zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię grillową

Krok 1: Grillujemy bakłażan

Z bakłażana odkrawamy końce, a następnie kroimy go wzdłuż na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obficie skrapiamy oliwą, którą wsmarowujemy w każdy plaster.

Układamy bakłażan na suchej patelni grillowej. Długo grillujemy z obu stron na średnim ogniu, tak by wewnątrz nie był surowy, a z wierzchu mocno się przypiekł. W trakcie grillowania co jakiś czas odwracamy plastry.

Krok 2: Kroimy warzywa

Cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekana papryczkę chili łączymy w miseczce. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.

Dodajemy grubo posiekaną miętę i połówki pomidorków koktajlowych.

Krok 3: Doprawiamy i kroimy bakłażan

Gdy bakłażan mocno się przypiecze, doprawiamy go z obu stron przyprawą ras el hanout i chwilę grillujemy.

Gotowe plastry bakłażana zdejmujemy z patelni, odstawiamy, by lekko przestygły, a następnie kroimy w szerokie paski.

Krok 4: Łączymy bakłażan z resztą składników

Paski bakłażana dodajemy do miseczki. Na wierzch kruszymy ser, a całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatkę doprawiamy delikatnie przyprawą ras el hanout. Tuż przed podaniem mieszamy. Podajemy z chlebkiem naan podgrzanym na suchej patelni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram