Gulasz
Przepis na gulasz
W zasadzie przepisy na gulasz niewiele różnią się od siebie. Do jego przygotowania potrzeba niewielu naczyń – zazwyczaj wystarczy garnek lub patelnia. Podstawą każdego gulaszu może być jednak inny rodzaj mięsa, dlatego przepis przepisowi nie jest równy. Najpopularniejszym rodzajem gulaszu w polskich domach jest oczywiście gulasz wieprzowy z łopatki albo z karkówki lub też z innej części wieprzowiny. Zdecydowanie rzadziej decydujemy się na przyrządzenie gulaszu wołowego czy drobiowego, nie wspominając już o gulaszu z tzw. podrobów, czyli np. z żołądków czy z serc drobiowych. Póki co Polacy mają więc jednoznaczne skojarzenia z gulaszem – danie to łączą z wieprzowiną. O wiele rzadziej propozycją obiadową jest np. gulasz z indyka, a to wielka szkoda! Przekonajcie się z Kuchnią Lidla, że bazą do przygotowania gulaszu mogą być rozmaite gatunki mięsa, w tym nawet dziczyzna.
Przepisy na gulasze:
- gulasz z łopatki wieprzowej: gulasz wieprzowy z łopatki
- gulasz z szynki: hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- gulasz ze schabu: gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- gulasz z wołowiny: gulasz po węgiersku
- gulasz węgierski: gulasz po węgiersku
- gulasz z kurczaka: zielone curry z groszkiem cukrowym
- gulasz z żołądków drobiowych: gulasz z kaczych żołądków
- gulasz cielęcy: gulasz cielęcy po azjatycku
- gulasz z jelenia: gulasz z jelenia lub gulasz z jelenia w warzywach
- gulasz z dzika: gulasz z dzika z grzybami
Pamiętajcie jednak, że gulasz to nie tylko mięso. Owszem, stanowi jego ważny składnik, ale nie jedyny. Zresztą, sprawdźcie sami:
- gulasz z pieczarkami: gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- gulasz z warzywami: gulasz niemiecki
A jeśli jesteście wegetarianami, to z pewnością zainteresuje Was etiopski gulasz z kapusty, czyli gulasz warzywny z aromatycznymi przyprawami, takimi jak kumin rzymski i kurkuma. Smacznego!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Gulasz po węgiersku
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Czy kucharz przygotuje doskonałe brownie, a cukiernik boeuf Strogonow? Przekonaj się sam!

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!
.jpg)
Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!
.jpg)