Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę prostokątną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Podpiekamy ciasto francuskie
Ciasto francuskie rozwijamy. Wałkujemy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 16-20 minut. Jeden upieczony blat z ciasta francuskiego docinamy do rozmiarów formy, której używamy, i układamy go na dnie. Drugi dopasowujemy do tych samych wymiarów i od razu tniemy na równe kwadraty.
Krok 2: Przygotowujemy krem
700 ml mleka zagotowujemy. Laski wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka. Laski wanilii również wkładamy do gotującego się mleka. W 50 ml mleka namaczamy żelatynę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz 250 ml mleka. Dokładnie mieszamy. Z zagotowanego mleka wyciągamy laski wanilii, dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Ciągle mieszając, wlewamy do gotującego się mleka utarte żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia i zagotowania się masy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Krok 3: Wylewamy krem na spód
Śmietankę ubijamy. Przestudzoną masę łączymy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy likier i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Dokładnie wyrównujemy masę i na górze układamy wcześniej pocięty na równe części drugi blat z ciasta francuskiego. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!
Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Kopytka z bułką tartą
- Ciasto styropian z malinami
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Tarta z warzywami na patelnię
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Schab ze smażonymi bananami
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Domowy blok czekoladowy
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Kotleciki jagnięce
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)