Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy ryż

Pieczarki oczyszczamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Ryż z połową szalotek podsmażamy na 1/3 masła klarowanego przez 1–2 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy szafranem i solą, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut aż do spęcznienia. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej bulionu.

Krok 2: Smażymy pieczarki

Pieczarki smażymy na 1/3 masła klarowanego przez 5–7 minut, doprawiając je solą. Usmażone grzyby odkładamy na bok. Paski kurczaka podsmażamy z pozostałą ilością szalotki na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dolewamy szampana, gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką.

Krok 3: Podajemy danie

Przed podaniem pieczarki dodajemy do pilawu i krótko w nim podgrzewamy. Pilaw przekładamy do 2 foremek i wykładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie szampańskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pilaw z roladkami z cukinii

Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Pilaw z roladkami z cukinii

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pierś kurczaka z bakłażanem

Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Pierś kurczaka z bakłażanem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem

Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1000 dni temu
    "Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami." taaa, a Dom Perignon to nic innego, jak sfermentowany sok winogronowy...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3059 dni temu
    Czy ryż powinien być wcześniej ugotowany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3059 dni temu
    Krok 1, dotyczy gotowania ryżu. Podsmażamy ryż surowy, następnie gotujemy w bulionie :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!