Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170° C
Krok 1: Marynujemy mięso
Goździki wrzucamy do moździerza i rozcieramy. Ząbek czosnku drobno siekamy i rozcieramy płaską stroną noża. Tymianek siekamy i mieszamy z czosnkiem. Umyte i osuszone piersi kurczaka oprószamy tymiankiem z czosnkiem i goździkami. Skórkę z umytej cytryny ścieramy bezpośrednio na mięso. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie.
Krok 2: Zawijamy pierś kurczaka w plastry boczku
Plastry boczku układamy na desce tak, aby nieco nachodziły na siebie. Układamy na nich pierś kurczaka i zawijamy. Mięso układamy na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem.
Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 170-180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na moment, by odpoczęło.
Krok 3: Kroimy mięso
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mięso oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Solimy według uznania.
Podajemy z marchewką upieczoną w kieszonce według tego przepisu.
Opcjonalnie możemy dodać do kurczaka sos z suszonych śliwek. Śliwki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Migdałowe ciasteczka
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Konfitura z pomidorów z curry
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Zupa rybna z karpia
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Dżem z boczku
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Wegański łosoś z papryki
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Kompot jabłkowy
- Duszone udka z indyka na winie
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2969 dni temu
Ciekawe danie i również ciekawy dodatek marchwi, na dodatek w kieszonce foliowej, którą kiedyś sporządzał Pascal. Kto wie, czy przy odrobinie szczęścia nie będzie on gościem w pewnym odcinku tego programu. To byłoby całkiem niezły pomysł: spotkanie dwóch starych rywali z kulinarnego pojedynku, od którego chyba wszystko się zaczęło.
odpowiedz
2969 dni temu
Wypróbowałam przepis, wyszedł pyszny! Tylko ja do środka dodałam jeszcze suszone pomidory, żeby kurczak nie był suchy :)
odpowiedz
2970 dni temu
Na pewno wypróbuje..
odpowiedz