, aby nieco nachodziły na siebie. Układamy na nich pierś kurczaka i zawijamy. Mięso układamy na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem.

Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 170-180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na moment, by odpoczęło.

 

Krok 3: Kroimy mięso

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mięso oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Solimy według uznania.  

Podajemy z marchewką upieczoną w kieszonce według tego przepisu.

Opcjonalnie możemy dodać do kurczaka sos z suszonych śliwek. Śliwki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Piotr Piotr
    565 dni temu
    Ciekawe danie i również ciekawy dodatek marchwi, na dodatek w kieszonce foliowej, którą kiedyś sporządzał Pascal. Kto wie, czy przy odrobinie szczęścia nie będzie on gościem w pewnym odcinku tego programu. To byłoby całkiem niezły pomysł: spotkanie dwóch starych rywali z kulinarnego pojedynku, od którego chyba wszystko się zaczęło.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    565 dni temu
    Wypróbowałam przepis, wyszedł pyszny! Tylko ja do środka dodałam jeszcze suszone pomidory, żeby kurczak nie był suchy :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    566 dni temu
    Na pewno wypróbuje..

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram